Συναγερμός για ακατάλληλα τρόφιμα από Τουρκία

Οι ελληνικές αρχές εντόπισαν ακατάλληλα τρόφιμα, όπως νωπά και αποξηραμένα φρούτα, στα οποία βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων και άλλων επικίνδυνων ουσιών, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις υπηρεσίες υγείας. Εκατοντάδες τόνοι τροφίμων από την Τουρκία κατασχέθηκαν στον Έβρο.

Τους τελευταίους μήνες εντοπίστηκαν στο Τελωνείο Κήπων, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», από τους γεωπόνους ελεγκτές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, 62 τόνοι λεμόνια, 48.5 τόνοι ρόδια, 30 τόνοι αποξηραμένα βερύκοκα, 12 τόνοι φουντούκια και 4 τόνοι φυστίκια.

Μάλιστα, σύμφωνα με το «Έθνος», τα τουρκικά φουντούκια είναι πρώτα στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα και επιβλαβή εισαγόμενα στην Ευρώπη τρόφιμα, ενώ το 45% των πιπεριών που εισάγονται είναι τουρκικής προέλευσης και συχνά σημαντικές ποσότητες κατάσχονται ως ακατάλληλες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πιπεριές εντοπίστηκε ένα ζιζανιοκτόνο το οποίο έχει καταργηθεί εδώ και 40 χρόνια.

Συνολικά μέσα σε λίγους μόνο μήνες κατασχέθηκαν πάνω από 400 τόνοι. Είναι ενδεικτικό ότι κατασχέθηκαν 110 τόνοι νωπά φρούτα, 260 τόνοι λαχανικά και 30 τόνοι αποξηραμένα φρούτα. Οι υπηρεσίες είναι σε συναγερμό στον Έβρο, καθώς η περιοχή αποτελεί και πύλη της Ευρώπης για τις εξαγωγές της Τουρκίας.

Πηγή: kontranews.gr

Σχετικά άρθρα