Παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία και τους Έλληνες στρατιωτικούς

Την απαρχή των επίσημων πιέσεων προς την Άγκυρα να δώσει ένα τέλος στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σηματοδοτεί η σημερινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου θα θέσει επί τάπητος -σε συντονισμό και με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη- όλα τα ανοιχτά θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως επίσης και την αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας, σε όλα τα μέτωπα.

Τα συνεχή «μπρος-πίσω» της τουρκικής Δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με το όργιο φημολογίας σχετικά με το κατηγορητήριο έχουν οδηγήσει την ελληνική πλευρά στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία όχι μόνο έχει εργαλειοποιήσει την σύλληψη των δύο στρατιωτικών στις Καστανιές Έβρου, αλλά πως την έχει κιόλας εντάξει στη βεντάλια της προκλητικότητας, που ανοίγει ολοένα και περισσότερο. Και, μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει πως δεν είναι η «ομηρεία» η κατάλληλη λέξη και έννοια για να περιγραφεί η επί 21ήμερο παραμονή του αξιωματικού και του υπαξιωματικού του Ελληνικού Στρατού στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, όμως είναι προφανές πως έπειτα από τόσες μέρες, εξίσου ακατάλληλη είναι και η φράση περί «συνήθους μεθοριακού περιστατικού».

Κλιμάκωση πιέσεων

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αλλάζει τακτική και, πέραν των παρασκηνιακών επαφών και διεργασιών που έχουν γίνει από την πρώτη στιγμή (και συνεχίζονταν ως χθες), ετοιμάζεται να επισημοποιήσει τις πιέσεις προς την Άγκυρα, αλλά και να διεθνοποιήσει το θέμα. Έτσι, σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την συγκεκριμένη υπόθεση, αφού νωρίτερα θα έχει ζητήσει την στήριξη και των Σοσιαλιστών ηγετών, κατά τη συμμετοχή του στην προ-Σύνοδό τους, ως παρατηρητής.

«Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός – σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας – αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ», έλεγαν, συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι «με βάση και τις δηλώσεις Τουσκ στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα επιδιωχθεί η αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς τη γείτονα τόσο όσον αφορά τις ενέργειες της όσο και για την ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη». «Στο πλαίσιο αυτό θα τονίσει και το ζήτημα των δύο στρατιωτών, εντείνοντας τον συντονισμό και την πίεση προς την Τουρκία, για την ταχεία επιστροφή τους», κατέληγαν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Τζανακόπουλος: «Περίπλοκη» η υπόθεση

Άλλωστε, το γεγονός ότι πλέον η κυβέρνηση, προϊόντος προφανώς του χρόνου κράτησης των δύο στρατιωτικών και της μη ανταπόκρισης της Άγκυρας, αναβαθμίζει την σοβαρότητα της υπόθεσης, παραδέχθηκε χθες βράδυ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Blue Sky», παραδέχθηκε πως αυτό που ήταν αρχικά ένα σύνηθες μεθοριακό περιστατικό, τώρα «παίρνει χαρακτήρα πιο περίπλοκο».

Μάλιστα, προανήγγειλε ότι, αν η Αθήνα δεν διαπιστώσει την βούληση της Τουρκίας να σταματήσει να «παίζει» με το θέμα, τότε θα αναληφθούν «γενναίες πρωτοβουλίες σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, σε επίπεδο διεθνών οργανισμών».

Στο τραπέζι το ονοματολογικό, στα Σκόπια ο Κοτζιάς

Εκτός του θέματος των δύο στρατιωτικών, αλλά και της στήριξης που θα παράσχει ο Αλέξης Τσίπρας στον Νίκο Αναστασιάδη σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός θα θέσει επί τάπητος και όλα τα θέματα που αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια, αφού αυτή τη στιγμή φαίνεται πως η Αθήνα κρατά τα κλειδιά της ενταξιακής πορείας της πΓΔΜ, αλλά και της Αλβανίας, μέσω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με τα Τίρανα και τα Σκόπια.

Όπως έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές, «ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις θέσεις της χώρας σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των – κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της πΓΔΜ και της Αλβανίας- ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα».

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ξεδιπλώνει τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αρκετά νοτιότερα, στα Σκόπια, ο Νίκος Κοτζιάς θα επανεκκινεί τη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μεταβαίνει στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας για διήμερη επίσκεψη με την πρώτη πτήση έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια –κάτι που κατέστη εφικτό μετά την επίσημη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων. Σημειωτέον ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη ανταλλάξει τις προτάσεις τους και, άρα, η διαπραγμάτευση θα είναι ουσίας, καθώς όλοι ξέρουν τα όρια και τις «κόκκινες γραμμές» των συνομιλητών τους.

Συνταγματική «φόρμουλα»

Πληροφορίες, πάντως, επιμένουν ότι αυτή τη στιγμή, το θέμα του ονόματος είναι το μικρότερο «αγκάθι», καθώς κάθε πλευρά έχει άλλες προτεραιότητες: συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Ζάεφ έχει δείξει πως την ενδιαφέρουν περισσότερο οι λέξεις που θα χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της πΓΔΜ, αλλά και τον χαρακτηρισμό της γλώσσας τους. Στον αντίποδα, το μείζον θέμα για την ελληνική διπλωματία φαίνεται πως είναι το «erga omnes» -δηλαδή η επιδίωξη να ισχύει η όποια συμφωνία «έναντι όλων», κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αφορά και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, με δεδομένο ότι δεν είναι εύκολο για την κυβέρνηση Ζάεφ να αλλάξει τώρα το Σύνταγμα, εξετάζεται η εξής πρόταση: να αποδεχθεί η πΓΔΜ να ενταχθεί μία ερμηνευτική διάταξη στο Σύνταγμά της, με την οποία θα δηλώνεται πως το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο υπερισχύουν των προβλέψεων του Συντάγματος –δηλαδή ακριβώς ό,τι ισχύει στο Σύνταγμα της Ολλανδίας. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον η ερμηνευτική διάταξη συνοδευόταν με μία διεθνή συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ έναντι του ΟΗΕ, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να φτάσουν πολύ κοντά στην τελική συμφωνία και λύση –ή, τουλάχιστον, πιο κοντά παρά ποτέ…

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα