Συρία: Ο Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης εκλέγει νέο πρόεδρο

Ο Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης διεξήγαγε ψηφοφορία νωρίς σήμερα για να εκλέξει νέο πρόεδρο, αλλά οι δύο βασικοί υποψήφιοι δεν κατάφεραν να λάβουν την απλή πλειοψηφία που απαιτείται, στο τέλος της δεύτερης ημέρας της γενικής του συνέλευσης που πραγματοποιείται από την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας ο Αχμαντ Ασι Τζάρμπα που εκπροσωπεί την πτέρυγα του αντικαθεστωτικού συγγραφέα Μισέλ Κίλο και ο νυν γενικός γραμματέας του Συνασπισμού Μουσταφά αλ-Σαμπάχ σχεδόν ισοψήφησαν με διαφορά μόλις τριών ψήφων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού. Κανείς τους δεν έλαβε τουλάχιστον το ήμισυ των ψήφων στον 115μελή Συριακό Εθνικό Συνασπισμό.

Ένας δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα για την εκλογή του διαδόχου του Αχμαντ Μόαζ αλ-Χάτιμπ που παραιτήθηκε τον Μάρτιο για να καταγγείλει την “απραξία” της διεθνούς κοινότητας στη συριακή σύγκρουση.

Όπως συνέβη και στην τελευταία συνεδρίαση της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαΐου, ο πόλεμος επιρροής μεταξύ των δύο βασικών υποστηρικτών του Συνασπισμού, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, δεν επέτρεψε να εκλεγεί ομόφωνα πρόεδρος.

Ο Αχμαντ Ασι Τζάρμπα θεωρείται προσκείμενος στους Σαουδάραβες, ενώ ο επιχειρηματίας Μουσταφά αλ-Σαμπάχ, θεωρείται άνθρωπος του Κατάρ.

Ο Συνασπισμός είναι χωρισμένος σε τρείς πόλους: στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την πτέρυγα Σαμπάχ και στο υποστηριζόμενο από το Ριάντ σχήμα υπό τον Τζάρμπα.

Η επιλογή του νέου προέδρου που αρχικά είχε προγραμματιστεί στα τέλη Μαΐου, αναβλήθηκε ύστερα από συνομιλίες που έφεραν στο φως τις διαφορές στους κόλπους του Συνασπισμού.

Η γενική αυτή συνέλευση πραγματοποιείται ενώ οι αντάρτες έχουν χάσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες και ο πιστός στο καθεστώς Ασαντ στρατός, με την αποφασιστική υποστήριξη εκατοντάδων μαχητών της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου, έχει ανακαταλάβει το Κουσέιρ στην κεντροδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Οι δυνάμεις του προέδρου Ασαντ και η Χεζμπολάχ πραγματοποιούν από τη Δευτέρα νέα επιχείρηση κατά της πόλης Χομς στην κεντρική Συρία, ανάμεσα στο βορρά και τον νότο της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα