Ζήλια και θυμός: Τα 3 βήματα για να αντιμετωπίσεις τα δυσάρεστα συναισθήματα

Είμαι εξωστρεφής άνθρωπος, κοινωνική και ανοίγομαι εύκολα σε ανθρώπους. Απλά έχω δυο κακά ελαττώματα. Δεν μπορώ να διαχειριστώ τον θυμό και τη ζήλια μου! Δηλαδή νευριάζω με το παραμικρό. Όλα μου φταίνε, αλλά μετά από κάποια στιγμή μου περνάει. Όταν νευριάζω, δεν ασκώ βία, απλά φωνάζω και γκρινιάζω πολύ και γίνομαι κουραστική. Το καταλαβαίνω και εγώ η ίδια, απλά δεν μπορώ να ηρεμίσω εκείνη την ώρα γιατί είμαι θολωμένη.

Κι όσο για τη ζήλια, ζηλεύω ακόμα και φίλες μου και το αγόρι μου. Όχι με κακό σκοπό, απλά θέλω να μου δίνουν όλοι σημασία και να μην με έχουν στο περιθώριο. Γενικά θέλω να κάνω την ζωή μου πιο ήρεμη. Θέλω να είμαι πιο ψύχραιμη και θέλω αν μπορείτε να με βοηθήσετε σ’ αυτό. Δεν είμαι κακός άνθρωπος. Δεν μπορώ να πω πως μου λείπει αγάπη γιατί η οικογένεια μού δίνει πολλή. Απλά δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει!

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Χατζησωτηράκη:

Καλησπέρα σας,

Ο θυμός και η ζήλια είναι συναισθήματα που δημιουργούνται από ερμηνείες που έχει κάνει το μυαλό σας σε γεγονότα που έχουν συμβεί. Όταν κυριεύεστε από τον θυμό ή τη ζήλια, δεν είναι εύκολο να το σταματήσετε γιατί αυτό είναι απλά το αποτέλεσμα και η υλοποίηση αυτού που σκέπτεστε. Αλλά όταν μάθετε να αναγνωρίζετε την ερμηνεία που εσείς δίνετε σε ένα γεγονός, τότε μπορείτε να προλάβετε τη ζήλια και τον θυμό ώστε να μην δηλητηριάζουν την καρδιά σας, να χαλούν τη διάθεση σας και να δημιουργούν πρόβλημα στη σχέση σας.

Τι σας κάνει να ερμηνεύετε τις πράξεις των ανθρώπων με τέτοιον τρόπο που σας κάνει να θυμώνετε και να ζηλεύετε; Η αιτία συνήθως αυτής της αρνητικής ερμηνείας βρίσκεται βαθιά μέσα στα «πιστεύω» σας, που σας προκαλούν ανασφάλεια και σας κάνουν να αμφισβητείτε όχι μόνο τον εαυτό σας, αλλά και τους γύρω σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε και κάποια στιγμή να απαλλαγείτε από τα συναισθήματα αυτά;

  • Πάρτε απόσταση από την κατάσταση ή το άτομο που εκείνη τη στιγμή σας δημιουργεί τα συναισθήματα αυτά και παρατηρείστε γιατί νιώθετε έτσι, τι σας προκάλεσε αυτή την ένταση, γιατί έχει πάρει τόσο χώρο και σας επηρεάζει
  • Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με οτιδήποτε υπάρχει γύρω σας, δημιουργήστε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον εαυτό σας και αγαπήστε τον.
  • Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα διαφορετικά, αντί να «κολλήσετε» σε μία συγκεκριμένη αρνητική ερμηνεία για το τι συνέβη και για ποιον λόγο συνέβη. Προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση από άλλη οπτική γωνία καθώς οι ερμηνείες που εξάγονται είναι από δικά σας βιώματα και εμπειρίες (μέσα από το δικό σας πρίσμα, για την άλλη πλευρά ίσως και να ισχύει κάτι άλλο).

Τέλος, η ανάγκη να αποσπάσουμε την προσοχή και να κερδίσουμε την αποδοχή των άλλων είναι απευθείας συνδεδεμένη με τον συναισθηματικό μας κόσμο. Κάποιοι από εκείνους που έχουν την ανάγκη να γίνονται αποδεκτοί από τους άλλους, αισθάνονται ότι έχουν αξία μόνο όταν παίρνουν την επιβεβαίωση από κάποιον τρίτο, όταν αυτός τους έχει ανάγκη, όταν του είναι χρήσιμοι.

Το να αμφιβάλλει κανείς για την αξία του είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία: «Αν ούτε καν εσύ δεν είσαι σίγουρος για την αξία σου, κανείς δεν θα πιστέψει ποτέ ότι αξίζεις».

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος-Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Θεραπεία ζεύγους-οικογένειας
Τηλ. επικοινωνίας: 6973548377
https://www.facebook.com/eirinixatzisotirakipsychotherapy/

Σχετικά άρθρα