Αρχική / Ψυχολογία / Παιδί / Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού: Ένα βήμα για την πρόληψη του αυτισμού
autismos

Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού: Ένα βήμα για την πρόληψη του αυτισμού

Αυτισμός: Μια αναπτυξιακή διαταραχή που… τρομάζει τους μέλλοντες γονείς ή τους γονείς με μικρά παιδάκια. Οι πληροφορίες που έχει κάθε γονέας προτού φέρει στον κόσμο το παιδί του είναι αρκετά συγκεχυμένες ενώ η διάγνωση του αυτισμού συνήθως αργεί να γίνει. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα και την αυτονομία του παιδιού.

Οι παραπάνω λόγοι ήταν η αφορμή για μια αξιόλογη πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή Στέλιου Μαντούδη: το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας του Παιδιού, «Επικοινωνιακές & Συναισθηματικές Δεξιότητες από 3 μηνών μέχρι 3 χρόνων», ένα εγχειρίδιο κυρίως για γονείς, αλλά και εκπαιδευτικούς και παιδιάτρους, με στόχο την πρόληψη, την κατανόηση και την έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκινάει συμβολικά την Παγκόσμια Ημέρα του Αυτισμού (2 Απριλίου), με σκοπό τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή διαταραχή.

Τι είναι το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας του Παιδιού;

Πρόκειται για έναν ενημερωτικό οδηγό με πληροφορίες και συμβουλές για την αναπτυξιακή πορεία των βρεφών και των νηπίων. Σημαντικό στοιχείο του αποτελούν τα ερωτηματολόγια κοινωνικής συμπεριφοράς, τα οποία συμπληρώνονται από τη μητέρα και αξιολογούνται στο τέλος κάθε τρίμηνου από τον παιδίατρο με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων για την Κοινωνική Επικοινωνία και τον Αυτισμό.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, όπως επισημαίνει ο κ. Μαντούδης είναι να ενημερωθούν περισσότεροι γονείς για τον Αυτισμό και τις Διαταραχές Επικοινωνίας, καθώς σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία ο έγκαιρος εντοπισμός ανησυχητικών σημαδιών πριν τα δύο έτη μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον Αυτισμό. Παράλληλα η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά προληπτικό έλεγχο για την ανίχνευση Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος σε όλα τα φυσιολογικά παιδιά από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής ενός βρέφους.

Δωρεάν Διάθεση

Το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας θα διατίθεται δωρεάν από παιδιάτρους, μαιευτήρια και παιδιατρικές κλινικές. Ωστόσο,  ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί εντελώς δωρεάν να κατεβάσει το Βιβλιάριο σε μορφή pdf από το Διαδίκτυο πληκτρολογώντας Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας pdf.

Παράλληλες δράσεις ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό

Στην Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα αντίστοιχη δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των γονιών, της κοινής γνώμης και των επαγγελματιών υγείας που να εστιάζει στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, όπως το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού. Συγκεκριμένα πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία σειρά δράσεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δωρεάν διανομή του Βιβλιαρίου στους παιδιάτρους, στα μαιευτήρια και τις παιδιατρικές κλινικές όλης της χώρας, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν οι παιδαγωγοί των βρεφονηπιακών σταθμών, μέσω του συλλόγου τους, καθώς και το προσωπικό των Σταθμών Μητέρας Παιδιού του ΕΟΠΠΥ.

Παγκόσμια Ημέρα του Αυτισμού 2 Απριλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, καθιερώθηκε το 2007 από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος ή αλλιώς Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ) είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι   Αυτιστικό φάσμα  αποτελεί ένα σύνολο από διαφορετικά συμπτώματα που ποικίλουν από παιδί σε παιδί  σε ένταση και συχνότητα.

Συχνότητα Εμφάνισης της Διαταραχής του Αυτισμού (ΔΑΦ)

Σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες του Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2011) τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης της Διαταραχής του Αυτισμού είναι  1 προς 110 με 150 φυσιολογικά παιδιά. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, που έγιναν στην Αμερική έδειξαν μια διαχρονική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του Αυτισμού σε παιδιά κατά 2000% (1 προς 65 φυσιολογικά παιδιά)! Το γεγονός αυτό καθιστά τις Διαταραχές Επικοινωνίας και τον Αυτισμό πιο συχνό παιδιατρικό νόσημα από αρκετά άλλα παιδιατρικά νοσήματα.

Στην Ελλάδα,  δεν έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχειά σχετικά με την Διαταραχή του Αυτισμού. Διαπιστώνεται, όμως ότι 700 με 1.000 παιδιά, κάθε χρόνο, θα διαγνωστούν με Αυτισμό. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης συχνότητας του προβλήματος προτείνεται η καταγραφή των οροσήμων επικοινωνίας καθώς και των ρυθμιστικών και αισθητηριακών λειτουργιών, ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν ανησυχητικά σημάδια.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X