Απιστία: Τι δείχνει η ύπαρξη ενός τρίτου προσώπου σε μια σχέση;

Τα τελευταία 3,5 χρόνια πάνε όλα χάλια στη ζωή μου. Αν και είμαι 4 χρόνια παντρεμένη, πέρυσι, για λίγους μήνες, χωρίσαμε λόγω τρίτου προσώπου από την πλευρά του. Μετά βέβαια αφού περάσαμε ένα διάστημα χώρια, τα ξανα-βρήκαμε. Τώρα όμως νιώθω ότι ο ερωτισμός από τη μεριά του έχει χαθεί εντελώς. Εκτός απ’ αυτό, εδώ και 3,5 χρόνια πάσχω από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Είναι τόσο δύσκολο. Με έχει πάρει από κάτω.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος ΜSc Μαρία Λαΐου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κυρίως αναφέρεστε στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στον γάμο σας τα τελευταία χρόνια. Τονίζετε επίσης, την ύπαρξη ενός τρίτου προσώπου η οποία κλόνισε μεν, αλλά δε διέλυσε τη σχέση σας με τον σύζυγό σας.

Το «τρίτο» πρόσωπο σε μια σχέση συνήθως «εισχωρεί» όταν το ζευγάρι αντιμετωπίζει προβλήματα. Το «τρίτο» πρόσωπο ουσιαστικά είναι αυτό που φέρνει στην επιφάνεια το πρόβλημα. Είναι η επιλογή που κάνει το ένα από τα δύο πρόσωπα ώστε να καταφέρει να αποφορτίσει την ένταση που επικρατεί στην αλληλεπίδραση με τον σύντροφο. Το «τρίτο πρόσωπο είναι το ψεύτικο δεκανίκι που στην αρχή μοιάζει να είναι η ιδανική λύση. Στην πορεία, όμως, αποδεικνύεται ότι αυτό δεν ισχύει και πως η επιλογή αυτή δεν λύνει, αλλά «τροφοδοτεί» το ίδιο το πρόβλημα, διαιωνίζοντας το επικοινωνιακό αδιέξοδο.

Με την απομάκρυνση, όμως, του τρίτου προσώπου, δίχως την απαραίτητη δουλειά από τη μεριά του ζευγαριού, δεν απομακρύνει το ίδιο το πρόβλημα, αλλά το καμπανάκι του προβλήματος.

Θα σας πρότεινα να προβείτε σε μια ειλικρινή συζήτηση με τον σύντροφο προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να διερευνήσετε αν υπάρχει κοινή θέληση να σωθεί ο γάμος σας. Το σώμα σας υποφέρει και φωνάζει επιζητώντας να βρεθούν λύσεις. Είναι φανερό ότι οι συναισθηματικές ανάγκες σας δεν καλύπτονται για προστασία και ασφάλεια. Ίσως αυτή η διαδικασία να αποτελέσει σταθμό και αφετηρία για εσάς να δουλέψετε με τον εαυτό σας και να οδηγηθείτε σε προσωπική ανάπτυξη και ωρίμανση με στόχο την προσωπική σας ελευθερία. Μη διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια ενός ψυχολόγου ο οποίος μπορεί να σταθεί ως συμπορευτής σας σε αυτή τη διαδικασία.

Ελπίζω να βοήθησα,

Μαρία Λαΐου, Ψυχολόγος ΜSc
Τηλέφωνο: 6986823375
e-mail: [email protected]

Σχετικά άρθρα