Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Ιδανική συνταγή για όσους έχουν αποφασίσει να νηστεύσουν αυτό το διάστημα: χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι και πολλά μπαχαρικά!

Υλικά

  • 1 χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, γύρω στο 1 κιλό, καθαρισμένο και πλυμένο
  • 1/2 κιλό κοφτό μακαρονάκι
  • 2 κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 – 3 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια (ή όσο θέλουμε)
  • 1 κουτ. σούπας πελτές
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο κανέλα, μπαχάρι, κόκκινο γλυκό πιπέρι, κύμινο (από 1/6 κουτ. γλυκού – αν δεν μας αρέσει κάποιο, το παραλείπουμε)
  • αλάτι, μαυροπίπερο

Διαδικασία

Σιγοψήνουμε το χταπόδι ως εξής: Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα που να το χωράει με 2 φύλλα δάφνης. Σκεπάζουμε και βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά. Το σιγοψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (αν και το χταπόδι θα βγάλει και τα δικά του άφθονα υγρά).

Κρατάμε 1 φλιτζάνι χταποδόζουμο και κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια, περίπου στον 1 πόντο.

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, τσιγαρίζουμε λίγο ακόμη και βάζουμε το χταποδόζουμο και 2 ποτήρια νερό. Μόλις κοχλάσει το υγρό, ρίχνουμε το μακαρονάκι. Ανακατεύουμε για να μην πιάσει στον πυθμένα της κατσαρόλας.

Στα 5 λεπτά μαγειρέματος ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό, το κομμένο χταπόδι και τα μπαχαρικά και βράζουμε μέχρι να γίνει το ζυμαρικό και να σωθούν τα υγρά.

Παρακολουθούμε το φαγητό και προσθέτουμε σιγά-σιγά ζεστό νερό, μέχρι να γίνει το μακαρονάκι και να μείνει με το λάδι του. Δοκιμάζουμε το φαγητό και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι ή όποιο άλλο καρύκευμα θέλουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χταπόδι ψητό, σερβιρισμένο με φάβα

Χταπόδι ψητό στο αλουμινόχαρτο

Εύκολο ριζότο με γαρίδες!

 

Σχετικά άρθρα