Το 3χρονο παιδί μου τρώει μόνο ζυμαρικά. Οτιδήποτε άλλο το φτύνει. Τι να κάνω;

Το παιδί μου είναι 3 χρόνων και δεν τρώει κανονικά. Μόνο ζυμαρικά. Οτιδήποτε άλλο το φτύνει. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η διαιτολόγος Ιωάννα Κοντελέ, μέλος της ομάδας του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα

Η συγκεκριμένη ηλικία χαρακτηρίζεται από αντιδραστικότητα αλλά και ανάγκη του παιδιού για αυτονομία. Τα τόσο μικρά παιδιά μπορούν να “ελέγξουν” λίγα πράγματα και ένα από αυτά είναι το φαγητό. Ο ρόλος του γονιού σε αυτή τη φάση είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο για να τρέφεται σωστά το παιδί αλλά και για να μην “κακομάθει” σε λάθος διατροφικές συμπεριφορές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει αυταρχικότητα και τιμωρίες, αλλά απαιτείται κατανόηση και υπομονή.

Εφόσον το παιδί αναπτύσσεται κανονικά δεν χρειάζεται κανένα άγχος ή επιπλέον πίεση καθότι αυτό θα φέρει μόνο αρνητικά αποτελέσματα και εντάσεις.

Ο βασικός κανόνας σε όλη τη παιδική ηλικία είναι ότι οι γονείς επιλέγουν ΤΙ και ΠΟΤΕ τρώει το παιδί, ενώ το παιδί επιλέγει ΕΑΝ θα φάει, ΠΟΙΑ από τις προσφερόμενες τροφές θα φάει και ΠΟΣΟ θα φάει. Πιο πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η δική σας δουλειά είναι να παρέχετε ποικιλία από θρεπτικές τροφές, φροντίστε να μαγειρεύετε καθημερινά ένα καλό και υγιεινό γεύμα και να κάθεστε ιδανικά όλοι μαζί ως οικογένεια να τρώτε. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδί σας να μην φάει αλλά ειλικρινά δεν πειράζει.

Είναι σημαντικότερο να εκτεθεί στην καθημερινή ποικιλία τροφών και να μην του κάνετε “το χατίρι” μαγειρεύοντας μακαρόνια κάθε φορά που δεν τρώει το γεύμα του. Επιπλέον, αποφύγετε τα πολλά ενδιάμεσα σνακ, όπως μπισκότα, ψωμί, χυμοί κλπ καθώς έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να φτάνουν χορτασμένα στην ώρα του γεύματος και να μην θέλουν να φάνε φαγητό.

Αφού έχει περάσει η ώρα του γεύματος και άσχετα με το τι έχει φάει τελικά το παιδί μπορείτε να ετοιμάσετε ένα “δίσκο τσιμπολογήματος” όπου θα βάλετε σε ένα πιατάκι με πολλές θηκούλες, ή σε μία παγοθήκη, πολλές διαφορετικές τροφές σε μικρές ποσότητες και μπορείτε να του το αφήσετε σε ένα εμφανές σημείο για να τσιμπολογάει όλο το απόγευμα. Εφόσον το παιδί αναπτύσσεται κανονικά δεν χρειάζεται κανένα άγχος ή επιπλέον πίεση καθότι αυτό θα φέρει μόνο αρνητικά αποτελέσματα και εντάσεις.

Σχετικά άρθρα