Αυτισμός: Τα πρώιμα σημάδια του και πώς να τα εντοπίσετε

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Αυτισμού. Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που ανησυχεί και αγχώνει πολλούς γονείς. Η διάγνωσή του αργεί και είναι συνήθως περίπλοκη ενώ η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να συντελέσει στη λειτουργικότητα του παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα.

Γράφει ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης

Σήμερα Οι Νέοι Γονείς Ανησυχούν Περισσότερο

Κάθε γονιός πιστεύει και εύχεται το παιδί του να είναι γερό και υγιές. Τα τελευταία χρόνια όμως μια συχνή ερώτηση που γεννιέται μαζί με τον ερχομό ενός βρέφους είναι το αν θα παρουσιάσει κάποια αναπτυξιακή διαταραχή.

Σήμερα Οι Νέοι Γονείς επιθυμούν να είναι ενημερωμένοι

Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί οι γονείς σήμερα είναι πολύ πιο ενημερωμένοι αλλά και γιατί οι αναπτυξιακές διαταραχές είναι πιο συχνές. Έτσι, η επιθυμία της νέας μαμάς είναι η διαρκής ενημέρωση, θέλει να ξέρει από νωρίς τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες του παιδιού της χωρίς να αφήνει τίποτα στην τύχη.

Σήμερα Οι Νέοι Γονείς δεν θέλουν να αφήνουν τίποτα στην τύχη

Η άποψη που υπήρχε παλιά ότι μια δυσκολία με το χρόνο θα ξεπεραστεί, έχει αναθεωρηθεί. Σύγχρονες μελέτες που αφορούν την παιδική ανάπτυξη συμφωνούν ότι μια δυσκολία που δεν έχει διαγνωσθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί κατάλληλα, αφήνει κατάλοιπα και η λύση της γίνεται δυσκολότερη με την πάροδο του χρόνου. Το συμπέρασμα αυτό, οδήγησε στη δημιουργία του Βιβλιαρίου Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού. Ένας πολύτιμος Ενημερωτικός Οδηγός για τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού και τους τομείς που θα πρέπει να έχει κατακτήσει ανά ηλικία στον τομέα της κοινωνικής επικοινωνίας.

Τι είναι το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας του Παιδιού ;

Το βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας το Παιδιού δημιουργήθηκε από τον Στέλιο Μαντούδη Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή για να βοηθήσει τους γονείς να παρακολουθούν την κοινωνική επικοινωνία του παιδιού τους με επιστημονικό τρόπο, ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν ένα επιπλέον πολύτιμο εργαλείο για τον παιδίατρο. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εξέταση που να εντοπίζει τις Διαταραχές στην Επικοινωνία και το Αυτιστικό Φάσμα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γονείς είναι οι πιο κατάλληλοι στο να εντοπίσουν έγκαιρα δυσκολίες στην ανάπτυξη μέσα από μια περιοδική καταγραφή των αναπτυξιακών σταδίων του παιδιού τους.

Με το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού μέσω ειδικών ερωτηματολογίων γίνεται καταγραφή ανά τρίμηνο, καθιστώντας έτσι τη μητέρα ικανή να παρατηρήσει μία δυσκολία ή κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά, ώστε να προλάβει και να επηρεάσει την εξέλιξή της. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον παιδίατρο να παρακολουθεί σε βάθος τα ορόσημα επικοινωνίας, τις ρυθμιστικές και αισθητηριακές λειτουργίες, ώστε να μπορεί να κάνει μια πιο ολοκληρωμένη αναπτυξιακή παρακολούθηση. Τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων συζητούνται με τον παιδίατρο και έτσι αναπτύσσεται ένας γόνιμος διάλογος με τους γονείς και δίνονται κατευθύνσεις.

 

Χρησιμοποιώντας το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού

Τα Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού παρέχει σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την ανάπτυξη βρεφών και νηπίων Περιέχει ερωτηματολόγια, που συμπληρώνει ο γονέας από τους 3 πρώτους μήνες της ζωής του μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων με σκοπό την παρακολούθηση των βασικών επικοινωνιακών ικανοτήτων του παιδιού. Το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού αφορά μόνο τους τομείς της κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού, ελέγχει δηλαδή τις ικανότητες του παιδιού στο να μπορεί να :

Εστιάζει το βλέμμα του σε οικείους ανθρώπους, να μιμείται ήχους και κινήσεις, να κάνει χειρονομίες, να εκτελεί εντολές, να επικοινωνεί με νοήματα, λέξεις κ.α.

pagkosmia mera autismou
Τα Οφέλη του Βιβλιαρίου Αναπτυξιακής Υγείας του Παιδιού

  • Μαθαίνω για το τι πρέπει να κάνει το παιδί μου ανά μήνα στον κοινωνικό και συναισθηματικό τομέα αλλά και στην επικοινωνία
  • Ενημερώνομαι για τα πρώτα πρώιμα σημάδια της επικοινωνίας σε κάθε στάδιο ανάπτυξης από 3 μηνών μέχρι 3 χρονών
  • Παρακολουθώ κατατοπιστικά βίντεο μιας τυπικής ανάπτυξης ενός βρέφους (τα όσα πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει) από την γέννηση του μέχρι τα 3 χρόνια
  • Εντοπίζω ασυνήθιστες συμπεριφορές και αδυναμίες του παιδιού
  • Συζητάω κάθε μου απορία με τον παιδίατρο ανά τρίμηνο καταγράφοντας μεθοδικά την εξέλιξη της επικοινωνίας του παιδιού
  • Δραστηριοποιούμαι και προλαμβάνω μικρές δυσκολίες πριν εξελιχθούν σε σημαντικά προβλήματα σε σχέση με την έκφραση του λόγου, συμπεριφορά, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την μάθηση.
  • Η μητέρα μπορεί να ελέγχει από τους 3 μήνες αν εξελίσσεται η κοινωνική επικοινωνία όπως θα έπρεπε.
  • Η πρώιμη αναγνώριση των ανησυχητικών σημαδιών που σχετίζονται με την επικοινωνία και το Aυτιστικό Φάσμα θα οδηγήσει στην πρώιμη παρέμβαση η οποία μάλιστα μπορεί να γίνει και από την ίδια την οικογένεια.

Πού μπορώ να βρω το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού;

Το Bιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού θα διανεμηθεί άμεσα στους περισσότερους παιδιάτρους και σχεδόν σε όλα μαιευτήρια και παιδιατρικές κλινικές σε όλη την Ελλάδα Ωστόσο οι γονείς που θα ήθελαν να το προμηθευτούν μπορούν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς καμία υποχρέωση να το κατεβάσουν εδώ .

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού: Ένα βήμα για την πρόληψη του αυτισμού

«Ο μικρός αδερφός μου από το φεγγάρι»: ο αυτισμός μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού

Το ταξίδι της Μαρίας: ένα συγκλονιστικό βίντεο για τον αυτισμό

Σύνδρομο Άσπεργκερ: διάγνωση, χαρακτηριστικά και αντιμετώπιση

 

Σχετικά άρθρα