Ηχορύπανση: Σοβαρή απειλή για την υγεία μας!

Είναι επιστημονικά παραδεκτό και διαπιστωμένο ότι με το πέρασμα των ετών ο κόσμος έχει γίνει πιο θορυβώδης και τα ντεσιμπέλ στο περιβάλλον που μπορεί να ζει ο καθένας έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, με την ηχορύπανση να απειλεί πολύ σοβαρά την υγεία μας.

Κορναρίσματα στον δρόμο, φωνές, μουσική, κομπρεσέρ, αεροπλάνα και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς έχουν κάνει την καθημερινότητα να είναι γεμάτη από ενοχλητικά έντονους και σε πολλές περιπτώσεις διαρκείς θορύβους.

Παράλληλα, εκτός από τα ηχητικά ερεθίσματα δεχόμαστε καθημερινά και έναν καταιγισμό πληροφοριών, όπως e-mail, sms, ενημερώσεις στα social media, διαφημίσεις κλπ.

Η ησυχία τείνει να γίνει πολυτέλεια και δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με έρευνες οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για «ήσυχα θέρετρα» έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια ώρα, πολλά διεθνή αεροδρόμια τείνουν να αλλάξουν τις παλιότερες ηχητικές ανακοινώσεις με φωτεινές σημάνσεις σε ηλεκτρονικές οθόνες.

Αυτό γίνεται για συγκεκριμένο λόγο, μιας και σύμφωνα με τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει αναφορικά με την επίδραση τόσο της ηχορύπανσης όσο και του αυξημένου όγκου πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά, η υγεία μας απειλείται και μάλιστα πολύ σοβαρά.

Και τούτο, γιατί οι συνθήκες αυτές μπορούν – σύμφωνα με τους ειδικούς  – να προκαλέσουν, εκτός των άλλων, ζημιά στη λειτουργία του εγκεφάλου, στην καρδιά, στο εσωτερικό ιστό του αυτιού (λόγω της αδρεναλίνης μειώνεται η ροή του αίματος στη συγκεκριμένη περιοχή).

Σύμφωνα με ειδικούς μελετητές των συνεπειών της ηχορύπανσης, αυτή μπορεί να είναι η αιτία ακόμα και για την εκδήλωση καρκίνου, καρδιακών παθήσεων καθώς και κατάθλιψης.

Ειδικότερα, η ηχορύπανση είναι η δεύτερη κατά σειρά σημαντικότερη απειλή για την υγεία, μετά την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Τρόποι αντιμετώπισης

Αναφορικά με τον καταιγισμό «διαδικτυακών» πληροφοριών που δεόμαστε καθημερινά, που επίσης είναι υπεύθυνος για διάφορα προβλήματα υγείας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καλό θα είναι για αρχή να φιλτράρουμε τις ενημερώσεις που δεχόμαστε στις ηλεκτρονικές μας συσκευές.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η συνήθεια που έχει η πλειοψηφία των ανθρώπων να κυκλοφορεί με το smartphone στο χέρι, τους κάνει ουσιαστικά να είναι… απόντες, καθώς δεν αντιλαμβάνονται ό, τι συμβαίνει γύρω τους.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προτείνουν μια μόνιμη «δίαιτα» στην λήψη πληροφοριών. Μια πολύ καλή λύση είναι να καθιερώσουμε μια μέρα την εβδομάδα χωρίς ίντερνετ, χωρίς τηλεόραση, χωρίς social media.

Επίσης, πολύ καλό στη λειτουργία του εγκεφάλου μας κάνει ο διαλογισμός, που βοηθάει τα μέγιστα στη διαχείριση του θορύβου αλλά και του στρες, μιας και ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται στο να μην «ακούει» όλους αυτούς τους περισπασμούς.

 Διάβασμα

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος να ηρεμήσει κανείς και να χαλαρώσει είναι το διάβασμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι έστω 6 λεπτά διαβάσματος την ημέρα, ηρεμεί πάρα πολύ τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του.

Ενυδάτωση

Νερό και τσάι βοηθούν πολύ τον εγκέφαλο να παραμένει συγκεντρωμένος και να λειτουργεί σωστά.

Τρομακτικές οι συνέπειες του θορύβου

Οι γύρω θόρυβοι, ιδιαίτερα οι ξαφνικοί, απότομοι και έντονοι, όπως είναι το κορνάρισμα ή οι συναγερμοί που χτυπάνε, έχει αποδειχθεί ότι εκτινάσσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης στον οργανισμό, με συνέπεια την εμφάνιση φλεγμονών (βασική αιτία καρδιακών παθήσεων), άγχους, αϋπνίας και καρκίνου. Ακόμα, όμως και οι χαμηλής έντασης ήχοι μπορούν να επηρεάσουν την ακοή.

Οι ειδικοί συνιστούν, εκτός από το να προσπαθείς για κάποιο διάστημα της ημέρας να απομονώνεσαι από τους υψηλής έντασης θορύβους που ακούγονται γύρω σου, ακόμα κι όταν βγαίνεις για φαγητό ή ποτό, να προσπαθείς να επιλέγεις ένα τραπέζι πιο απομονωμένο.

Δ. Μ.

Με πληροφορίες από menshealth.com

Σχετικά άρθρα