Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τη συγκέντρωσή του;

Συγκέντρωση! Δύσκολο ζήτημα για ένα μωρό! Ειδικά από τη φάση που αρχίζει να περπατάει και έπειτα σιγά σιγά να μιλάει, το ζήτημα της συγκέντρωσης είναι πολύ… χλωμό! Τόσα τα ερεθίσματα που το περιβάλλουν! Τι να διαλέξει;

Μέχρι τα 4 η δυνατότητες συγκέντρωσης ενός παιδιού είναι πολύ περιορισμένες και θα πρέπει να έχετε μεγάλη υπομονή και ευελιξία για να το διαχειριστείτε. Σταδιακά, από τα 3 και πάνω μπορείτε να το βοηθάτε να καλλιεργεί τη συγκέντρωσή του, ώστε να κατορθώσει να μένει σε μια δραστηριότητα για ώρα, δίχως να τα παρατάει.

Τεχνικές για να το πετύχετε:

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να καταπιάνεται με δραστηριότητες που του αρέσουν

Αν κάνει πράγματα που του αρέσουν, θα θέλει να αφιερώσει χρόνο και ενέργεια και θα είναι πολύ πιο εύκολο να συγκεντρωθεί.

Παίξτε μαζί του

Αν συμμετέχετε κι εσείς στη δραστηριότητα και θέτετε συνεχώς μικρούς στόχους, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα.

Περιορίστε όσο μπορείτε τους γύρω θορύβους

Ξεκινήστε τη δραστηριότητα σε ένα ήρεμο περιβάλλον. Οι θόρυβοι επηρεάζουν τη συγκέντρωση του παιδιού και μπορεί να του αποσπάσουν την προσοχή!

Να δίνετε σαφείς οδηγίες. Και λίγες κάθε φορά

Ένα παιδί δεν μπορεί να αφομοιώνει και να ακολουθεί δύσκολες οδηγίες. Οπότε αν ακολουθεί 1 κάθε φορά, τα πράγματα είναι γι’ αυτό πιο εύκολα. Μην ξεχνάτε να μιλάτε απλά και κατανοητά!

Να φροντίζετε να κοιμάται επαρκώς

Τα επίπεδα της συγκέντρωσης μειώνονται με την κούραση. Αυτό συμβαίνει και στους ενήλικες, πόσω μάλλον στα παιδιά… Να φροντίζετε λοιπόν να κοιμάται πολλές ώρες, ανάλογα  με την ηλικία του!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από naitreetgrandir.fr

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα