Κομοτηνή: Σύρος καταδικάστηκε ως μέλος του ISIS

Σύρος καταδικάστηκε τη Δευτέρα, από το Κακουργιοδικείο της Κομοτηνής για συμμετοχή στον ISIS και το δίκτυο της Αλ Νούσρα που έδρασε παράλληλα με τον στρατό του ισλαμικού χαλιφάτου.

Παρότι ο ίδιος αρνήθηκε την εμπλοκή με τους τζιχαντιστές, υποστηρίζοντας ότι ήταν μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών.

Ο 33χρονος Σύρος βρέθηκε στις φυλακές μετά από κατάθεση της ίδιας της συζύγου του κατά την εξέταση αιτήματος ασύλου που επέβαλε η οικογένεια. Η γυναίκα είχε πει πως ο άντρας της ήταν μέλος του ISIS και ότι μετά αποχώρησε από ισλαμικό στρατό και έφυγαν από τη Συρία.

Όταν στις 19 Οκτωβρίου του 2017 πέρασε και ο ίδιος από συνέντευξη στην ίδια υπηρεσία ασύλου της Αλεξανδρούπολης, συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι ήταν μέλος των τρομοκρατιών οργανώσεων ISIS και Αλ Νούσρα και πως συμμετείχε σε δολοφονίες, εμπρησμούς και εκρήξεις.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στο κινητό του βρέθηκαν φωτογραφίες από μάχες στη Συρία και υλικό που συνδέεται με τους τζιχαντιστές βρέθηκε στον υπολογιστή του, ο οποίος κατασχέθηκε από το σπίτι όπου έμενε με τη σύζυγό του και τα παιδιά του, στη Θεσσαλονίκη.

Αστυνομικός από την Αλεξανδρούπολη, στη χθεσινή δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής, δήλωσε στην κατάθεσή του πως ο 33χρονος, άτυπα, τους βεβαίωσε ότι ήταν μέλος του ISIS και έπειτα στον ελεύθερο συριακό στρατό.

Η σύζυγός του, στην κατάθεσή της, υποστήριξε πως ποτέ δεν είπε ότι ο άντρας της ήταν μαχητής των τζιχαντιστών και ότι όσα της αποδόθηκαν ήταν λόγω κακής μετάφρασης της υπηρεσίας ασύλου της Αλεξανδρούπολης.

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του επανέλαβε την αρχική άρνησή του και είπε, όπως και στην ανάκριση, ότι οι φωτογραφίες του κινητού του προέρχονται από μάχες του ελεύθερου συριακού στρατού, που εκείνη την περίοδο πολεμούσε εναντίον του ISIS. Σχετικά με το υλικό που βρέθηκε στον υπολογιστή του, ανέφερε πως τον είχε αγοράσει από έναν Πακιστανό και πως οι εικόνες παραπέμπουν στο Πακιστάν και όχι στη Συρία.

Καταδικάστηκε με πρόταση και της εισαγγελέα της έδρας, για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και τον απάλλαξε για συμμετοχή σε δολοφονίες, εμπρησμούς και εκρήξεις, επιβάλλοντας την ποινή των οκτώ χρόνων κάθειρξης. Ο 33χρονος θα παραμείνει στη φυλακή αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημα να του αναγνωριστεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

«Καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια, ενώ απειλούταν με ισόβια», δήλωσε στο News24/7 η συνήγορος υπεράσπισής του Τριανταφυλλιά Τσιουλπά. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον ISIS, ενώ όσα είπε πως ήταν στον ελεύθερο συριακό στρατό επιβεβαιώνονται από το έγγραφο της Europol που βρίσκεται στη δικογραφία».

Ο κατηγορούμενος εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016 με την οικογένεια του και φιλοξενείται σε διαμέρισμα με την ευθύνη μη κυβερνητικής οργάνωσης. Πριν τη σύλληψή του είχε απασχολήσει ξανά τη Δικαιοσύνη όταν μέλος της ΜΚΟ τον είχε καταγγείλει για ενδοοικογενειακή βία.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα