Όργιο φημών για ρήξη Καμμένου-Τσίπρα με αφορμή το «σιωπητήριο» που επέβαλε στους βουλευτές – Διαψεύδει ο Τζανακόπουλος

Μπορεί ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος να έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει ζήτημα ρήξης με τους ΑΝΕΛ, ωστόσο η φερόμενη «σιγή ασυρμάτου» που έχει επιβάλλει ο αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στους βουλευτές του και η επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πιθανόν την Τρίτη, έχει «ανάψει φωτιές» και τα σενάρια οργιάζουν σχετικά με το τι θα πει.

Με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πάνος Καμμένος είχε διαβεβαιώσει σε δηλώσεις του έξω από το Μαξίμου πως δεν είναι στις προθέσεις του να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή. Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ήρθε να προστεθεί και ο παράγοντας Ιβάν Σαββίδης.

Οι φιλικές σχέσεις του επιχειρηματία με τον υπουργό Άμυνας είναι γνωστές, ενώ φαίνεται πως ο κ. Καμμένος δέχεται πιέσεις από βουλευτές της Βορείου Ελλάδας να πάρει θέση σχετικά με το «αθηνοκεντρικό» κράτος που βγάζει «στη σέντρα» την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική ήταν η ενδοκυβερνητική κόντρα μεταξύ Βασιλειάδη – Λαζαρίδη στη Βουλή, με αφορμή την Τούμπα, που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «μετρούν κουκιά» για τις επόμενες εκλογές και επιθυμούν να διαπιστώσουν αν «στέκονται» σε μια τέτοια αναμέτρηση. Η φημολογία για δημιουργία ενός κόμματος, στα δεξιά της ΝΔ, με αφετηρία τη Βόρεια Ελλάδα, δημιουργεί πιέσεις στους ΑΝΕΛ να πάρουν θέση και να καταλάβουν πολιτικό ζωτικό χώρο ώστε να μην χρειαστεί ένα νέο κόμμα που θα καλύψει το κενό.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι πιθανό να τεθούν όλα τα ζητήματα, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο κ. Καμμένος θα επιχειρήσει να επιβάλλει εσωκομματική πειθαρχία και μετρημένες κουβέντες στο δημόσιο διάλογο.

Επίσης είναι πολύ πιθανό, πριν ληφθούν αποφάσεις, να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός ώστε να απορροφηθούν εγκαίρως ενδεχόμενοι κραδασμοί από τη σεναριολογία και να μην υπάρξει το στοιχείο αιφνιδιασμού.

Ένα κακό σενάριο για την κυβέρνηση είναι οι δυσκολίες των χειρισμών που προκύπτουν από τις συνεχείς διαφοροποιήσεις και τις επιθέσεις των ΑΝΕΛ σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καλό νέο αποτελεί η προσπάθεια των ΑΝΕΛ για προσάρτηση μεγάλου μέρους της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς.

Πάντως, ο Πάνος Καμμένος λίγο πριν η κυβέρνηση «κόψει το νήμα» του τέλους των Μνημονίων, θεωρείται σχεδόν απίθανο να βάλει τρικλοποδιά στην κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ακριβώς για αυτό τον λόγο.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αυξήσει τις πιέσεις του πάνω σε ζητήματα αρχών και ευαισθησιών για τους ΑΝΕΛ, όπως για παράδειγμα τα εθνικά θέματα, η Εκκλησία κ.α

Τζανακόπουλος: Άριστες οι σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου, θα συναντηθούν την Τρίτη

«Ο πρωθυπουργός και ο κ. Καμμένος έχουν άριστη σχέση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσπαθώντας να σβήσει τις σκιές που υπάρχουν στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μάλιστα, αποκάλυψε πως την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Καμμένο προκειμένου -όπως είπε- να συζητήσουν τις πιθανές περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να κάνουν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Ανέφερε πως είναι ευσεβής πόθος της ΝΔ όσα λέγονται για ρήξη μεταξύ της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Κάθε φημολογία ή ψίθυρος για ρήξη είναι μία προσπάθεια της ΝΔ να αλλάξει η ιεράρχηση της προτεραιότητας της δημόσιας συζήτησης».

Σημείωσε ακόμη πως όταν «μιλάμε για κυβέρνηση με δύο κόμματα και διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, υπάρχει αμφισβήτηση και επιμέρους διαφωνίες. Αυτό που καθορίζει τη σχέση των δύο κομμάτων δεν είναι παρά η προσπάθεια για να εξέλθει η χώρα από το καθεστώς των μνημονίων».

Με πληροφορίες από cnn.gr και tovima.gr

Σχετικά άρθρα