Ratatouille (ρατατούιγ)

Αν έχετε δει το “Ρατατούη”, ήρθε η ώρα να μάθετε το πιάτο που κυριαρχούσε στην ταινία! Πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, κομμένα σε κυβάκια και σε τετράγωνα συνθέτουν το κλασικό γαλλικό πιάτο “ratatouille”!

Συστατικά

  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια κομμένες σε λωρίδες
  • 2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε τετράγωνα
  • 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε τετράγωνα
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά ρίγανη ή θυμάριψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή σχινόπρασο για το γαρνίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Βήματα

Βυθίζετε τις ντομάτες σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα και κατόπιν σε κρύο. Τις ξεφλουδίζετε και τις χοντροκόβετε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια.

Ακολούθως, προσθέτετε τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Μεταφέρετε τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο. Προσθέτετε στην κατσαρόλα ακόμα λίγο λάδι και σοτάρετε τις μελιτζάνες. Τις αφαιρείτε και αυτές με τρυπητή κουτάλα και προσθέτετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα κολοκυθάκια. Τα μεταφέρετε επίσης, σε ένα πιάτο.

Στη συνέχεια, βάζετε το σκόρδο και τις ντομάτες στην κατσαρόλα μαζί με τα φύλλα δάφνης, τη ρίγανη, λίγο αλάτι και πιπέρι. Βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να λιώσουν οι ντομάτες.

Μετά, ξαναβάζετε όλα τα λαχανικά στην κατσαρόλα αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας προσεκτικά για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά αλλά να διατηρήσουν το σχήμα τους.

Βάζετε το φαγητό σε ατομικά πιάτα, γαρνίρετε με το κρεμμυδάκι και σερβίρετε.

Σχετικά άρθρα