Πολάκης: «Χάθηκαν 230 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ»

Φτερά έκαναν 230 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Τα χρήματα αυτά χάθηκαν την περίοδο 2007 – 2014.

Συγκεκριμένα ο Π. Πολάκης κατέθεσε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στα χέρια του το τελευταίο δεκαήμερο, όταν κατάφερε να συγκεντρώσει όλους τους ισολογισμούς και τους απολογισμούς που κατέστη δυνατόν να βρεθούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ για την οκταετία 2007 – 2014, προκύπτει μια «μαύρη τρύπα» 227.834.793 ευρώ. Τα συνολικά έσοδα του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι 739.071.864,84 ευρώ, ενώ τα έξοδα ανέρχονται στα 511.237.071,84 ευρώ. Με δεδομένο ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2014 τα ταμειακά διαθέσιμα του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν 3.173.703 ευρώ, το έλλειμμα είναι 227,9 εκατ. ευρώ.

«Τα γλεντούν και μας κουνούν το δάχτυλο»

«Δεν μπορεί, ρε μάγκα, να έχουν μπει στο ταμείο σου 700 εκατ., να έχεις πληρώσει 500 εκατ. και να μου λες, εσύ ο ψεύτης, ότι στο ταμείο σου είναι 3 εκατ. Αυτά τα χρήματα μπορεί να είναι σε λογαριασμούς κάποιων, να τα γλεντούν και να μας κουνούν το δάχτυλο», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφερόμενος ονομαστικά στον αποπεμφθέντα διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θόδωρο Παπαδημητρίου.

Από τα στοιχεία που βρέθηκαν προκύπτει ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ:

– Το 2007 μπήκαν 32.771.194 ευρώ και πληρώθηκαν 32.128.443 ευρώ.

– Το 2008 μπήκαν 70.780.00 ευρώ και πληρώθηκαν 70.780.000 ευρώ.

– Το 2009 μπήκαν 369.101.051 ευρώ και πληρώθηκαν 95.218.293 ευρώ.

– Το 2010 μπήκαν 92.578.903 ευρώ και πληρώθηκαν 78.207.311 ευρώ.

– Το 2011 μπήκαν 38.828.789 ευρώ και πληρώθηκαν 61.191801 ευρώ.

– Το 2012 μπήκαν 67.786.646 ευρώ και πληρώθηκαν 75.119.059 ευρώ.

– Το 2013 μπήκαν 33.450.000 ευρώ και πληρώθηκαν 51.112.914 ευρώ.

– Το 2014 μπήκαν 45.432.322 ευρώ και πληρώθηκαν 65.479.250 ευρώ.

Κρύψιμο στοιχείων

Ο Π. Πολάκης κατήγγειλε ότι από το 2011 και μετά δεν υπήρχαν συγκεντρωμένα λογιστικά στοιχεία στο ΚΕΕΛΠΝΟ και διαπιστώθηκε «κρύψιμο στοιχείων», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται η έρευνα που γινόταν από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΠ). Εντύπωση προκάλεσε η αποκάλυψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ότι έως το 2011 στο ΚΕΕΛΠΝΟ τηρούνταν λογιστικά βιβλία, αλλά τότε απεγκαταστάθηκε το λογισμικό πρόγραμμα! Έτσι για την περίοδο 2013 – 2014 υπάρχουν μόνο φύλλα excel για τη ροή του δημόσιου χρήματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ!

«Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν η off shore του υπουργείου Υγείας» τόνισε ο Π. Πολάκης ζητώντας «άμεση επέμβαση εισαγγελέα». Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατήγγειλε ότι πληρώνονταν προμήθειες και υπηρεσίες δύο φορές και έκανε λόγο για «σκάνδαλο μεγατόνων» και «συμμορία» μέσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τριάντα τραπεζικοί λογαριασμοί…

Ο Π. Πολάκης αποκάλυψε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε 30 τραπεζικούς λογαριασμούς! «Ένα μεγάλο νοσοκομείο έχει έναν, δύο, άντε τρεις λογαριασμούς. Εδώ λέμε ότι είχαν όλους αυτούς τους λογαριασμούς», είπε και αποκάλυψε πως οι αναλήψεις γίνονταν με πληρεξούσια που έδινε ο Θ. Παπαδημητρίου, ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να εκδίδει επιταγές, όμως έτσι ήταν η «διαχρονική συμμορία που δρούσε εκεί».

«Εγώ βρίσκω, δεν φτιάχνω χαρτιά»

Χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας ήταν το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ που ελήφθη το 2009. Τον Σεπτέμβριο του 2009, λίγο πριν τις εκλογές, ο Αριστείδης Καλογερόπουλος, διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, διαβίβασε το αίτημα του ΚΕΕΛΠΝΟ για το δάνειο στο υπουργείο Οικονομικών και το ΓΛΚ. Ο Π. Πολάκης έδειξε τα δύο έγγραφα και είπε εμφατικά: «Όταν πάει η γυναίκα μου στο μπακάλικο, το φτιάχνει πιο καλά το χαρτί»!

«Έχει πρωτόκολλο;» τον ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς. «Άλλοι φτιάχνουν χαρτιά. Δεν φτιάχνω εγώ χαρτιά. Άλλοι κατασκευάζουν χαρτιά. Εγώ βρίσκω χαρτιά, δεν κατασκευάζω», ήταν η με νόημα απάντηση του Π. Πολάκη.

Ο διευθυντής και η νομική σύμβουλος

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στον ρόλο της πρ. νομικού συμβούλου του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθηνάς Οικονόμου. Είπε ότι ήταν εκείνη που πήρε προσφορές για την αγορά του νέου κτηρίου, όχι από ορκωτούς εκτιμητές, αλλά από μεσίτες, και ότι «αυτή η κυρία έπαιρνε μισθό παραπάνω από τον γενικό γραμματέα, έπαιρνε μισθό γύρω στις 6.500 και συνέχισε να τα παίρνει όταν μειώθηκαν οι μισθοί των γενικών γραμματέων». Επίσης, εκτός από τα 6.500 ευρώ, «έπαιρνε και αμοιβές και κατά πράξη στην εκπροσώπηση του οργανισμού σε διάφορες δικαστικές υποθέσεις και αυτή και κάποιες άλλες κυρίες που ήταν εκεί, οι οποίες ασχολούνταν με τη νομική υποστήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε μια άλλη κυρία, πάλι νομική σύμβουλο, η οποία έπαιρνε μισθό, της έδιναν και 77 ευρώ σε κάθε συνεδρίαση που παρίστατο. Δεν ήταν μέλος του Δ.Σ., παρίστατο».

«Είναι όλοι μία παρέα και γύριζαν τα λεφτά γύρω – γύρω» είπε εμφατικά ο Π. Πολάκης για να δείξει πώς λειτουργούσε το Κέντρο. Ανέφερε ότι ο Θόδωρος Παπαδημητρίου με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Άγγελο Χατζάκη «τα έτρωγαν παρέα και μετά τα χάλασαν και άρχισε ο ένας να καταγγέλλει τον άλλον. Η δικαστική έρευνα για τα 360.000 ευρώ για τη βιοτρομοκρατία ξεκίνησε το 2005 και το 2015 αποφάσισε ο Άρειος Πάγος ότι θα γίνει το δικαστήριο. Γι’ αυτό έκλεβαν τη χώρα όχι μόνο στο ΚΕΕΛΠΝΟ». «Ο Θ. Παπαδημητρίου ήταν ικανός και πούλαγε εκδούλευση, όλα αυτά τα χρόνια. Αν δεχόμαστε και εμείς εκδούλευση θα ήταν και σήμερα διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ», πρόσθεσε.

Η ευρεία οικογένεια

Για τον πρόεδρο των εργαζόμενων Σταμάτη Πουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι ήταν υπεύθυνος της δομής με τα προστατευμένα διαμερίσματα που φιλοξενούνταν άνθρωποι με AIDS κ.λπ. Στη δομή το φαγητό τιμολογούνταν με 12,5 ευρώ ανεξαρτήτως τι φαγητό είναι και τα χρήματα έπαιρνε ο Γιώργος Δρόσος που είναι μπατζανάκης του Πουλή. «Είναι ο ίδιος άνθρωπος που έχει αναλάβει με σύμβαση 150.000 ευρώ τη συντήρηση του κτηρίου. Έχει την εταιρεία ‘ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ – Κατασκευαστικές Εργασίες, Μονοπρόσωπη ΕΠΕ’. Δηλαδή, ο ένας είναι ο υπεύθυνος της δομής. Η γυναίκα του υπεύθυνου της δομής, του Σταμάτη Πουλή, η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, είναι υπεύθυνη στο Τμήμα Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ. Και η αδερφή της γυναίκας του, η άλλη κυρία Θεοφιλάτου, είναι στο γραφείο του Αδ. Γεωργιάδη».

«Πείτε για τα πολιτικά πρόσωπα. Αφήστε τις κουμπάρες και τις κουνιάδες», διαμαρτυρήθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος. «Οι κουμπάρες και οι κουνιάδες ήταν σε πολιτικά γραφεία. Η Θεοφιλάτου ήταν στο γραφείο του Γεωργιάδη. Η αδελφή της είναι υπεύθυνη στο διοικητικό του ΚΕΕΛΠΝΟ και ο άντρας της παίρνει τις δουλειές στο ΚΕΕΛΠΝΟ», απάντησε ο Π. Πολάκης.

Σκάνδαλα

Στα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ ο αναπληρωτής υπουργός ενέταξε και τις θερμικές κάμερες, όπου δόθηκαν 1.600.000 ευρώ για 23 κάμερες, την ώρα που στην αγορά το πιο ακριβό μοντέλο έκανε 15.000 – 20.000 ευρώ, και επιπλέον πληρώθηκαν 453.510 ευρώ για να λειτουργήσουν οι κάμερες απόν την εργολαβική εταιρεία «ΜΕΓΚΑ ΑΤΕ», που ασχολιόταν με συντηρήσεις κτιρίων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΕΥ. «Αυτό τώρα εδώ πώς το σκέφτεστε; Θέλει να έχεις διανοητικό πηλίκο, IQ, τεράστιο για να καταλάβεις ότι αυτός ο ενδιάμεσος εδώ παίρνει αυτά τα χρήματα γιατί παίρνει και μοιράζει μίζες σε κάποιους άλλους;» αναρωτήθηκε ο Π. Πολάκης.

Ακόμη επεσήμανε ότι ήταν σκάνδαλο η σύμβαση ΟΚΑΝΑ – ΚΕΕΛΠΝΟ όταν επί Λοβέρδου δόθηκαν 10 εκατ. για προσλήψεις στον ΟΚΑΝΑ και αποδείχθηκε ότι ξόδεψε τα χρήματα χωρίς να κάνει προσλήψεις.

«Σκαστή παρανομία» με τη σύζυγο Στουρνάρα

Ο Π. Πολάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στη σχέση του ΚΕΕΛΠΝΟ με την εταιρεία Mindwork Business Solutions, η οποία ανήκει στη Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Επέλεξε να θέσει το ζήτημα του συνεδρίου E-health Forum, το οποίο γίνεται σε κάθε χώρα που είχε την προεδρία της Ε.Ε. και στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 2014, όταν ο Γ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών.

«Το συνέδριο έπρεπε να διεξαχθεί τον Μάιο του 2014 και στις 30 Δεκεμβρίου 2013 ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανέθεσε την υλοποίηση της εκδήλωσης στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Στις 13 Μαρτίου το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής υπηρεσιών με τη Λ. Στουρνάρα ότι αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ιστοσελίδας για 5.000 ευρώ. Σήμερα τις ιστοσελίδες τις κάνουμε με 300 ευρώ. Στις 24 Απριλίου και 9 Μαΐου υπογράφεται ότι το έργο θα φτάσει τα 300.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON. Όμως για να δώσεις ευρωπαϊκά χρήματα πρέπει να κάνεις διαγωνισμό. Και έκανε απευθείας αναθέσεις στην εταιρεία της Λ. Νικολοπούλου – Στουρνάρα και σε μία εταιρεία ενός Τσάκωνα», κατέθεσε ο Π. Πολάκης και πρόσθεσε: «Η σκαστή παρανομία είναι ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει απευθείας ανάθεση με χρήματα ευρωπαϊκού προγράμματος, ενώ έπρεπε να κάνει διαγωνισμό».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επεσήμανε ότι συνεταίρος είχε καταδικαστεί για ασφαλιστικές εισφορές και απαγορευόταν να πάρει νέα σύμβαση.

«Είχαν την αίσθηση του ακαταδίωκτου. Δικό μας είναι το κράτος και ό,τι θέλουμε κάνουμε. Η κατάληξη είναι ότι η Στουρνάρα μετά το συνέδριο κατοχύρωσε και το σήμα E-Health. Αλλά αυτό είναι παρωνυχίδα», σχολίασε ο Π. Πολάκης.

Λ. Νικολοπούλου – Στουρνάρα: Θα καλέσουν κι εμένα να καταθέσω ως μάρτυρας;

Με επίθεση στην κυβέρνηση απάντησε η Λ. Νικολοπούλου επαναφέροντας ταυτόχρονα το αίτημά της να καταθέσει στην Εξεταστική. «Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης ασχολείται επί δύο χρόνια μαζί μου και με κατηγορεί όπου σταθεί και όπου βρεθεί… Στην κατάθεσή του ως μάρτυρας σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014, πάλι μαζί μου ασχολήθηκε και αναρωτιέμαι, θα καλέσουν κι εμένα να καταθέσω ως μάρτυρας; Ή μήπως φοβούνται ότι τα στοιχεία που θα προσκομίσω θα καταστρέψουν το χυδαίο αφήγημά τους; Θα μου στερήσουν τη δυνατότητα να απαντήσω σε όσα μου καταμαρτυρούν; Αναρωτιέμαι», αναφέρει η Λ. Νικολοπούλου και προσθέτει: «Είναι τεστ για το δημοκρατικό ήθος της κυβέρνησης. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις ή η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού φθάνει και περισσεύει; Αν δεν με καλέσουν, θα είναι επειδή φοβούνται την αλήθεια…».

Πηγή: avgi.gr

Σχετικά άρθρα