Πεντανόστιμα τραγανά Πασχαλινά κουλουράκια

Η πιο ωραία συνταγή για Πασχαλινά κουλουράκια. Φτιάξτε τα, είναι τραγανά και πεντανόστιμα και θα μοσχομυρίσει Πάσχα, όλο το σπίτι!

Υλικά Συνταγής

  • 500 γραμ. βούτυρο γάλακτος
  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 3 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 2 βανίλιες
  • 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αυγά
  • 120 γραμ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 1.350 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 10 γραμ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)

 

Για το διάλυμα αυγού

  • 2 κρόκους αυγού
  • 2 κ.σ. ζάχα
  • ρη4 κ.σ. νερό

 

Εκτέλεση

Για τα πασχαλινά κουλουράκια, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder. Στίβουμε τα πορτοκάλια στον στίφτη.

koulourakia1

Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής, το βούτυρο με τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά με το εξάρτημα ανάδευσης (αναδευτήρας Κ) ή με το σύρμα (φουέ). Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να γίνει κρέμα.

koulourakia2
Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει.

koulourakia3
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής και λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι με το baking.

koulourakia4
Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια. Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το πάρει όλο.

koulourakia5

koulourakia6
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί.

koulourakia7
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού και χτυπάμε με ένα πιρούνι.

Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Αλείφουμε με διάλυμα αυγού

 koulourakia8

Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Μυστικά για τέλεια πασχαλινά κουλουράκια

  1. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Χτυπήστε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. Έτσι θα καραμελώσουν σωστά στο ψήσιμο.
  3. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί το λιγότερο 15-20 λεπτά για να πλάθεται πιο εύκολα.
  4. Μη ζυμώνετε πολλή ώρα τη ζύμη από τη στιγμή που βάζετε το αλεύρι, για πιο τραγανό και μπισκοτένιο αποτέλεσμα.
  5. Κάθε φορά που προσθέτετε ένα αυγό, φροντίστε να χτυπάτε καλά το μείγμα ώστε να το πίνει προτού μπει το επόμενο.
  6. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και παρατείνετε το ψήσιμο ώστε να προλάβουν να ψηθούν μέχρι μέσα σωστά και να μη σας ξεγελάσει το σκούρο χρώμα λόγω της επάλειψης με το αυγό.
  7. Αφήστε τα Πασχαλινά κουλουράκια σας, αφού τα αλείψετε με το διάλυμα αυγού, να στεγνώσουν τελείως στην επιφάνεια και μετά ψήστε τα.
  8. Αφήστε κενό ανάμεσα στα κουλουράκια όταν τα τοποθετείτε στις λαμαρίνες, γιατί φουσκώνουν αρκετά και μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους.
  9. Αφήστε να σταθούν αφού ψηθούν για 5 λεπτά και έπειτα βάλτε τα σε σχάρα ώστε να στεγνώσουν καλά χωρίς υγρασία. Διατηρήστε τα σε αεροστεγές κουτί σκεπασμένα για να παραμείνουν τραγανά.
  10. Χρησιμοποιήστε ένα υπέροχο βούτυρο και ολόφρεσκα αυγά, γιατί αυτά θα δώσουν άρωμα και μοναδική γεύση στα κουλουράκια σας.

 

Πηγή: argiro.gr

Σχετικά άρθρα