Πώς θα μιλήσεις σε κάποιον που βρίσκεται σε πένθος;

Βρίσκομαι σε μια σχέση εξ αποστάσεως με έναν άντρα εδώ και περίπου 15 μήνες. Όποτε πληγωθεί για κάτι, κλείνεται στον εαυτό του. Τώρα έχει συμβεί κάτι πολύ άσχημο που αφορά την οικογένειά του: μια αυτοκτονία και του έχει στοιχίσει πολύ. Έχουν περάσει δύο μήνες, τον πρώτο μήνα μου μιλούσε, μετά μου ζήτησε να τον αφήσω να με πάρει αυτός όταν θα νιώσει καλύτερα. Έχουμε μέρες να μιλήσουμε. Δεν ξέρω πώς να φερθώ όταν μου στήνει έναν τοίχο επικοινωνίας…

Στο ερώτημα απαντά η κλινική ψυχολόγος Νάσια Σκαμπαρδώνη:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ήδη από μόνη σας, περιγράψατε «κλειστό» τον άνθρωπο που σχετίζεστε. Ειδικά τώρα που διανύει μια δύσκολη περίοδο είναι αναμενόμενο να λειτουργήσει έτσι. Αναρωτιέμαι πώς δεν έχετε επιδιώξει να τον επισκεφτείτε για να του συμπαρασταθείτε και να του μιλήσετε από κοντά. Εάν φυσικά το θέλετε και το νιώθετε, θα σας συμβούλευα να τον ρωτήσετε και να προσφερθείτε για κάτι τέτοιο.

Ο ίδιος διανύει μια περίοδο πένθους και ο κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του τρόπους άμυνας και χειρισμού σε τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν και μήνες. Χρειάζεται χρόνο και χώρο για όσο εκείνος έχει ανάγκη.

Αντιλαμβάνομαι πως νιώθετε ότι σας «κλείνει» απ’ έξω απ’ όλο αυτό, όμως αυτό δεν το κάνει πρώτη φορά απ’ ό,τι μας είπατε. Εσείς προσπαθήστε να επικοινωνήσετε ξανά μαζί του και να του εξηγήσετε πώς νιώθετε και ότι θέλετε να σας συμπεριλαμβάνει όχι μόνο στις καλές περιόδους που περνάει, αλλά και στις δύσκολες. Γνωστοποιήστε του πως επιθυμείτε να τον στηρίζετε έμπρακτα και με τη φυσική σας παρουσία.

Κατόπιν, είναι καθαρά δική του επιλογή αν θα αποδεχτεί την πρότασή σας. Αν όχι, οφείλετε να σεβαστείτε την επιλογή του και από κει και έπειτα να αντιληφθείτε πως αυτή η εσωστρέφεια αποτελεί κομμάτι του χαρακτήρα του, συνεπώς είτε το αποδέχεστε με τη σειρά σας είτε όχι και κάνετε τις ανάλογες επιλογές.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
694 – 4606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Σχετικά άρθρα