Βλαντιμίρ Πούτιν: Ο τσάρος της Ρωσίας ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο; Το παλάτι, τα σκάφη και τα 200 δις δολάρια

Η περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, του ανθρώπου που έχει ψηφιστεί ως ο ισχυρότερος άντρας στον κόσμο για 4 συνεχόμενες χρονιές από το περιοδικό Forbes , απασχολεί για ακόμη μία φορά τόσο ξένα δημοσιεύματα όσο και το ντοκιμαντέρ του CNN, The Power of Putin.

https://youtu.be/ZZ-Kwr0VFUE

Τις τελευταίες μέρες η Ρωσία και κατά συνέπεια ο πρόεδρος της, Βλαντιμίρ Πούτιν , έχει κι άλλους λόγους που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αντιμετωπίζει την συντονισμένη αντίδραση των ΗΠΑ καθώς και χωρών της ΕΕ για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ, Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα. Οι δυτικές χώρες στην ουσία υποστηρίζουν ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από το περιστατικό και γι’ αυτό έχουν ήδη προχωρήσει σε απέλαση διπλωματών, τους οποίους κατηγορούν ως κατασκόπους.

Πονοκέφαλο στον Πούτιν προκαλεί επίσης η λαϊκή οργή για την τραγική πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στο Κεμέροβο της Ρωσίας που κόστισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους εκ των οποίων τα 41 παιδιά. Σύμφωνα με τους κατοίκους αγνοούνται άλλοι 85! Μπορεί σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν να κήρυξε την Τετάρτη ως ημέρα εθνικού πένθους ωστόσο η οργή ξεχειλίζει και ο κόσμος ζητάει τόσο τη δική του παραίτηση όσο και των τοπικών αρχών. Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Τρίτη στο Κεμέροβο ζητώντας να μάθουν την αλήθεια τόσο για τον αληθή αριθμό των θυμάτων όσο και για τις αιτίες τις τραγωδίας.

putin-4

Τα παραπάνω γεγονότα ίσως κάνουν ακόμη πιο προκλητικά τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Μπορεί να μην έχουν επιβεβαιωθεί στοιχεία που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας ωστόσο οι φήμες οργιάζουν!

 

Χαρακτηριστική είναι αυτά που αναφέρει η εκπομπή Panorama του BBC για την κρυφή περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δείτε παρακάτω το video:

Τελικά πόση είναι η περιουσία του Πούτιν;

Ο Πούτιν βρίσκεται ήδη επί 2 δεκαετίες στην εξουσία και θα παραμείνει για τα επόμενα 6 χρόνια ύστερα από την επανεκλογή του. Οι εικασίες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για την περιουσία που έχει ο Ρώσος πρόεδρος είναι πολλές και κυμαίνονται από 40 έως 200 δις δολάρια!!!!

Σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό αναλυτή Στανισλάβ Μπελκόφσκι η περιουσία του προέδρου Πούτιν ανερχόταν στα 40 δισ. δολάρια το 2007. Αν αυτό, το πιο συντηρητικό σενάριο από εκείνα που κυκλοφορούν, είναι αληθινό τότε Ο Μπιλ Γκέιτς παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με περιουσία 86 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον εξόριστο Μπελκόφσκι η περιουσία του Ρώσου προέδρου εξηγείται από την συμμετοχή του σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με συνέντευξή του στον Guardian και την Die Welt το 2007, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από το εισόδημα που έχει από το 37% της πετρελαϊκής εταιρείας Surgutneftegaz, το 4,5% της εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom καθώς και από διάφορες μετοχές σε εμπορικές εταιρείες.

Ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα η εκτίμηση του Μπελκόφσκι άλλαξε αφού οι μετοχές σε αυτές τις επιχειρήσεις είδαν άνοδο όπως και η περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν που κυμαινόταν στα 60-70 δις δολάρια. Ωστόσο ούτε αυτές οι εκτιμήσεις που είχε αποκαλύψει στο Bureau of Investigative of journalism ούτε οι προηγούμενες επαληθεύτηκαν ποτέ.

putin-2

Πίσω από ποιες πετρελαϊκές επιχειρήσεις κρύβεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν;

Το πιο τραβηγμένο σενάριο, εκείνο που εκτοξεύει τον πρόεδρο της Ρωσίας όχι απλά στη θέση του πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο αλλά τον θέλει να έχει περιουσία που ξεπερνάει εκείνη των Μπιλ Γκέιτς και Τζεφ Μπέζος μαζί είναι εκείνο που υποστηρίζει ο Αμερικανός Μπιλ Μπρόουντερ, συγγραφέας και συνιδρυτής της πρώην επενδυτικής εταιρείας «Hermitage Capital Management» στη Μόσχα.

Το 2015 είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζοντας ότι είχε αποκτήσει περιουσία ύψους 200 δισ. δολαρίων ύστερα από κατάχρηση χρημάτων που ανήκαν στο δημόσιο:

«Μετά από 14 χρόνια στην εξουσία στη Ρωσία, και τα χρηματικά ποσά που έχει η χώρα και τα χρήματα που δεν έχουν επενδυθεί σε σχολεία, δρόμους, νοσοκομεία και λοιπά έργα, όλα αυτά τα χρήματα είναι (επενδεδυμένα) σε ακίνητα, σε λογαριασμούς στην Ελβετία, σε μετοχές, σε hedge funds για τον Πούτιν και τους φίλους του».

putin-3

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπρόουντερ ,ο Πούτιν για πολλούς είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αφού είχε πει χαρακτηριστικά:

«Ορισμένοι, μεταξύ αυτών κι εγώ, πιστεύουν ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ή ένας από τους πλουσιότερους, με εκατοντάδες δις δολάρια περιουσία τα οποία έκλεψε από τη Ρωσία»

proedriki-katoikia-kremlino
Η προεδρική κατοικία του Πούτιν

Τα παλάτια, τα αεροσκάφη και η αγάπη του για τα … πανάκριβα ρολόγια!

Σαν πρίγκιπας θα μπορούσαμε να πούμε ότι ζει ο για 4η φορά πρόεδρος της Ρωσίας. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να ήταν πρίγκιπας χωρίς να έχει ένα δικό του παλάτι. Το παλάτι που έχει στη Μαύρη Θάλασσα, το ονομαζόμενο Cape Idokopas, αξίζει σύμφωνα με υπολογισμούς 1 δις δολάρια και βρίσκεται συνεχώς κάτω από το άγρυπνο μάτι φρουρών.

Σύμφωνα με τον Mark Galeotti, καθηγητή στο Institute of International Relations Prague, «είναι ένα τεράστιο παλάτι. Λένε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Πούτιν, αλλά όταν οι δημοσιογράφοι πλησιάζουν, τους σταματούν πράκτορες της μυστικής αστυνομίας PSS του Πούτιν».

putin

Γι’ αυτό που δεν θα έπρεπε ίσως κανείς να κατηγορήσει τον Πούτιν είναι το γιοτ Olympia, αξίας 35 εκατ. δολαρίων, καθώς αποτελεί δώρο του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς. Πώς θα μπορούσε κανείς να αρνηθεί ένα τέτοιο δώρο…

 

Σύμφωνα με έκθεση ενός πρώην μέλους της κυβέρνησης Γιέλτσιν, του Μπορίς Νεμτσόφ, ο Βλαντιμίρ Πουτιν κατέχει 20 ακίνητα (εκ των οποίων ένα παλάτι), 15 ελικόπτερα, 4 γιότ, 43 αεροπλάνα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο τα αεροπλάνα Airbus και ένα Falcon του Dassault που έχει κοστίζουν 1 δις δολάρια. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να συγκριθεί με τη ζωή ενός Πέρση πρίγκηπα ή ενός ζάπλουτου ολιγάρχη».

Ο Μπόρις Νεμτσόφ που έκανε τις αποκαλύψεις πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν επικριτής του Πούτιν και βρισκόταν στο αντιπολιτευόμενο στρατόπεδο. Πριν τη δολοφονία του το 2015 στο κέντρο της Μόσχα είχε επίσης υποστηρίξει ότι μόνο η συλλογή των ρολογιών του Ρώσου ηγέτη αγγίζει τα 500.000 δολάρια. Η αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα Telegraph που επικαλέστηκε έγγραφο που είχε γράψει ο Νεμτσόφ πριν τη δολοφονία του.

putin-6

Ποια είναι η επίσημη περιουσία σύμφωνα με το Κρεμλίνο

 

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Κρεμλίνου ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει μία φυσιολογική ζωή με μία οικονομική άνεση που θα χαρακτηριζόταν μεσαία. Τα επίσημα στοιχεία θέλουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει μοναδικό εισόδημα τον μισθό του που είναι γύρω στα 180.000 δολάρια, ένα διαμέρισμα, ένα φτωχό οικόπεδο και τρία αυτοκίνητα. Τα ντοκουμέντα που στηρίζουν αυτά τα νούμερα ανέβασε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Ωστόσο το Bloomberg Review ήδη από το 2013 υποστήριζε σε δημοσίευμά του ότι αν μπει κάποιος στον κόπο να κάνει μία απλή αναζήτηση στο Google θα ανακαλύψει ότι η περιουσία του Πούτιν κυμαίνεται μεταξύ 40 και 70 δις δολάρια.

Ίσως δεν μάθουμε τι πραγματικά ισχύει, αφού πίσω από κάθε αποκάλυψη ίσως κρύβεται και κάποιο άλλο συμφέρον, ωστόσο όπως και να έχει τα νούμερα είναι τόσο εντυπωσιακά αν ισχύουν ο Πούτιν είναι μακράν ο πλουσιότερος άντρας του κόσμου.

Σχετικά άρθρα