Από εραστές, γονείς: Πώς να διαχειριστούμε ως ζευγάρι το πέρασμα στη γονεϊκή κατάσταση;

Ο νέος γονέας είναι απληροφόρητος, επιρρεπής στο άγχος και μεγαλοποιεί με το παραμικρό τις καταστάσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε όλοι μας οι νέοι γονείς είναι μερικές πληροφορίες, αλλά πρέπει να μας τις παρέχουν με ήρεμο τρόπο.

Το πρώτο μας μωρό ήταν μια μη αναμενόμενη εγκυμοσύνη. «Πώς μπορεί να περιμένω παιδί; Εγώ μόλις παντρεύτηκα. Τι είναι αυτό; Μια διαχωριστική γραμμή στη ζωή μου»;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί στους νέους γονείς είναι ότι τα πράγματα δεν θα είναι συνέχεια έτσι. Αυτό είναι μια υπόσχεση! Πράγματι, για μια μικρή περίοδο θα είμαστε νέοι γονείς. Σύντομα θα γίνουμε έμπειροι γονείς.

Ο Τζέι Μπέλσκι (Jay Belsky) και ο Τζον Κέλι (John Kelly) στο βιβλίο τους “Το Πέρασμα στη Γονική Κατάσταση” (The transition to Parenthood) προσδιορίζουν τις παρακάτω κατευθυντήριες γραμμές για να επιβιώσουμε από την έλευση του μωρού:

Παραιτηθείτε από ατομικούς στόχους και λειτουργήστε μαζί σαν ομάδα.

Κι εδώ πάλι, μιλώντας τη γλώσσα της κοινωνιολογίας, βλέπουμε την αντίληψη της δημιουργίας μιας συμμμαχίας

Επιλύστε τις διαφορές σας όσον αφορά στο διαχωρισμό των εργασιών και δουλέψτε μ’ έναν αμοιβαία ικανοποιητικό τρόπο.

Πρέπει και οι δυο μας να σκεφτόμαστε τα κέρματα για τα μηχανήματα των πλυντηρίων. Αν έχετε δικό σας πλυντήριο, πρέπει να κουβεντιάσουμε ποιος θα αγοράσει το λευκαντικό. Σας φαίνεται αστείο;

Χειριστείτε το άγχος έτσι ώστε να μην φορτώνεται μόνο ο ένας από τους δύο συντρόφους ή -το χειρότερο- ο ίδιος ο γάμος σας.

Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι τσακωνόμαστε με τον άνθρωπο που αγαπάμε.

Μαλώστε με εποικοδομητικό τρόπο και διατηρείστε ένα σύνολο κοινών ενδιαφερόντων, ανεξάρτητα από τις προσωπικές σας προτεραιότητες.

Πρέπει να σταματήσουμε να φλερτάρουμε με το μύθο ότι χάσαμε την ευκαιρία να βρούμε έναν καλύτερο σύντροφο και να σκεφτούμε ότι κάνουμε μια κοινή προσπάθεια μαζί σε ένα γάμο που είναι ιερός.

Συνειδητοποιήστε ότι όσο καλός και αν ήταν ένας γάμος, μετά το μωρό δε θα είναι ο ίδιος… γάμος… όπως ήταν πριν το μωρό.

Σωστά έχουμε αλλάξει

Διατηρείστε την ικανότητα να επικοινωνείτε με έναν τρόπο που να φροντίζει το γάμο σας.

Εξακολουθώ να σ’ αγαπώ, εξακολουθείς να μου αρέσεις και επί τη ευκαιρία… είναι η δική σου σειρά να σηκωθείς σήμερα το βράδυ.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Η τέχνη της Οικογένειας” της Gina Bria

Ευχαριστούμε τις Εκδόσεις Θυμάρι για την ευγενική παραχώρηση του υλικού

 

 

Σχετικά άρθρα