Λουτρό αίματος στη Γάζα: 16 Παλαιστίνιοι νεκροί, φόβοι για νέες συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστίνιων διαδηλωτών αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, μία ημέρα αφού 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, συγκεντρώθηκαν χθες Παρασκευή κατά μήκος του συνοριακού φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ στο πλαίσιο της κινητοποίησης «της μεγάλης πορείας για την επιστροφή».

Το κίνημα διαμαρτυρίας αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες με αίτημα «το δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστίνιων προσφύγων και την καταγγελία του πλήρους αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Μικρός αριθμός διαδηλωτών πλησίασε μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον φράκτη, όπου συχνά διαδραματίζονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων του θύλακα και στρατιωτών. Οι Ισραηλινοί απάντησαν πυροβολώντας με πραγματικές σφαίρες και κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

Στη διάρκεια χθεσινής του ομιλίας ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι θεωρεί το Ισραήλ πλήρως υπεύθυνο για τους θανάτους αυτούς.

Οι Παλαιστίνιοι και η Τουρκία κατήγγειλαν «την υπερβολική χρήση» βίας. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία επίσης κατήγγειλαν την ισραηλινή απάντηση στις διαδηλώσεις.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε από την πλευρά της «τη λύπη της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Γάζα», όπως ανέφερε σε tweet της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, καλώντας «τους εμπλεκόμενους να λάβουν μέτρα για να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες Παρασκευή το βράδυ, ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για την κλιμάκωση της βίας, ωστόσο δεν κατάφερε να εκδώσει κοινή ανακοίνωση.

«Υπάρχει ανησυχία ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε ο Τάγε-Μπρουκ Ζεριχούν αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, ζητώντας να επιδειχθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Χθες το βράδυ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε τρεις θέσεις του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα, σε αντίποινα για μια απόπειρα επίθεσης εναντίον στρατιωτών από τους διαδηλωτές.

Η πρώτη ημέρα της «μεγάλης πορείας για την επιστροφή» συνέπεσε χθες με την «Ημέρα της Γης», με την οποία κάθε χρόνο στις 30 Μαρτίου οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τον θάνατο έξι Ισραηλινών Αράβων το 1976 στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της κατάσχεσης της γης τους από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί Άραβες είναι απόγονοι των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εκτίμησε σε 30.000 τον αριθμό των διαδηλωτών χθες.

«Ο ισραηλινός στρατός έχει δημιουργήσει μια κλειστή στρατιωτική ζώνη γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και απαιτείται η άδειά του για κάθε δραστηριότητα σε αυτό τον τομέα», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι «πυροβόλησαν εναντίον των βασικών υποκινητών», πρόσθεσε.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αξιωματικοί του στρατού είχαν προειδοποιήσει ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ότι ο στρατός δεν θα διστάσει να δώσει διαταγή να ανοίξουν πυρ οι ελεύθεροι σκοπευτές που έχουν πάρει θέση στην περιοχή σε περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι προσπαθήσουν να εισέλθουν σε ισραηλινό έδαφος.

Εξάλλου η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά χρησιμοποίησε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να ρίξει δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών.

Επισήμως «η πορεία για την επιστροφή» διοργανώνεται από την κοινωνία των πολιτών, όμως έχει τη στήριξη της Χαμάς, η οποία είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα επιτρέψει κανείς να πλησιάσει επικίνδυνα τα σύνορα.

Χθες το βράδυ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τους διαδηλωτές να αποσυρθούν από τη μεθόριο ως σήμερα.

Ανεξάρτητη έρευνα για τα θύματα των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας ζητά ο γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που σημειώθηκαν την Παρασκευή στις αιματηρές συγκρούσεις Παλαιστινίων διαδηλωτών με Ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του.

«Επίσης απευθύνει έκκληση στους εμπλεκομένους να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον θύματα και ιδιαίτερα σε κάθε μέτρο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αμάχους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του γ.γ. Φαρχάν Χαγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα