Έχω καρκίνο. Πώς να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου;

Πάσχω από καρκίνο εδώ και 3 χρόνια. Ενώ αντιμετώπισα με νηφαλιότητα το χειρουργείο και τις θεραπείες, τώρα σε μια υποτροπή, νιώθω ότι έχω χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Ξυπνώ το πρωί και με πιάνει παράπονο, δεν τρώω καλά, αλλά υπάρχουν πολλές στιγμές που κάνω σχέδια και είμαι χαρούμενη. Η γιατρός μου λέει ότι είναι φυσιολογική αντίδραση, αλλά φοβάμαι. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Λουκία Αποστολίδη

Αγαπητή μου,

Καταρχάς θέλω να σε συγχαρώ για το θάρρος που έχεις ήδη δείξει και το σθένος με τον τρόπο που φαίνεται να αντιμετώπισες τις υπάρχουσες συνθήκες.

Παρόλ’ αυτά μπορώ να υποθέσω ότι μάλλον εξάντλησες τα αποθέματα της πίστης και της δύναμής σου για νηφαλιότητα και τώρα εκδηλώνονται και άλλα συναισθήματα γι’ αυτό που περνάς. Εγώ θα σου έλεγα να αγκαλιάσεις όλα τα συναισθήματά σου και να τα ακούσεις, να δεις τί σου λένε, να αποδεχτείς πως είναι λογικό να φοβηθείς, να έχεις αμφιβολίες, να λυπάσαι για την αγωνία που περνάς. Όλα αυτά είναι αναμενόμενο να τα βιώσεις και θα έλεγα πως πάνω από όλα είναι υγιές.

Όταν σε μια δύσκολη συνθήκη προσπαθούμε να θάψουμε όλα τα δυσκολεμένα κομμάτια μας, αυτά έρχονται πιο δυνατά κοντά μας και μας χτυπάνε, ενώ αν τους επιτρέψουμε να τα δούμε, τότε έχουμε τη δυνατότητα να τα επεξεργαστούμε και να πάψουν να είναι τόσο μεγάλα.

Ο στόχος λοιπόν είναι η έκφραση και η επικοινωνία αυτού που νιώθεις και βιώνεις, ώστε να γίνει διαχειρίσιμο και να μην το κουβαλάς μόνη σου. Είναι πολύ λογικό και έχεις κάθε δικαίωμα να σε πιάνει παράπονο, αλλά μοιράσου το, επικοινώνησέ το αποτελεσματικά με δικούς σου ανθρώπους ή κάποιον ειδικό ώστε και πάλι να βρεις το κίνητρο σου και φροντίδα. Εύχομαι τα καλύτερα.

Λουκία Αποστολίδη
Ψυχολόγος, Msc Ψυχολόγος της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια
[email protected]
http://psychotherapycenter.gr

Σχετικά άρθρα