Πολυκυστικές ωοθήκες: Μπορούν να κάνουν ζημιά στο συκώτι;

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αυξημένα ανδρογόνα στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης μη αλκοολικής λιπώδους ηπατοπάθειας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών και προκαλεί ακανόνιστη εμμηνορρυσία, μειωμένη γονιμότητα, ανδρικού τύπο τριχοφυΐα και ακμή. Πολλές γυναίκες που πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο έχουν και υψηλότερα επίπεδα ανδρογόνων, λιγότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπερμινγκχαμ ανακάλυψε ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι δύο έως τρεις φορές πιθανότερο να εκδηλώσουν μη αλκοολική λιπώδης ηπατοπάθεια, συγκριτικά με γυναίκες χωρίς το εν λόγω σύνδρομο. Και το βασικότερο, η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης διέτρεχαν κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους ηπατοπάθειας ανεξαρτήτως σωματικού βάρους.

Το συμπέρασμα προέκυψε από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ανάλυση στοιχείων επί του θέματος από τα ιατρικά αρχεία 63.000 γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και 120.000 γυναικών όμοιας ηλικίας, σωματικού βάρους χωρίς την πάθηση. Επίσης, αντλήθηκαν δεδομένα από δύο δείγματα μελετών με γυναίκες πάσχουσες από το σύνδρομο και άλλες που είχαν υψηλή τεστοστερόνη.

«Παρατηρήσαμε διπλάσια αύξηση του κινδύνου λιπώδους ηπατοπάθειας στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και περίσσεια ανδρικών ορμονών. Μελετώντας συγκεκριμένα τα επίπεδα της τεστοστερόνης, διαπιστώσαμε ότι τα υψηλά επίπεδα της αύξαναν σημαντικά τον κίνδυνο λιπώδους ηπατοπάθειας ακόμα κι αν οι γυναίκες είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος», εξηγεί ο Δρ Κρις Νιρανθαρακουμαρ.

Πηγή: in.gr

 

Σχετικά άρθρα