Σεξουαλικές επαφές: Ποιοι παράγοντες τις βελτιώνουν;

Για να είναι ευχάριστο το σεξ, θα πρέπει τα άτομα να μην έχουν άγχος και αναστολές στη διάρκεια του ερωτικού τους παιχνιδιού και να έχουν καλή ερωτική και συναισθηματική επικοινωνία. Γι’ αυτό και οι πρώτες σεξουαλικές επαφές ενός καινούριου ζευγαριού δεν είναι από τις καλύτερες, τουλάχιστον λειτουργικά.

Αργότερα, όταν το άγχος απόρριψης και επίδοσης εξαλειφθεί και η επικοινωνία τους ενισχυθεί, οι σεξουαλικές επαφές τους είναι πολύ ευχάριστες.

Σίγουρα όμως και σε ένα ζευγάρι με ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και επικοινωνία, θα υπάρξουν φορές ή μικροπερίοδοι, που θα κάνουν έρωτα νιώθοντας απλά λιγότερο καλά, χωρίς τίποτα δηλαδή το ιδιαίτερο. Ένα τέτοιο ζευγάρι όμως, ξέρει συνήθως να αναζωογονεί την ερωτική του ζωή.

Επίσης, υπάρχουν φορές που ο άνδρας ή η γυναίκα δεν λειτουργεί είτε από άγχος, π.χ., επαγγελματικό, παιδιών κ.λ.π., είτε από κόπωση, είτε απλά από έλλειψη διάθεσης εκείνη την ημέρα. Είναι κάτι φυσιολογικό, ανθρώπινο και έτσι θα πρέπει να το δουν. Αν αγχωθούν και φοβηθούν γι’ αυτή την περιστασιακή «αποτυχία», τότε μπορεί να προκύψει πρόβλημα!..

Η στύση που δεν είναι τέλεια

Η στύση είναι ένα φαινόμενο αντανακλαστικό. Δημιουργείται αυτόματα όταν ο εγκέφαλος πλημμυρίσει από ερωτικά μηνύματα.

Τα ερωτικά μηνύματα που καταφθάνουν στον εγκέφαλο μπορεί να είναι οπτικά, ατπικά – δηλαδή με την αφή – ακουστικά, οσφρυτικά, γευστικά ή φαντασιωσικά. Ο άνδρας λειτουργεί κυρίως με οπτικά μηνύματα που του εκπέμπει η σύντροφος, ενώ η γυναίκα κυρίως με απτικά, δηλαδή με τα χάδια.

Η διάρκεια της στύσης είναι ίση με το χρόνο που παραμένουν τα μηνύματα στον εγκέφαλο. Αν τα ερωτικά μηνύματα φύγουν από τον εγκέφαλο και στη θέση τους μπουν μηνύματα άγχους και αγωνίας για τη στύση, είναι φυσιολογικό να χαλαρώσει το πέος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να συγκρατεί παράλληλα διαφορετικά μηνύματα, π.χ., μηνύματα άγχους και ερωτικά. Την δυνατότητα αυτή λέγεται ότι την είχε μόνο ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο οποίος μπορούσε παράλληλα να κάνει σεξ και να διευθύνει τη μάχη!

Με την ίδια λογική είναι δύσκολο να μιλάμε στο τηλέφωνο για επαγγελματικά θέματα και παράλληλα να κάνουμε σεξ. Απώλεια της στύσης θα συμβεί επίσης αν την ώρα που κάνουμε σεξ, χτυπήσει κάποιος δυνατά την πόρτα. Όμως η στύση θα επανέλθει μετά από λίγο, αν ξανανιώσουμε ερωτικά, αν δηλαδή τα ερωτικά μηνύματα επανέλθουν στον εγκέφαλο.

Πολλοί άνδρες εκνευρίζονται και αγχώνονται από τη στιγμιαία χαλάρωση του πέους και τη μερική ή πλήρη απώλεια της στύσης την ώρα που ετοιμάζονται να κάνουν έρωτα ή και κατά τη διάρκεια της επαφής. Είναι στο χέρι μας να ξανανιώσουμε ερωτικά και να επανέλθει η στύση. Αρκεί να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας και να μην πάθουμε πανικό.

Πρέπει ακόμα να δεχτούμε ότι μετά την εκσπερμάτιση το πέος χαλαρώνει πάντα για κάποια χρονική διάρκεια. Ο χρόνος αυτός αυξάνεται με την ηλικία. Μπορεί να είναι από λίγα δευτερόλεπτα στην ηλικία των 18 χρόνων, μέχρι ένα μήνα στην ηλικία μετα τα 70 χρόνια.

Ταυτόχρονος οργασμός

Ο ταυτόχρονος οργασμός, ο μύθος του και φυσικά το κυνήγι του, είναι τις περισσότερες φορές παγίδα για το ζευγάρι.

Όταν το ερωτικό παιχνίδι ξεκινά με ένα «στόχο-πρότυπο», ουσιαστικά γίνεται αγώνας, αγωνία…

Στον οργασμό συνήθως φθάνει ο καθένας με τη σειρά του και με τον τρόπο του… Σημαντικό είναι να νιώσουν όμορφα, ερωτικά, ηδονικά.

Ο ταυτόχρονος οργασμός είναι πιο σπάνιος και φυσικά «αν τύχει, καλώς έτυχε…» Είναι σίγουρα μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά όχι η μοναδική, ούτε απαραίτητη για να νιώσει το ζευγάρι σεξουαλική ικανοποίηση και ολοκλήρωση.

Ικανοποιητική σεξουαλική επαφή δεν σημαίνει επιτυχία κάποιων «στόχων-προτύπων». Δεν σημαίνει αποκλειστικά ερεθισμός γεννητικών οργάνων και οργασμός (πολύ περισσότερο δεν σημαίνει ταυτόχρονος οργασμός). Σημαίνει ερωτική έκφραση όλου του σώματος, όπως και όταν εκείνο το θέλει, σημαίνει καλή ερωτική και ψυχική επικοινωνία του ζευγαριού…

Παράγοντας: Επικοινωνία

Η επικοινωνία και οι στενές σχέσεις αποτελούν δύο βασικούς παράγοντες που σχετίζονται θετικά με την ποιότητα των ερωτικών σχέσεων. Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ζευγαριών για τις καθημερινές τους εμπειρίες και δραστηριότητες έχουν ευεργετικές επιδράσεις. Η επικοινωνία βοηθάει να διαμορφώνουμε στενές σχέσεις μεταξύ μας. Συμβάλλει στην συναισθηματική αποφόρτιση, στην χαλάρωση και την ηρεμία. Μας παροτρύνει να καλλιεργήσουμε τα ερωτικά μας συναισθήματα και να δυναμώσουμε την έκφρασή τους. Είναι πολύ όμορφο και αποτελεσματικό να ακούει κανείς ένα «σ΄ αγαπώ» και στην αρχή αλλά και στο τέλος της ημέρας. Η επικοινωνία δυναμώνει τη αυτοπεποίθηση των δύο φύλων.

Η σχέση και η… σχέση της με το χρόνο

Θα σας φαινόταν παράξενο αν βλέπατε την αγγελία: «ζητείται άμεσα σύντροφος με  δυνατότητα ελεύθερου χρόνου»;

Όταν η δουλειά μας είναι το κύριο μέρος της ζωής μας, ο χρόνος που πρέπει να διαθέσουμε σε αυτήν αυξάνεται σε βαθμό και ταχύτητα. Άρα ο χρόνος μετριέται σε χρήμα. Συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις προσωπικές μας σχέσεις; Οι ερωτικές σχέσεις απαιτούν ελεύθερο χρόνο και συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες. Ο ελεύθερος χρόνος λοιπόν που απαιτούν οι ανθρώπινες σχέσεις παίρνει την μορφή κάλυψης υποχρεώσεων και αναγκών.

Πόσο ελεύθερο χρόνο μπορεί να αφιερώσει κανείς για την οικογένεια, για τους φίλους, για τους συγγενείς, για τον εαυτό του, για την υγεία του, για την διασκέδασή του και για τα χόμπι του μέσα σε ένα 24ωρο;

Επομένως το ζήτημα που προκύπτει είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να διαχειρίζεται σήμερα ο άνθρωπος τον εναπομείναντα ελεύθερο χρόνο του.

Ένα μέρος αυτού το περιορισμένου χρόνου απαιτούν και οι ερωτικές σχέσεις. Οι ελάχιστες ώρες που περνούν μαζί οι σύντροφοι είναι αρκετά κρίσιμες. Μέσα σε αυτό τον λίγο χρόνο οι σύντροφοι προσπαθούν να σκιαγραφήσουν την μορφή της σχέσης τους. Να εκτιμήσουν την κατάσταση της σχέσης. Να νιώσουν αν παίρνουν ικανοποίηση μέσα από αυτή. Να καταλάβουν και να μάθουν όχι μόνο τον σύντροφό τους αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Επομένως, από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της ερωτικής σχέσης είναι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τον χρόνο με τον ή την σύντροφό μας!..

Ζήσης Παπαθανασίου 

Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος 

Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

www.sexmedic.gr

Σχετικά άρθρα