Ιός HIV: Τα στάδια εκδήλωσής του (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα πάντα γύρω από τον ιό HIV (Ηuman Ιmmunodeficiency Virus Infection) και την εκδήλωσή του ως AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) λόγω της φήμης που τον ακολουθεί προκαλούν φόβο στον καθένα από εμάς. Απολύτως λογικό, καθώς πρόκειται για έναν ιό που, αν δεν εντοπιστεί έγκαιρα, τότε η κατάληξη είναι μοιραία για τον πάσχοντα.

Πλέον, χάρη στις εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη, εφόσον ο φορέας του ιού HIV διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής του, με συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που οφείλει να ακολουθήσει.

O ιός HIV έχει συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνονται λίγες μέρες αφότου προσβληθεί ο ανθρώπινος οργανισμός και μπορούν να αποτελέσουν «καμπανάκι», ώστε να εξεταστεί κανείς ανάλογα, εφόσον θεωρεί ότι έχει εκτεθεί στον ιό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επώαση του ιού HIV στον ανθρώπινο οργανισμό διαρκεί από 10 ημέρες έως 3 εβδομάδες. Μάλιστα, τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης, οπότε είναι πολύ πιθανό κανείς να μπερδευτεί θεωρώντας ότι δεν έχει κάτι το ιδιαίτερα σοβαρό.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα συμπτώματα στο 70% των περιπτώσεων είναι όμοια.

Συγκεκριμένα, τα αρχικά συμπτώματα του ιού HIV είναι τα εξής:

Υψηλός πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος και πόνος στους μυς. Όπως λένε οι ειδικοί, τα συμπτώματά αυτά είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού στην εμφάνιση του ιού HIV, για αυτό και μόλις εγκατασταθεί ο ιός στον οργανισμό τα συμπτώματα ξαφνικά εξαφανίζονται.

Από εκεί και έπειτα ξεκινάει η λεγόμενη ασυμπτωματική φάση του ιού, που διαρκεί 10 χρόνια. Δηλαδή, για δέκα χρόνια ο ιός αναπτύσσεται στον ανθρώπινο οργανισμό, καταστρέφοντας σταδιακά τα λεμφοκύτταρα, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο σύμπτωμα για αυτό.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, που μπορεί να είναι και 2 ή και 8 χρόνια, ο ιός HIV, εφόσον δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί αναλόγως, εκδηλώνεται ως AIDS, με το τέλος να είναι ζήτημα χρόνου.

Πρησμένοι αδένες

Ένα χαρακτηριστικό της εκδήλωσης του ιού, είναι οι πρησμένοι αδένες. Κι αυτό γιατί ακόμα και εξασθενημένο, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Οι λεμφαδένες μπορεί να είναι πρησμένοι. Όσο οι λεμφαδένες είναι πρησμένοι, ο ιός συνεχίζει να υπονομεύσει τις ανοσοποιητικές άμυνες, αργά αλλά σταθερά. Όσο περισσότερο προχωρά η μόλυνση, τόσο περισσότερο το άτομο θα είναι ευάλωτο στις επονομαζόμενες «ευκαιριακές» λοιμώξεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι αυτές που τελικά σκοτώνουν και σπάνια ο ίδιος ο HIV.

Γενικότερα, η εμφάνιση συνεχών και επίμονων ήπιων μολύνσεων είναι ανησυχητικές.

Το τελευταίο στάδιο εκδήλωσης του ιού HIV είναι το AIDS. Σε αυτή τη φάση το ανοσοποιητικό σύστημα έχει καταστραφεί εντελώς, με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να είναι εκτεθειμένος σε κάθε μορφής μόλυνση, χωρίς να μπορεί να την αντιμετωπίσει. Για παράδειγμα η προσβολή από τον ιό της φυματίωσης μπορεί να είναι θανατηφόρα, ενώ εκδηλώνονται και διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος, όπως το σάρκωμα Καπόζι, αλλά και άλλοι τύποι όπως το επιθετικό μη-Hodgkin λέμφωμα.

Αυτό που πρέπει να έχει κανείς υπόψη του είναι ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση συμβάλλει στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, αφαιρώντας την κυκλοφορία του ιού στο αίμα. Η μόλυνση είναι τότε υπό έλεγχο και δεν εξελίσσεται μέχρι να ακολουθηθεί η θεραπεία, πράγμα που καθιστά το ιικό φορτίο μη ανιχνεύσιμο. Σημαίνει επίσης ότι το άτομο δεν μεταδίδει πλέον τον ιό.

Στο βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνεται παραστατικά η πορεία που ακολουθεί ο ιός HIV στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πηγή: e-sante.fr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X