Σύγκρουση Τραμπ – Κίνας με την κήρυξη εμπορικού πολέμου – Προσωρινή εξαίρεση της Ε.Ε. από δασμούς

Το Πεκίνο προειδοποίησε Αμερική και Τραμπ ότι θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα νόμιμα συμφέροντά του, εάν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν εμπορικό πόλεμο, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να υπογράψει την επιβολή δασμών ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα και να αναστείλει προς το παρόν τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο για εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε χθες την αναστολή μέχρι την 1η Μαΐου της επιβολής επιπρόσθετων δασμών, που τίθεται σήμερα σε ισχύ ύψους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, για την Ευρωπαϊκή Ένωσης και τις εξής χώρες: Καναδάς, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Μεξικό και Νότια Κορέα, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Καθεμιά από τις χώρες αυτές έχει σημαντική σχέση με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με τις χώρες «πάνω σε εναλλακτικά ικανοποιητικά μέσα για να αντιμετωπιστεί η απειλή της εξασθένησης της εθνικής ασφάλειας που δημιουργείται από την εισαγωγή χάλυβα».

Πάτησε το κουμπί για εμπορικό πόλεμο με Κίνα

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε την πράξη την απειλή του και υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται τιμωρητικοί δασμοί, που εστιάζουν σε κινεζικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Ο Λευκός Οίκος επικαλείται σειρά ερευνών, οι οποίες διαπιστώνουν εξαναγκασμό των αμερικανικών εταιρειών σε παράδοση της πνευματικής τους ιδιοκτησίας, καθώς και εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από κινεζικές προκειμένου να αποκτηθεί η τεχνολογία τους.

Οι κινεζικές εισαγωγές θα στοχοθετηθούν αφού μεσολαβήσει μια μια περίοδος διαβουλεύσεων 60 ημερών, ώστε να δοθεί στους λομπίστες και τους κοινοβουλευτικούς η ευκαιρία να εξετάσουν τη λίστα με τα περίπου 1.300 προϊόντα.

Κατά την τελετή της υπογραφής, ο Τραμπ χαρακτήρισε «φίλη» χώρα την Κίνα, προσθέτοντας ότι τρέφει «τεράστιο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ» κι έχει άριστη προσωπική σχέση μαζί του.

Όμως, σχολίασε μετά ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα είναι «εκτός ελέγχου», έχοντας φτάσει στα 504 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ διαπιστώνεται και μια τεράστια «κατάσταση κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας».

Μάλιστα, ζήτησε από την Κίνα να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμά της «άμεσα» κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια τονίζοντας ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα οποιασδήποτε χώρας στην ιστορία του κόσμου κι ότι είναι εκτός ελέγχου», τόνισε.

«Το πιο ισχυρό και πλουσιότερο έθνος»

«Μιλήσαμε με την Κίνα και είμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων», είπε, προσθέτοντας ότι η απώλεια θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ λόγω των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους εξελέγη ο ίδιος στην προεδρία το 2016.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι επιθυμεί αμοιβαίες εμπορικές συμφωνίες. «Όλοι οι εμπορικοί εταίροι θέλουν να διαπραγματευτούν» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστήριξε.

Ανακοίνωσε δε ότι ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Ε,Ε, για τον περιορισμό των εμπορικών φραγμών. Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Νότια Κορέα, την χαρακτήρισε «πολύ μονόπλευρη» και είπε ότι χρειάζεται τροποποίηση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα καταστήσει τις ΗΠΑ «πιο ισχυρό και πλουσιότερο έθνος».

Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε ότι «τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι το μέλλον μας». ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς σχολίασε ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών σημαίνει ότι «η εποχή των οικονομικών εκχωρήσεων έχει τελειώσει».

Κινέζικες απειλές για «αντίποινα»

«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, να λάβουν συνετές αποφάσεις και να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ» ανακοίνωσε η κινέζικη πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Πριν την υπογραφή Τραμπ η κυβέρνηση της Κίνας προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποφύγει να θέσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις σε κίνδυνο.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι το Πεκίνο ευελπιστεί πως η Ουάσινγκτον θα απομακρυνθεί από «το χείλος του γκρεμού», ότι θα πάρει «συνετές αποφάσεις» και δεν θα «σύρει» τις διμερείς σχέσεις σε ένα «επικίνδυνο μέρος», προσθέτοντας ότι εναντιώνεται στα μέτρα προστατευτισμού που οδεύει να πάρει μονομερώς η αμερικανική κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς ύψους ως και 3 δισεκ. δολαρίων σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα σε αντίποινα για τους δασμούς στον χάλυβα (25%) και στο αλουμίνιο (10%) που εισάγουν οι ΗΠΑ, οι οποίοι τίθενται σε εφαρμογή σήμερα.

Το Πεκίνο εξετάζει επιπρόσθετους δασμούς 15% σε αμερικανικά προϊόντα όπως αποξηραμένα φρούτα, κρασιά και ατσάλινους σωλήνες, δασμούς 25% σε προϊόντα χοιρινού κρέατος και στο ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

Συνολικά, η Κίνα έχει ετοιμάσει έναν κατάλογο 128 αμερικανικών προϊόντων που θα στοχοθετηθούν εάν οι δύο κυβερνήσεις δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα εμπορικά ζητήματα, που θα επιβληθούν σε δύο στάδια.

Η προοπτική εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας προκαλεί έντονη ανησυχία σε πολλές χώρες, καθώς η πτώση της ζήτησης θα είναι αναπόφευκτη. Τα χρηματιστήρια πέφτουν, αλλά τοποθετήσεις που θεωρούνται ασφαλείς, όπως τα κρατικά ομόλογα, προσελκύουν κεφάλαια.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα