Παραλύω από τον φόβο όταν βρίσκομαι ανάμεσα σε κόσμο. Τι να κάνω;

Εδώ και τρία χρόνια αντιμετωπίζω αρκετά σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Φοβάμαι όταν βρίσκομαι ανάμεσα σε κόσμο (ειδικά αν είναι άγνωστοι φοβάμαι ακόμα περισσότερο.) Μερικές φορές παραλύω από τον φόβο και δεν μπορώ να μιλήσω. Φοβάμαι όταν κάποιος με κοιτά, φοβάμαι να μείνω μόνος μου σε ένα χώρο με πολλούς ανθρώπους, γενικά φοβάμαι ότι θα με φέρει σε συναναστροφή με ανθρώπους. Πώς θα μπορέσω να ξεπεράσω αυτές τις φοβίες;

Η απάντηση του ειδικού στο ερώτημά σας

Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον αυτό που περιγράφεις πως βιώνεις και σκέπτομαι πως πράγματι πρέπει να είναι ανυπόφορο και δύσκολο να προσπαθείς να επικοινωνήσεις και να συναναστραφείς με κόσμο. Φαίνεται να σου είναι ασφυκτικό και κάτι μέσα σου να μην το αντέχει καθόλου.

Μιας και οι απαντήσεις βρίσκονται πάντα μέσα μας, θα σου πρότεινα να κάνεις διάφορες ερωτήσεις στον εαυτό σου, όπως για παράδειγμα: Πώς αισθάνομαι ότι με βλέπουν οι άλλοι; Εγώ πώς νιώθω για τους άλλους ανθρώπους; Tι σκέφτομαι ότι μπορούν να μου προσφέρουν ή να μου κάνουν; Τι με κάνει να νιώθω άνετα με τους άλλους; Ποια χαρακτηριστικά των άλλων ή ποια κατάσταση του περιβάλλοντος μου είναι πιο υποφερτή και ποια λιγότερο; κ.ο.κ.

Άρχισε να το συζητάς με τον εαυτό σου, να ανακαλύψεις τι ανάγκες σου, αν αυτές καλύπτονται, τι κάνεις ή
τι δεν κάνεις για να τις καλύψεις. Να σεβαστείς τον εαυτό σου και να του επιτρέψεις να είναι με όσο κόσμο αντέχει γύρω του για την ώρα, μέχρι να αρχίσεις να απαντάς σιγά σιγά στις παραπάνω ερωτήσεις, να αρχίσεις να νιώθεις πιο άνετα και σιγά σιγά να είσαι και με λίγο περισσότερο κόσμο.

Λουκία Αποστολίδη

Ψυχολόγος, Msc Ψυχολόγος της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια

Σχετικά άρθρα