Αύγουστος Στρίντμπεργκ

Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ (22 Ιανουαρίου 1849 – 14 Μαΐου 1912) ήταν Σουηδός θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και ζωγράφος.

Γεννήθηκε το 1849 στη Στοκχόλμη και είναι το τέταρτο παιδί από τα έντεκα της οικογένειας. Είναι από μικροαστό πατέρα, έμπορο αποικιακών και υπάλληλο ναυτιλιακής εταιρίας που είχε χρεοκοπήσει, και από μητέρα κόρη ράφτη, που ήταν παραδουλεύτρα της οικογένειας και που τη στεφανώθηκε ο πατέρας του λίγους μόνο μήνες πριν τη γέννησή του.

Τη μητέρα του ο Στρίντμπεργκ την έχασε από φυματίωση στα 13 του κι ο πατέρας του, προτού περάσει χρόνος από τον θάνατο της γυναίκας του, ξαναπαντρεύτηκε τη νεαρή γκουβερνάντα των παιδιών του. Μεγαλωμένος μέσα στη μιζέρια και τις στερήσεις, καταπιεσμένος από την κακία της μητριάς του, έγινε ένα παιδί υπερευαίσθητο και αντιδραστικό, οξύθυμο και καχύποπτο.

Το 1867, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις βιοποριστικές ανάγκες του, δοκίμασε, δίχως επιτυχία, να γίνει ηθοποιός. Εγκαταλείποντας κι αυτό το σχέδιο, γράφτηκε και πάλι στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Στο μεταξύ, άρχισε να γράφει σύντομα θεατρικά έργα. Κερδίζοντας κάποιο χρηματικό έπαθλο από τον βασιλιά Κάρολο Ε’ της Σουηδίας για ένα ρομαντικό έργο του, εγκατέλειψε οριστικά πια τις σπουδές του το 1872 και αφιερώθηκε στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία.

Σχετικά άρθρα