Αρχική / Διατροφή / Συνταγές / Κυρίως / Πώς φτιάχνεται η παραδοσιακή «μαμαδίστικη» μαγειρίτσα;
pos-ftiaxnetai-mageiritsa

Πώς φτιάχνεται η παραδοσιακή «μαμαδίστικη» μαγειρίτσα;

Η μαγειρίτσα είναι το… παραδοσιακό πιάτο που τρώμε το βράδυ της Ανάστασης. Ποια είναι η κλασική συνταγή για μαγειρίτσα; Δείτε παρακάτω!

Συστατικά

  • 1 συκωταριά αρνίσια (το συκώτι μόνο, χωρίς τα πλεμόνια)
  • ½ κιλό εντεράκια καλά καθαρισμένα*
  • 4 κοφτές κουταλιές βούτυρο
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • ½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί
  • 6-8 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μαρούλι, τα τρυφερά φύλλα του σε λεπτές λωρίδες (προαιρετικά)
  • 2/3 φλ. ρύζι
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 4 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
  • 4 αβγά
  • 2/3 φλ. χυμό λεμονιού
  • δάφνη, αλάτι, πιπέρι

*Διπλώνετε τη μια άκρη του εντέρου να γυρίσει ανάποδα και με μια βελόνα το σπρώχνετε να γυρίσει όλο ανάποδα κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα βάζετε σε λεκάνη με το χυμό λεμονιού και τα αφήνετε για 1/2 ώρα.

Βήματα

Ψιλοκόβετε, όσο μπορείτε, τη συκωταριά και τα εντεράκια.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό βούτυρο με το λάδι και βάζετε μέσα τα μισά συκωτάκια και τα μισά εντεράκια να τσιγαριστούν λίγο, σε δυνατή φωτιά και να ροδίσουν ελαφρώς. Μην τα πολυανακατέψετε για να μην κατεβάσουν το ζουμί τους.

Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, προσθέτετε στην κατσαρόλα ακόμα 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο και τσιγαρίζετε μέσα τα υπόλοιπα. Τα βγάζετε και αυτά.

Βάζετε στην κατσαρόλα τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε 1-2 φύλλα δάφνης, επιστρέφετε στην κατσαρόλα τα συκωτάκια και τα εντεράκια, τα αλατοπιπερώνετε, αφήνετε να ζεσταθούν καλά και τα σβήνετε με το κρασί.

Ύστερα, προσθέτετε μπόλικο νερό για να τα σκεπάσει καλά και τα αφήνετε να βράσουν για περίπου 1 ώρα.

Αν εξατμιστεί το νερό, προσθέτετε λίγο ακόμη και ρίχνετε μέσα το ρύζι, το μαρούλι (αν θα βάλετε), 3 κουταλιές άνηθο και το μαϊντανό. Ελέγχετε το νερό και προσθέτετε λίγο όταν χρειάζεται.

Όταν το ρύζι μαλακώσει καλά, χτυπάτε τα αβγά με το λεμόνι, προσθέτετε σταδιακά αρκετό ζωμό για να ζεσταθούν και ύστερα ανακατεύετε το αβγολέμονο στη σούπα. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και πριν σβήσετε τη φωτιά ρίχνετε μέσα τον υπόλοιπο άνηθο.

Πηγή: xrysessyntages.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φτιάξτε τα πιο τέλεια αφράτα «μαμαδίστικα» πασχαλινά κουλουράκια!

Πασχαλινά αυγά σαν έργα τέχνης!

5 πρωτότυποι τρόποι για να βάψετε τα πασχαλινά σας αυγά (βίντεο)

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X