Γεράσιμος Αγούδημος: “ Έφυγε” για το τελευταίο του ταξίδι o εφοπλιστής «καπετάν Μάκης»- Τα πρώτα του βήματα ως ναύτης, τα 250 πλοία και το αντίο του Πάνου Καμένου

Έφυγε από τη ζωή ο «καπετάν Μάκης», ο εφοπλιστής Γεράσιμος Αγούδημος, ιδρυτής της «GA Ferries» το περασμένο Σάββατο σε νοσοκομείο της νότιας Ελβετίας. Πέθανε σε ηλικία 76 χρονών μακριά από την χώρα του. Σύμφωνα με πληροφορίες πέθανε από ανακοπή καρδιάς ενώ τις τελευταίες μέρες είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Από πολλούς θεωρείται μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της ελληνικής ναυτιλίας. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Πάνος Καμένος ο οποίος αποχαιρέτισε τον καπετάνιο με μήνυμα στο twitter. Ήθελε με το αντίο του να τονίσει ότι ο «καπτά Μάκης» δεν ζήτησε κανένα αντάλλαγμα στο Αιγαίο και φρόντιζε να υπηρετεί τον κόσμο του.


gerasimos-agoudimos

Πώς από ναύτης έγινε εφοπλιστής

Ο Γεράσιμος Αγούδημος γεννήθηκε στην Αγία Ευφημία της Κεφαλονιάς και σπούδασε Ναυτιλιακά σε ιδιωτικό κολέγιο των Αθηνών. Ο άνθρωπος που σύμφωνα με όσα λέγονται έχει πουλήσει και αγοράσει περισσότερα από 250(!) πλοία ξεκίνησε από ναύτης. Στην αρχή της καριέρας του έκανε ταξίδια στη Μεσόγειο ως ναύτης ενώ αργότερα εξελίχθηκε σε καπετάνιος και έπειτα πλοιοκτήτης.

Η πρώτη του ενασχόληση με τον εφοπλισμό ξεκίνησε το 1967 με φορτηγά πλοία, ωστόσο γνωστός έγινε λόγω της ακτοπλοΐας με την οποία άρχισε να ασχολείται από το 1989 και μετά. Τα πρώτα δύο πλοία του ήταν το «Νταλιάνα» και το «Μιλένα» ενώ λίγο αργότερα θα αποκτήσει και το «Δήμητρα». Δύο χρόνια αργότερα θα αποκτήσει το πλοίο «Ροδάνθη» μέχρι το 1994 θα προστεθούν στον στόλο του το «Ρομίλντα» αλλά και το «Μαρίνα» που κάλυπτε τη γραμμή Κάλυμνος-Κως-Ρόδος.

Μπορεί να μη γνωρίζουμε πολλά για την οικογένειά του ωστόσο φαίνεται ότι της ήταν αφοσιωμένος αφού όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία του είχαν τα ονόματα των παιδιών του αλλά και της συζύγου του. Μαζί με τη Ροδάνθη Αγούδημου απέκτησε πέντε παιδιά τον Αλέξανδρο, την Αλκμήνη, τη Θάλεια, τη Δήμητρα και τον Νικόλα. Η γυναίκα του Ροδάνθη με καταγωγή από την Κάσο μεγάλωσε στην Αίγυπτο. Το επιχειρηματικό μυαλό δεν έλειπε κι από εκείνη αφού τη περιουσία που διέθετε φρόντισε να την εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο επενδύοντας στις αγοραπωλησίες πλοίων.

gerasimos-agoudimos-2

Ιστορικές στιγμές που έζησε με τα καράβια του και τα πρώτα βήματα με τον αδερφό του

Πριν ο Γεράσιμος αποκτήσει την «GA Ferries» συνεργαζόταν με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Μίμη, με έμβλημά τους το «ΗΑ» που σήμαινε Ηνωμένοι Αγούδημοι. Όταν τα δύο αδέρφια τράβηξαν διαφορετικούς δρόμους ήταν ο Μίμης που κράτησε το έβλημα «ΗΑ».
Ο εφοπλιστής που από πολλούς κατηγορήθηκε ότι είχε ευνοϊκή μεταχείριση όταν κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ έζησε κάποιες ιστορικές στιγμές χάρη στα πλοία του. Με το πλοίο «ΜΙΛΕΝΑ» μετέφερε τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη Δήμητρα Λιάνη στην Τήνο για το τάμα του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά το Χίθροου. Συνταξιδιώτες του Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε ο Γιώργος Κατσιφάρας, ο Τηλέμαχος Χυτήρης και ο Αντώνης Λιβάνης ενώ ως συνωδεία είχαν το πλοίο «ΔΗΜΗΤΡΑ» που ακολουθούσε σημαιοστολισμένο.

 gerasimos-agoudimos-3
Πηγή: EUROKINISSI Γ.Κονταρίνης

Το 1993 ο Γεράσιμος Αγούδημος πήρε την άδεια σκοπιμότητας στα Δωδεκάνησα που του αρνιόταν ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας ύστερα από τη διοργάνωση τελετής υποστολής της ελληνικής σημαίας παρουσία ναυτιλιακών παραγόντων. Ύστερα από 10 ημέρες κατάφερε και πήρε τα δρομολόγια.

Λίγα χρόνια πριν βγουν τα πλοία του Αγούδημου στο σφυρί, τον Ιούλιο του 2006, βγήκε στην τηλεόραση με αφορμή κάποιες βλάβες και καθυστερήσεις που είχε κάποιο πλοίο του. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις αφού φέρετε να είχε πει ότι «οι κυρίες με τα σιθρού και τα αρώματα θέλουν να πηγαίνουν μόνο με καταμαράν σε 1-2 ώρες και όχι με τα κανονικά πλοία και γι’ αυτό διαμαρτύρονται.».

<

/h4>

Μετά την άνοδο η… πτώση του εφοπλιστή Αγούδημου

Τα τελευταία χρόνια ο Γεράσιμος Αγούδημος είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελβετία και συγκεκριμένα στο Λουγκάνο που είναι η μεγαλύτερη ιταλόφωνη πόλη στο καντόνι Τιτσίνο. Λέγεται ότι πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο που μπαίνουν λίγοι και… πλούσιοι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το διαμέρισμα του εφοπλιστή ήταν στη Riva Pradiso όπου ανάλογα σπίτια νοικιάζονται για περίπου 4.000€.
Η φυγή του προς το εξωτερικό έγινε λίγο μετά την κατάσχεση των 8 καραβιών του που ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Η φουρτούνα που πέρασε τα χρόνια μετά το ναυάγιο των επιχειρήσεών του, περιελάμβανε πολλά πάρε δώσε με την δικαιοσύνη. Είχε να αντιμετωπίσει τόσο μηνύσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων σε υπαλλήλους του αλλά και κατηγορίες για χρέη από εργατικές και εργοδοτικές εισφορές στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).

Ο ατίθασος γιος του Νίκος Αγούδημος

 

Την προσοχή από τα παιδιά του Γεράσιμου Αγούδημου έχει τραβήξει ο Νίκος ο οποίος μεγάλωσε στην Αθήνα. Μόλις τελείωσε το σχολείο ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και σπούδασε ναυτιλιακά. Ως συνέπεια εργάστηκε στις επιχειρήσεις του πατέρα του. Οι λόγοι που έχει βρεθεί στο επίκεντρο διάφορων δημοσιευμάτων δεν είναι η δουλειά του αλλά τα πάθη του. Τόσο το πάθος του με τα σπορ αυτοκίνητα, τα οποία αλλάζει συχνά, όσο και η αγάπη του προς το ωραίο φύλο έχουν γίνει κατά καιρούς θέμα συζήτησης.

agoudimos-gerasimos

Σχετικά άρθρα