Θέλω να κάνω φίλους αλλά το να συμβιβάζομαι με κάτι διαφορετικό και κατώτερο δεν μπορώ να το ανεχτώ!

Είμαι 17 ετών και δεν έχω κανέναν φίλο εδώ και δυο χρόνια. Νιώθω απίστευτη μοναξιά αυτές τις μέρες. Γι’ αυτό και αποφάσισα να μιλήσω. Έχω προσπαθήσει να βρω κατάλληλους φίλους για μένα αλλά δεν τα κατάφερα διότι πιστεύω πως κανείς δεν κάνει για μένα. Έχω διαμορφώσει την εικόνα στο μυαλό μου πως οι περισσότεροι άνθρωποι του περιβάλλοντος μου είναι εντελώς αντίθετοι από μένα.

Κάποιοι μου λένε πως είμαι πολύ σκληρός με τους ανθρώπους γύρω μου και πως δεν έχω κατανόηση, αλλά ούτε και διάθεση για συμβιβασμό. Δεν θέλω για παράδειγμα να συμβιβαστώ με έναν άνθρωπο που πίνει, καπνίζει, δεν έχει τα ίδια ενδιαφέροντα με μένα κυρίως πνευματικά. Γι’ αυτό οδηγούμαι και στο να απορρίπτω τους ανθρώπους γύρω μου. Θέλω να κάνω φίλους, έχω τη διάθεση αλλά το να συμβιβάζομαι με κάτι διαφορετικό και κατώτερο δεν μπορώ να το ανεχτώ. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

 

Σίγουρα στη ζωή μας δεν μπορούμε να βρούμε ανθρώπους απόλυτα συμβατούς με εμάς πάντα, αλλά πάντα θα υπάρχουν ομοιότητες και κοινά σημεία πάνω στα οποία μπορούμε να χτίσουμε σχέσεις ναι γεφυρώσουμε τις όποιες διαφορές υπάρχουν…

Λέτε ότι δεν έχετε φίλους τα τελευταία 2 χρόνια αλλά βιώνετε μοναξιά μόνο τις τελευταίες μέρες.Ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθείτε γιατί μετά από δύο χρόνια αυτό το συναίσθημα είναι πιο έντονο τις τελευταίες μέρες; Λέτε επίσης πως έχετε προσπαθήσει πολύ να βρείτε τον κατάλληλο φίλο αλλά από την άλλη μεριά εκφράζετε και μια πεποίθηση πως ίσως κανείς δεν είναι ο κατάλληλος για εσάς. Σκέφτομαι μήπως αυτή η εξ αρχής αρνητική διάθεση ως προς την καταλληλότητα των άλλων βάζει τρικλοποδιές και εμπόδια στην προσπάθεια που κάνετε.

Σίγουρα στο περιβάλλον σας θα υπάρχουν και άνθρωποι που θα είναι τελείως διαφορετικοί από σας και άλλοι που θα έχουν κάποια κοινά με σας, ακόμα και αν αν δεν είστε απόλυτα ίδιοι. Εγώ δεν ξέρω αν δεν έχετε κατανόηση για τους άλλους, αν είστε σκληρός ή αν έχετε διάθεση για συμβιβασμούς. Αυτό είναι κάτι που ίσως θα πρέπει να το αναλογιστείτε ο ίδιος και να φιλτράρετε αν έχει βάση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως σίγουρα στη ζωή μας δεν μπορούμε να βρούμε ανθρώπους απόλυτα συμβατούς με εμάς πάντα, αλλά πάντα θα υπάρχουν ομοιότητες και κοινά σημεία πάνω στα οποία μπορούμε να χτίσουμε σχέσεις ναι γεφυρώσουμε τις όποιες διαφορές υπάρχουν… Αυτό που ίσως θα έπρεπε να θέσετε προς αμφισβήτηση στον εαυτό σας είναι οι χαρακτηρισμοί για τους άλλους ανθρώπους με διαφορετικές συνήθειες από εσάς. Κάπου στο ερώτημα σας λέτε ότι είναι κατώτεροι… Υπάρχουν απλά διαφορετικοί άνθρωποι και όχι κατώτεροι ή ανώτεροι από εμάς.

Οπότε αυτό που θα πρότεινα είναι να προσπαθήσετε λίγο να σπάσετε τα άκαμπτα όρια για τα οποία μπορεί να μην ευθύνεστε και απόλυτα και να προσπαθήσετε να προσεγγίσετε ανθρώπους που μπορεί να σας ενώνουν έστω και κάποια σημεία. Αν δείτε ότι δυσκολεύεστε, ίσως η συνεργασία με κάποιον ειδικό να σας είναι βοηθητική ώστε σε συνεργασία να δείτε τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να συνυπάρξετε φιλικά με ανθρώπους με διαφορετικά χαρακτηριστικά από εσάς.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Σχετικά άρθρα