Αποχή από το σεξ; Να τι παθαίνει το γυναικείο σώμα!

Η συχνότητα του σεξ σχετίζεται με την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες που κάνουν σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή τον μήνα, έχουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης σε σχέση με όσες κάνουν λιγότερο σεξ, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Royal Society Open Science» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.000 γυναίκες με μέση ηλικία 45 ετών, οι οποίες παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας.

Τι παθαίνει το σώμα αν μια γυναίκα δεν κάνει σεξ;

Διαπιστώθηκε ότι όσες έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή πιο συχνά, ήταν κατά μέσο όρο 28% λιγότερο πιθανό να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με όσες είχαν σεξουαλική δραστηριότητα σπανιότερα από μια φορά το μήνα.

Για όσες έκαναν σεξ τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, η πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης ήταν μειωμένη κατά 19%. «Αν μια γυναίκα δεν κάνει σεξ και δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, τότε το σώμα επιλέγει να μην επενδύσει στην ωορρηξία, καθώς δεν θα είχε νόημα», δήλωσε η ερευνήτρια Μέγκαν Άρνοτ.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η πιο συνηθισμένη συχνότητα σεξουαλικής επαφής ήταν μια φορά την εβδομάδα (ποσοστό 64% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα). Έως το τέλος της δεκαετούς έρευνας, το 45% των γυναικών είχαν εμμηνόπαυση σε μέση ηλικία 52 ετών.

Δεν είναι ακόμη σαφής, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που συνδέει τη συχνότητα του σεξ με την ηλικία της εμμηνόπαυσης, η οποία θέτει τέρμα στην αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας. Και μπορεί να παραμένουν υγιείς και να νιώθουν καλά, ακόμη και με λίγο ή καθόλου σεξ, αλλά το σώμα φαίνεται πως αντιδρά…

Τα οφέλη του σεξ!

Εξάλλου, έχει αναφερθεί και στο παρελθόν πως η αποχή από το σεξ μπορεί να έχει και άλλα αποτελέσματα, όπως αλλαγή στη λίμπιντο, κολπική ξηρότητα, δυσφορία, στρες, καταθλιπτικά συμπτώματα και έντονοι πόνοι περιόδου.

Το σεξ μας προσφέρει τη δυνατότητα να συνδεθεί κανείς συναισθηματικά με κάποιον άλλο και να μειώσει το άγχος.
Και αποτελεί μια καλή μορφή άσκησης για την καρδιά αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό, ενώ κρατάει σώμα και πνεύμα σε δράση, βοηθώντας να… καούν και οι επιθυμητές θερμίδες!

Τέλος, η σεξουαλική επαφή μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να σας ανακουφίσει από τους πονοκεφάλους και να μειώσει αισθητά τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Κοιμόμαστε μαζί αγκαλιά αλλά δεν κάνουμε σεξ…! ΓΙΑΤΙ;»

Τον «κυνηγάω» για να κάνουμε σεξ! Έχει πρόβλημα ή δεν με θέλει;

Κάνουμε σεξ και «τελειώνει» πολύ γρήγορα! Πώς να τον… σταματήσω;

Σχετικά άρθρα