Μυστικό ταξίδι του Κιμ της Β. Κορέας στο Πεκίνο φέρνει εξελίξεις

Πραγματοποιήθηκε τελικά το ταξίδι του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Πεκίνο με το μυστηριώδες τρένο που ανακάλυψαν οι ξένοι δημοσιογράφοι στα σύνορα της χώρας με την Κίνα.

Ο Κιμ έγινε δεκτός με τιμές από τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το καθεστώς της Βόρειας Κορέας την Τετάρτη, μετά την επιστροφή, δηλαδή, του ηγέτη της χώρας στην Πιονγιάνγκ.

Η φημολογία για την επίσκεψη του Κιμ στο Πεκίνο είχε ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα χωρίς, όμως, να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας και της Κίνας συναντήθηκαν στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο. Τόσο ο Σι Τζινπίνγκ όσο και ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαιρέτησαν τις ιστορικές σχέσεις των δύο λαών με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας να «δεσμεύεται» για την «αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.

Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι του Κιμ μαζί με τη σύζυγό του από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία το 2011.

«Δεν υπήρχε θέμα το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό να μην γίνει στην πρωτεύουσα της Κίνας. Αυτό ήταν το καθήκον μου ως κάποιος που συνεχίζει τις σχέσεις τις οποίες διατηρεί το Κόμμα εδώ και αρκετές γενιές», φέρεται να δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας, ο Κινέζος πρόεδρος αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ στην πρώτη του επίσκεψη εκεί μετά το 2012 οπότε και ανέλαβε την εξουσία.

Ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε τη συνάντηση «στρατηγική και μοναδική σωστή επιλογή» εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή του να διατηρήσει τη συχνή επαφή με τον Κιμ Γιονγκ Ουν «κάτω από τις νέες συνθήκες».

Σύμφωνα με αναλυτές ο Κινέζος πρόεδρος ήθελε να διασφαλίσει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα προχωρήσει σε μια συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ -όταν οι δύο τους θα συναντηθούν τον Μάιο- που θα βλάπτει τα κινεζικά συμφέροντα.

Όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας εξέφρασε την προθυμία του να προχωρήσει κανονικά με τη μίνι σύνοδο στην οποία θα συμμετέχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

«Το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου μπορεί να επιλυθεί αν η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ ανταποκριθούν στις προσπάθειές μας με καλή θέληση, δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ειρήνης και σταθερότητας ενώ θα λαμβάνονται μέτρα για την ειρήνη» φέρεται να δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της συνάντησης από την κινεζική κυβέρνηση. Στην ενημέρωση αυτή συμπεριλαμβανόταν ένα προσωπικό μήνυμα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ προς τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου οι ΗΠΑ βλέπουν «αυτή την εξέλιξη ως περαιτέρω απόδειξη ότι η εκστρατεία μέγιστης πίεσης» που διεξάγει η Ουάσινγκτον «δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να γίνει διάλογος με τη Βόρεια Κορέα».

Η κινεζική κυβέρνηση θα ενημερώσει την Πέμπτη και την πολιτική ηγεσία της Σεούλ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν. Σε μια πρώτη αντίδραση αξιωματούχος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας χαρακτήρισε «θετικό» για την επικείμενη διακορεατική σύνοδο κορυφής και ενόψει της συνόδου κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ το γεγονός πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναφέρθηκε στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Σι.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα