Ποιος ήταν ο Στέλιος Σκλαβενίτης που “έφυγε” απρόσμενα; Τα πρώτα βήματα της εταιρείας, το άδοξο τέλος και τα συγκινητικά μηνύματα του κόσμου

Συγκλονισμένος είναι ο επιχειρηματικός κόσμος από τον θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη που ξεψύχησε στις 07:18 της Κυριακής από ενδοπνευμονική αιμορραγία λόγω γρίπης στο νοσοκομείο Υγεία.

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης που έφυγε σε ηλικία μόλις 52 ετών, ήταν πατέρας 4 παιδιών και ο μικρότερος από τα τέσσερα αδέρφια που έχουν την «Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ». Στην εταιρεία είχε τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και μαζί με τη Μαρία Σκλαβενίτη από τη θέση του προέδρου ασχολούνταν περισσότερο με το εμπορικό κομμάτι της εταιρείας. Ο αδερφός τους Γεράσιμος ήταν διευθύνον σύμβουλος όταν οι τρεις τους προχώρησαν στη συγχώνευση με την εταιρεία «Μαρινόπουλος». Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης διαθέτει την υψηλή επιστασία του ομίλου και έχει αναλάβει το διοικητικό κομμάτι.

stelios-maria-gerasimos-sklavenitis
Στέλιος, Μαρία , Γεράσιμος (twitter/ #σκλαβενιτης)

Πέθανε όντως από γρίπη;

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το νοσοκομείο, ο Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β. Παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07:18 της επόμενης ημέρας.

Ξαφνικός ήταν ο χαμός τους αφού σύμφωνα με πληροφορίες δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας. Την προηγούμενη εβδομάδα διαγνώστηκε με γρίπη ωστόσο λίγο αργότερα η κατάστασή του επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η ραγδαία επιδείνωση έκανε αδύνατη τη διάσωσή του παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Η εξόδιος ακολουθία του Στέλιου Σκλαβενίτη θα τελεστεί τη Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου στις 15:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά.

stelios-sklavenitis-3
twitter/ #σκλαβενιτης

Ανακοινώσεις του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου

Με θερμά λόγια μεταφέρει τα συλλυπητήρια ο ΣΕΒ στην οικογένεια του Στέλιου Σκλαβενίτη:
«Η προσφορά του στο ελληνικό επιχειρείν υπήρξε σημαντική και το κενό που αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο. Ευχόμαστε κουράγιο στη στενή και ευρύτερη οικογένεια του εκλιπόντος.»

konstantinos-mixalos
twitter/ #σκλαβενιτης

Τα συλλυπητήρια εκ μέρους Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας μετέφερε ο Κωνσταντίνος Μίχαλος. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος, που αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για τον άμεμπτο χαρακτήρα του και τη δημιουργικότητα του. Γεμάτος όρεξη για ζωή και προσφορά, ακούραστος, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, δραστήριος και αποτελεσματικός όσο λίγοι επιχειρηματίες. Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη».

Συγκλονισμένος ήταν από τη μεριά του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης:
«Είμαι σοκαρισμένος από τον ξαφνικό θάνατο του φίλου Στέλιου Σκλαβενίτη. Τους καλούς ανθρώπους τους παίρνει νωρίτερα ο Θεός κοντά Του. Καλό ταξίδι στον Παράδεισο!»

Συγκινητική ήταν και η δήλωση του Λεωνίδα Βρεττάκου, Chief Operating Officer της ΑΒ Βασιλόπουλος:
«Ο θάνατός του Στέλιου Σκλαβενίτη κάνει από σήμερα φτωχότερο τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τον κλάδο μας. Η είδησή της αναπάντεχης απώλειάς του, μας αφήνει βαθύτατα συγκλονισμένους. Θα τον θυμόμαστε πάντα για τη γλυκύτητα του χαρακτήρα του, το ήθος και την εντιμότητα που τον χαρακτήριζαν τόσο ως επιχειρηματία όσο και ως άνθρωπο. Διοίκηση και εργαζόμενοι της ΑΒ Βασιλόπουλος εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» .


Σε δηλώσεις προχώρησε και ο πολιτικός κόσμος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει: «Ο Στέλιος Σκλαβενίτης δεν ήταν μόνον ένας νέος και δυναμικός επιχειρηματίας που κατόρθωσε να κρατήσει όρθια την εταιρία του σε έναν χώρο που κατεξοχήν επλήγη από την κρίση. Το γεγονός ότι στάθηκε δίπλα στους εργαζομένους του σε πολύ δύσκολους καιρούς, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους, τον καθιστά υπόδειγμα για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τον τόσο πρόωρο θάνατό του και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης:
«O Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν ένας θαυμάσιος, σεμνός άνθρωπος. Δυναμικός επιχειρηματίας με κοινωνικές ευαισθησίες. Η πρώτη έγνοια του ήταν οι εργαζόμενοι του & όχι απλώς η επέκταση των δραστηριοτήτων του. Το κενό θα είναι μεγάλο, όχι μόνο για την οικογένεια του. Τα συλλυπητήριά μου.»

Καθώς ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν Πειραιώτης δεν παρέλειψε να εκφράσει και τα συλλυπητήριά του και ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα ότι έφυγε από κοντά μας ο Πειραιώτης Στέλιος Σκλαβενίτης. Ένας άνθρωπος που στήριξε τον Πειραιά και όσους συνανθρώπους μας είχαν ανάγκη, πάντα με σεμνότητα και διακριτικότητα. Ειλικρινά η απώλειά του είναι μεγάλη».

stelios-sklavenitis

Ποιος ήταν ο Στέλιος Σκλαβενίτης;

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης γεννήθηκε το 1965 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ήταν το μικρότερο παιδί του Σπύρου Σκλαβενίτη ο οποίος είχε επίσης τον Γεράσιμο, τη Μαρία και τη Βίκυ. Αν εξαιρέσουμε τη Βίκυ που ασχολήθηκε με τη μουσική και έγινε σοπράνο τα υπόλοιπα τρία αδέρφια διοικούσαν την ομώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Η ιστορία δείχνει ότι ήταν άξιοι συνεχιστές του πατέρα τους που όταν έφυγε από τη ζωή το 2006 η εταιρεία διέθετε 36 καταστήματα στην Αττική. Σχεδόν μία δεκαετία μετά τα καταστήματα του ομίλου εκτινάχτηκαν σε 157 (110 με την επωνυμία Σκλαβενίτης, 38 με την επωνυμία Χαλκιαδάκης και 9 καταστήματα χονδρικής Makro Cash & Carry) τα οποία βρίσκονται σε 11 πόλεις της Ελλάδας και απασχολούν περίπου 10.500 εργαζομένους. Μετά την εξαγορά της «Μαρινόπουλος» ο όμιλος Σκλαβενίτη αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

sklavenitis-5
twitter/ #σκλαβενιτης

Η αποτυχία που οδήγησε στην επιτυχία της οικογένειας Σκλαβενίτη

Μπορεί οι συνεχιστές της επιχείρησης να είναι εξίσου άξιοι ωστόσο αξίζει να δούμε πώς ξεκίνησε αυτή η πετυχημένη πορεία. Το κουβάρι της οικογενειακής ιστορίας ξετυλίγεται από τη Λευκάδα του Μεσοπολέμου. Εκεί, ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης δημιούργησε μία επιτυχημένη εταιρεία εισαγωγών ξυλείας κι εξαγωγών κρασιών. Το 1924 κι ενώ η πορεία των δραστηριοτήτων του πατέρα Σκλαβενίτη είναι συνεχώς ανοδική, γεννιέται ο πρώτος του γιος ο Γιάννης, ενώ τρία χρόνια αργότερα ακολουθεί ο δευτερότοκος Σπύρος και λίγο αργότερα ο Νάσος. Νωρίτερα η οικογένεια είχε αποκτήσει τη Θεοδώρα Σκλαβενίτη, η οποία ως γυναίκα μεγαλωμένη σε σαφώς συντηρητικό περιβάλλον δεν ενεργοποιήθηκε στις επιχειρήσεις.

Και ενώ όλα πήγαιναν καλά, έρχεται η πρώτη αναποδιά: Μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που αποστέλλονταν στο εξωτερικό πιάνει φωτιά και η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά το 1936. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι οφειλέτες εισέπραξαν στο ακέραιο τα χρωστούμενα, η ηθική της εποχής δεν συγχωρούσε εύκολα τις αποτυχίες γεγονός που οδήγησε τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη στην Αθήνα. Η κατοχή, βρίσκει την οικογένεια σε δεινή οικονομική κατάσταση και το 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς.

Ο 18χρονος τότε Γιάννης, αναλαμβάνει να συντηρήσει αυτόν και τα αδέρφια του. Για να τα βγάλει πέρα, κρατάει λογιστικά βιβλία σε μία βιοτεχνία οικιακών σκευών, ενώ ο μικρότερος αδελφός του Σπύρος δούλευε σε εργοστάσιο σαπωνοποιίας και στον Ερυθρό Σταυρό ως φύλακας.

sklavenitis-2
twitter/ #σκλαβενιτης

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο που οδήγησε στη «Σκλαβενίτης και Σία»

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο των δύο αδελφών, φαίνεται ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’40. Τότε ξεκίνησαν να διαθέτουν κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά. Ο τρίτος αδελφός τους, ο Νάσος, δεν ασχολήθηκε με το εμπόριο, καθώς επέλεξε να γίνει στρατιωτικός, αν και λίγο μετά την πτώση της Χούντας, προσχώρησε κι αυτός στην οικογενειακή επιχείρηση.

Σιγά, σιγά στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών. Το 1950 γνωρίζονται με τον μετέπειτα επιχειρηματικό τους συνεργάτη, Μιλτιάδη Παπαδόπουλο και προχωρούν στη δημιουργία της «Σκλαβενίτης και Σία» με έδρα στα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων.

sklavenitis
twitter/ #σκλαβενιτης

Ιδρύουν την πρώτη εταιρεία delivery στη χώρα

Στα μέσα της δεκαετίας όλα πηγαίνουν πολύ καλά και αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα. Ιδρύουν μία νέα και πρωτοποριακή για τα τότε δεδομένα εταιρεία, την ΤΗΛΕΞΥΠ, η οποία εξυπηρετούσε τους πελάτες της κατόπιν τηλεφωνικής τους παραγγελίας. Σιγά σιγά, γίνεται η πρώτη εταιρεία delivery στη χώρα, η οποία προσέφερε πολύ χαμηλές τιμές και σύντομα γίνεται πολύ γνωστή σε όλο το λεκανοπέδιο. Οι τρεις συνεταίροι, αξιοποιώντας την ευνοϊκή οικονομική συγκυρία των τελών της δεκαετίας του ’60 δημιουργούν το 1969 το πρώτο κατάστημα σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι (εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους, επί της οδού Κηφισού 80). Πρώτοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη για φθηνές αγορές και τα πρώτα τους καταστήματα ήταν σε πιο φτωχικές περιοχές όπως τον Πειραιά και το Μοσχάτο όπου ο πληθυσμός όμως τότε ακμάζει κι αποκτά καταναλωτική δύναμη.

stelios-sklavenitis
twitter/ #σκλαβενιτης

Το 1979 η αλυσίδα πλέον Σκλαβενίτης και η ΤΥΛΕΞΥΠ συγχωνεύονται στην Ι και Σ. Σκλαβενίτη Α.Ε.Ε. Το αχώριστο δίδυμο των αδελφών Γιάννη και Σπύρου Σκλαβενίτη, χωρίζεται το 1993 από τη ζωή, αφού έρχεται ο θάνατος του πρώτου. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, ίδια μοίρα επιφυλάσσεται και για τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο.

Μέχρι τον ξαφνικό χαμό του Στέλιου Σκλαβενίτη το τιμόνι της εταιρείας είχαν αναλάβει τα αδέλφια Γεράσιμος, Στέλιος, Μαρία. Ακολουθώντας τα χνάρια των προγόνων τους, Σπύρου και Γιάννη δεν έχουν καταφέρει μόνο να μεγαλώσουν την κληρονομιά τους, αλλά και να τη γιγαντώσουν.

Σχετικά άρθρα