pasxalina-kalathakia-parmezanas

Πασχαλινά καλαθάκια παρμεζάνας

Πριν ξεκινήσετε τη συνταγή να έχετε μία συμβουλή στο μυαλό σας: Μπορείτε να γεμίσετε τα καλαθάκια με οποιαδήποτε σαλάτα θέλετε!

Συστατικά

2 ½ φλ. (200 γρ. περίπου) χοντροτριμμένη παρμεζάνα (η συνταγή δεν γίνεται με ψιλοτριμμένη παρμεζάνα),
Σπρέι λαδιού ή λίγο ελαφρύ λάδι (αραβοσιτέλαιο π.χ.) για άλειμμα.
Σαλάτα: 4 χούφτες ανάμικτα τρυφερά φύλλα σαλάτας (από συσκευασία),
4 μικρά ραπανάκια σε λεπτές ροδέλες,
100 γρ. περίπου φραγκοστάφυλα (φρέσκα ή καλής ποιότητας κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα,
2 αβγά κομμένα στα τέσσερα,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
½ κουταλιά βαλσαμικό ξίδι,
8 μικρά κλωναράκια άνηθο,
αλάτι, πιπέρι.

 

Βήματα

Βήμα 1: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C και κόβετε τετράγωνα κομμάτια 2-3 τετράγωνα κομμάτια αντικολλητικής λαδόκολλας, πλευράς 18-20 εκ. περίπου (θα τα χρησιμοποιήσετε 2-3 φορές).

Βήμα 2: Σχεδιάζετε πάνω στο καθένα έναν κύκλο διαμέτρου 12 εκ. περίπου (με οδηγό ένα πιατάκι από φλιτζανάκι του καφέ).

Βήμα 3: Βάζετε 1 ραμεκέν (ατομικό σκεύος για σουφλέ) ή 1 ποτήρι από χοντρό γυαλί (για ουίσκι π.χ.), με βάση διαμέτρου 8 εκ. περίπου με τον πάτο προς τα πάνω και το ντύνετε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, πιέζοντάς το να κολλήσει απάνω στερεά.

Βήμα 4: Ύστερα, ψεκάζετε το αλουμινόχαρτο με σπρέι λαδιού ή το αλείφετε ελαφρά με λάδι.

Βήμα 5: Παίρνετε ένα-ένα τα κομμάτια της λαδόκολλας και απλώνετε ομοιόμορφα μέσα στον κάθε κύκλο 1/3 φλ. χοντροτριμμένη παρμεζάνα.

Βήμα 6: Βάζετε τη λαδόκολλα στο φούρνο (πάνω στο ταψί του) και ψήνετε την παρμεζάνα για 5-7 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει ελαφρά.

Βήμα 7: Βγάζετε το ταψί με τη λαδόκολλα από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει ελαφρά για λίγα δευτερόλεπτα και ύστερα, παίρνετε προσεχτικά τη λαδόκολλα και την αναποδογυρίζετε πάνω στο ραμεκέν ή το ποτήρι.

Βήμα 8: Πολύ προσεχτικά αφαιρείτε τη λαδόκολλα. Με τις παλάμες σας, πιέζετε την παρμεζάνα να πάρει το σχήμα του ραμεκέν ή του ποτηριού (αν σκιστεί κάπου, μπαλώνετε το σκίσιμο τραβώντας πάνω τη ζεστή παρμεζάνα).

Βήμα 9: Αφήνετε το «καλαθάκι» να κρυώσει πάνω στο ραμεκέν ή το ποτήρι για 5 λεπτά και το αφαιρείτε.

Βήμα 10: Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη παρμεζάνα. (Τα καλαθάκια μπορούν να ετοιμαστούν από την προηγούμενη μέρα και όταν κρυώσουν εντελώς, να μείνουν κλεισμένα στεγανά σε ένα κουτί).

Βήμα 11: Πριν σερβίρετε, ετοιμάζετε τη σαλάτα: Βάζετε τα φύλλα της σαλάτας σε ένα μπολ και ανακατεύετε μέσα το λάδι, το βαλσαμικό ξίδι και αλάτι.

Βήμα 12: Μοιράζετε τη σαλάτα στα καλαθάκια και προσθέτετε το αβγό (πασπαλισμένο με αλατοπίπερο), τα ραπανάκια και τα 1-2 φραγκοστάφυλα.

Βήμα 13: Τα γαρνίρετε με κλωναράκια άνηθου και διακοσμείτε τα πιάτα με επιπλέον φραγκοστάφυλα.

 

Πηγή: xrysessyntages.com

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X