«Κάναμε λάθη» παραδέχεται ο Ζάκερμπεργκ για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Facebook

Στην παραδοχή ότι το Facebook έκανε λάθη στην υπόθεση Cambridge Analytica προχώρησε ο ιδρυτής του κοινωνικού δικτύου Mαρκ Ζάκερμπεργκ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, την οποία ανάρτησε στο προφίλ του στο Facebook, ο Ζάκερμπεργκ τόνισε: «Έχω την υποχρέωση να προστατεύω τα δεδομένα σας και εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό τότε δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε».

«Εργάζομαι για να κατανοήσω ακριβώς τι συνέβη και να διασφαλίσω ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί», γράφει.

Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του υπογραμμίζει: «Εγώ ξεκίνησα το Facebook και στο τέλος της ημέρας είμαι υπεύθυνος για το τι συμβαίνει στην πλατφόρμα μας. Θα μάθουμε απ’ αυτή την εμπειρία για να κάνουμε την πλατφόρμα μας και την κοινότητά μας πιο ασφαλή για όλους από τούδε και στο εξής».

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι το Facebook θα επικοινωνήσει με τους χρήστες των οποίων τα δεδομένων έφτασαν στα χέρια της Cambridge Analytica.

Δεσμεύτηκε, μάλιστα, να διερευνηθούν όλες οι εφαρμογές με πρόσβαση στα δεδομένα του Facebook και εξετάζονται εξονυχιστικά όσες εμφανίζουν ύποπτη δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, είπε ότι το κοινωνικό δίκτυο θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των προγραμματιστών σε δεδομένα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης.

Εν τω μεταξύ, θα δημιουργηθεί και ένα νέο εργαλείο, το οποίο θα δείχνει στους χρήστες ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους και θα τους δίνει τη δυνατότητα να τις μπλοκάρουν.

Απομακρύνθηκε ο Αλεξάντερ Νιξ από την Cambridge Analytica

Νωρίτερα σήμερα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας νέες πτυχές του σκανδάλου της Cambridge Analytica, τραντάζοντας συθέμελα τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, παγκοσμίως και προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων.

Η βρετανική εταιρεία που ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων και αλλάζει «κατά παραγγελία» τις τάσεις του κοινού απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον διευθύνοντα πρόεδρο και ιθύνοντα νου του εγχειρήματος, Αλεξάντερ Νιξ που κατηγορείται για υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

«Το διοικητικό συμβούλιο της Cambridge Analytica ανακοίνωσε την απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της, Αλεξάντερ Νιξ, με άμεση ισχύ, εν μέσω της πλήρους, ανεξάρτητης έρευνας», γράφει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της εταιρείας.

Της απόλυσής του είχε προηγηθεί ρεπορτάζ – κόλαφος του Channel 4 που βιντεοσκόπησε κρυφά τον Νιξ, αποσπώντας του την ομολογία πως η εταιρεία του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Προσερχόμενος χθες στα γραφεία της εταιρείας στην New Oxford Street και ερωτώμενος για τα ντοκουμέντα του Channel 4, ο Νιξ απάντησε πως «τα φαινόμενα απατούν».

Τι κατήγγειλε πρώην εργαζόμενος της εταιρείας

Όπως καταγγέλλει ο Κρις Γουάιλι, ο πρώην εργαζόμενος της εταιρείας και ο άνθρωπος που αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του για τα πεπραγμένα της, το Facebook είχε εξουσιοδοτήσει τον καθηγητή Κόγκαν (τον άνθρωπο που έστησε το «τεστ προσωπικότητας», μέσω του οποίου συλλέχθηκαν δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, χωρίς τη συγκατάθεσή τους) να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα, πλην όμως για «ακαδημαϊκούς λόγους».

Κι ενώ η μετοχή της Facebook κινείται πτωτικά τις τελευταίες ημέρες, καταγράφοντας απώλειες δισεκατομμυρίων υπό το hashtag #DeleteFacebook, τη μόνιμη διαγραφή των λογαριασμών στο Facebook.

Μεταξύ αυτών και ο Μπράιαν Άκτον, ο συνιδρυτής του WhatsApp, το οποίο εξαγοράστηκε από το Facebook το 2014, έναντι 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Άκτον που έφυγε από την WhatsApp στο τέλος του 2017 έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Ήρθε η ώρα να διαγράψουμε το Facebook».

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα