Τουρκία: Επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσει τους διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισέλθουν στο αποκλεισμένο πάρκο Γκεζί στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, που αποτέλεσε το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του περασμένου μήνα.

Η Πλατφόρμα Αλληλεγγύης Ταξίμ, στην οποία συμμετέχουν διάφορες πολιτικές οργανώσεις, είχε καλέσει σε πορεία με στόχο οι διαδηλωτές να εισέλθουν στο πάρκο Γκεζί, που έχει αποκλειστεί και περιφραχθεί. Οι τοπικές αρχές της Κωνσταντινούπολης ότι οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα θα αποτρεπόταν από την αστυνομία.

Η αστυνομική καταστολή σε βάρος μιας ομάδας πολιτών που διαδήλωσε εναντίον της σχεδιαζόμενης ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, μιας μικρής έκτασης με δένδρα στην Ταξίμ, πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που οι επικριτές του κατηγορούν ότι γίνεται όλο και πιο αυταρχικός έπειτα από μια δεκαετία στην εξουσία.

Σχετικά άρθρα