«Μονοπάτια θανάτου, στίξεις και αντιστίξεις»: Η σχέση του ανθρώπου με τον θάνατο μέσα από μια ψυχαναλυτική ματιά

«Μονοπάτια θανάτου, στίξεις και αντιστίξεις», από την Άννα Ποταμιάνου, εκδόσεις Ίκαρος

Ως θεωρία της σκέψεως η ψυχανάλυσις δεν ήταν δυνατόν να αγνοήσει το θεμελιακό πρόβλημα των σχέσεων του ανθρώπου με το θάνατο, όχι μόνον ως γεγονός βιολογικό, αλλά και ως βίωμα ψυχικό.

Μέσα από τις πολεμικές καταστροφές, την τρομοκρατία κάποιων ιδεολογιών, τις εκρήξεις αυτοκαταστροφικών διαβημάτων, ο ψυχαναλυτικός λόγος ζήτησε να κατανοήσει το πώς ο ανθρώπινος ψυχισμός δουλεύει επί, και δουλεύει από δυνάμεις φιλότητος και νείκους.

Η σκληρότης μιας τιμωρητικής διαστάσεως μέσα μας που προσδιορίζεται από ασυνείδητες ενοχές, οι σαδομαζοχιστικές διαδικασίες, η δράσις μιας αυτοκαταστροφικότητος, άλλοτε σιωπηλής, άλλοτε κραυγαλέας, έδειξαν στον S. Freud την αντινομία στην οποία υπόκειται ο ανθρώπινος ψυχισμός: διαδικασίες ζωής – διαδικασίες που αντιτίθενται στην ζωή.

Εμείς καλούμεθα να σκεφθούμε επέκεινα.

Λίγα λόγια για την Άννα Ποταμιάνου

Η Άννα Ποταμιάνου είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφίας και Fellow του Διεθνούς Συμβουλίου Ψυχολόγων. Το κλινικό και θεωρητικό έργο της καλύπτει πολλούς τομείς της ψυχανάλυσης με ιδιαίτερη αιχμή στα θέματα των οριακών και των ψυχοσωματικών οργανώσεων, του τραύματος, των ταυτίσεων και της αισθητικής. Διδάσκουσα ψυχαναλύτρια της Ψυχαναλυτική ς Εταιρείας Παρισίων και της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, είναι σήμερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ενώσεως.

Είναι μέλος του Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου Παρισίων και υπήρξε αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ψυχοσωματικής Ενώσεως. Ίδρυσε, οργάνωσε και διηύθυνε το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (1956-1968 και 1994-1998). Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας (1998-2002) και πολλών ελληνικών και ξένων Εταιρειών.

Έχει εκδώσει 8 βιβλία, 3 μονογραφίες και συνεργάσθηκε στην έκδοση 17 συλλογικών βιβλίων. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε ξένα και ελληνικά περιοδικά.

Έχει τιμηθεί με τα Μετάλλια της Ελληνικής Αντιστάσεως και του Γαλλικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και με διακρίσεις της Ακαδημίας Αθηνών και των Φίλων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Σχετικά άρθρα