Σοκ προκαλεί η 13χρονη που γέννησε στο Λαύριο! Η ιστορία του κοριτσιού, το χρονικό της γέννας και τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σοκ προκάλεσε η είδηση ότι κορίτσι μόλις 13 χρονών έφερε στον κόσμο ένα παιδί! Τα ερωτήματα που γεννάει το γεγονός είναι πολλά. Σίγουρα το πιο σημαντικό ερώτημα είναι το κατά πόσο η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα συναινετικής συνουσίας ή τίθεται το θέμα του βιασμού. Πώς βρέθηκε στο Λαύριο η κοπέλα και από πού είναι;

Πάμε να δούμε την ιστορία της 13χρονης η οποία αν μη τι άλλο προκαλεί έκπληξη!

 

Η περιπλάνηση της 13χρονης μέχρι τη γέννα

Όλα ξεκίνησαν όταν η 13χρονη έφτασε στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου με πόνους που μαρτυρούσαν ότι ήταν έτοιμη να φέρει στον κόσμο το παιδί της. Εκεί της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες τόσο από την μαία όσο και από τους εφημερεύοντες ιατρούς . Στην συνέχεια πάρθηκε η απόφαση να μεταφερθεί σε Μαιευτήριο αφού η έγκυος βρισκόταν σε καλή κατάσταση. Τότε ήταν, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης, που το ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση από τον εφημερεύοντα γιατρό του Κέντρου υγείας Λαυρίου που τους ζητούσε να γίνει διακομιδή στο μαιευτήριο Αλεξάνδρα της 13χρονης που βρισκόταν στην 37η εβδομάδα κύησης. Στο Αλεξάνδρα τελικά γέννησε το μικρό κορίτσι με φυσιολογική γέννα ένα υγιέστατο μωρό.

egkyos-xeri-atnra

Ποιο είναι το κορίτσι που έγινε μητέρα πριν προλάβει η ίδια να μεγαλώσει;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανακοίνωσης του Κέντρου Υγείας Λαυρίου η 13χρονη είναι Ελληνίδα Πομάκα και ζει στην Ξάνθη. Ο λόγος που ήρθε στην Αθήνα είναι ότι ήθελε να είναι δίπλα στην μητέρα της.
Σε δήλωσή της το Πρώτο Θέμα το μικρό κορίτσι είπε:

«Ήρθα να γεννήσω κοντά στη μαμά μου για να με περιποιηθεί και να μου δείξει πώς να προσέχω το μωρό. Τον σύντροφό μου τον ερωτεύτηκα και κλεφτήκαμε γιατί θέλουμε να μείνουμε μαζί. Ο σύντροφος μου έχει μεγάλη αγωνία. Του είπα πώς πήγε η γέννα και σύντομα θα είναι κοντά μας.
Μάλιστα η ίδια πρόσθεσε ότι «το μωράκι μοιάζει στον μπαμπά του».

Οι δηλώσεις της μητέρας της 13χρονης

Απόλυτα ψύχραιμη εμφανίστηκε η μητέρα της νεαρής κοπέλας στις δηλώσεις της. Ο λόγος που αντιμετωπίζει το γεγονός με τέτοια άνεση, όπως παραδέχτηκε η ίδια, είναι το γεγονός ότι είναι συνηθισμένο για τις μουσουλμάνες γυναίκες να γεννούν σε τέτοια ηλικία. Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις που αποκτούν παιδί σε ακόμη μικρότερη ηλικία.

Η ίδια επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της 13χρονης ότι ο πατέρας είναι ένας 16χρονος που έχει κλεφτεί με την κόρη της. Όπως αφηγήθηκε η ίδια:

«Το παιδάκι μου αγάπησε έναν 16χρονο και κλεφτήκανε. Εγώ είμαι φτωχή γυναίκα, χήρα. Πουλάω λουλούδια για να ζήσω τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Ζω στο Λαύριο και δεν είχα λεφτά να ανέβω στην Ξάνθη. Έτσι πλήρωσα το εισιτήριο για να έρθει το παιδί μου να γεννήσει εδώ στην Αθήνα και να το έχω κοντά μου. Γέννησε φυσιολογικά ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Περιμένω και τον γαμπρό μου και θα τους πάρω όλους μαζί να ζήσουμε στο Λαύριο.»


Η εγκυμοσύνη ήταν προϊόν βιασμού;

Όπως είναι φυσικό σε περίπτωση εγκυμοσύνης ανήλικης πρέπει να τεθούν ερωτήματα ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν προήλθε από βιασμό. Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Θεολόγος Ζάγκαλης, ο Γενικός Γιατρός του Κέντρου Υγείας στο Λαύριο. Όπως ξεκαθάρισε «δεν προκύπτει ότι υπήρξε κάποιος βιασμός ή κάτι άλλο το ανησυχητικό γιατί και η μητέρα της είναι σε πολύ καλή διάθεση. Μας είπε η 13χρονη ότι ο σύζυγός της δουλεύει στην Ξάνθη κι ότι θα κατέβαινε την επόμενη ημέρα.»

egkyos-giatros
Στη συνέχεια σχολίασε την ηλικία της νεαρής μητέρας που σοκάρει:

«Είναι εντυπωσιακό ότι γέννησε στα 13 του χρόνια αυτό το κοριτσάκι αλλά είναι μια οικογένεια που γενικότερα τεκνοποιεί σε μικρή ηλικία και μάλιστα η μητέρα της 13χρονης είναι περίπου 36 ετών».

xerakia-morou

Ένα παιδί έφερε στον κόσμο ένα παιδί

Στο Κουτί της Πανδώρας μίλησε και η μαία Ηρώ Κρητικού η οποία έσπευσε το βράδυ της Τρίτης ώστε να βοηθήσει στη γέννα του κοριτσιού. Σύμφωνα με την ίδια τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά στο ιατρικό κέντρο Λαυρίου λόγω των προσφύγων. Αυτό που πραγματικά συγκλονίζει είναι η περιγραφή που της. Όπως παραδέχτηκε η ηλικία της μικρής εγκύου φαινόταν «από τις αντιδράσεις της κατά τη διάρκεια των οδυνών». Ήταν με άλλα λόγια ένα παιδί που έφερνε στον κόσμο ένα παιδί.

moraki
Η ηλικία της νεαρής μητέρας σχολιάστηκε και μέσα από την ανακοίνωση του Κέντρου Υγεία Λαυρίου η οποία ανέφερε:

«Με βάση τις στατιστικές, ο μέσος όρος ηλικίας της εγκυμοσύνης φαίνεται ότι αυξάνει λόγω της χειραφέτησης των γυναικών. Υπάρχουν και εξαιρέσεις.»

Πολύ διαφορετικά μεταξύ είναι και τα σχόλια του κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παίρνουν θέση για το γεγονός.

Είναι γεγονός ότι για την πλειοψηφία της κοινωνίας μας είναι αδιανόητο σε τέτοιες ηλικίες να υπάρχουν κορίτσια που γίνονται μητέρες. Χωρίς να πάμε και πολύ μακριά , το 2014 υπήρχε περίπτωση 11χρονης Ρομά από τη Ρουμανία που γέννησε στο Νοσοκομείο Ηρακλείου η οποία συνειδητοποίησε την εγκυμοσύνη της στον έβδομο μήνα.

Φυσικά αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν εξαίρεση αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που επικαλείται το in.gr, οι Ελληνίδες γεννούν σε μεγαλύτερη ηλικία και μάλιστα λιγότερα παιδιά σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ.

«Ειδικότερα, οι Ελληνίδες αποκτούν κατά μέσο όρο 1,38 παιδιά, σε ηλικία 30,3 ετών, ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο οι γυναίκες αποκτούν 1,6 παιδιά, σε ηλικία 29 ετών.

ereuna

Οι νεότερες μαμάδες καταγράφονται στη Βουλγαρία (26 ετών αποκτούν κατά μέσο όρο το πρώτο τους παιδί), στη Ρουμανία (26,4 ετών), στη Λετονία (26,8 ετών), στη Σλοβακία (27 ετών), στην Πολωνία (27,2 ετών) και στη Λιθουανία (27,3 ετών). Αντίθετα, οι γυναίκες που αποκτούν σε μεγαλύτερη ηλικία το πρώτο τους παιδί καταγράφονται στην Ιταλία (31 ετών), στην Ισπανία (30,8 ετών), στο Λουξεμβούργο (30,5 ετών) και στην Ελλάδα (30,3).

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Eurostat η 13χρονη μητέρα βρίσκεται στο 3,7% των γυναικών στην Ελλάδα που αποκτούν παιδί κάτω από 20 ετών (έναντι 5% στην ΕΕ). Ενώ οι γυναίκες που αποκτούν πολύ μικρές παιδί είναι λιγότερες από εκείνες της υπόλοιπης ΕΕ, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στις γυναίκες που γίνονται μητέρες σε ηλικία μεγαλύτερη των 40 χρονών. Στην ΕΕ το ποσοστό είναι 3,2% ενώ στην Ελλάδα 5,3%.

 

Σχετικά άρθρα