Αλλεργία στα βρέφη: Ποια φάρμακα μπορεί να τις προκαλέσουν

Τα βρέφη που παίρνουν αντιόξινα ή αντιβιοτικά το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους έχουν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα ή αλλεργία, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Συστήματος Υγείας της Βηδεσθά, με επικεφαλής τον Δρ Έντουαρντ Μιτρε, ανέλυσε ιατρικά αρχεία για πάνω από 792.000 παιδιά που είχαν γεννηθεί μεταξύ 2001-2013.

Τα βρέφη που είχαν εκτεθεί σε αντιόξινα φάρμακα είχαν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης τροφικής αλλεργίας και 50% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών σε φάρμακα καθώς και υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού σε ξένες τοξίνες, όπως το τσίμπημα της μέλισσας (αναφυλαξία).

Η έκθεση στα αντιβιοτικά φάνηκε να διπλασιάζει τον μελλοντικό κίνδυνο άσθματος, ενώ αύξανε κατά 50% τον κίνδυνο αλλεργίας στη σκόνη, τη γύρη (αλλεργική ρινίτιδα), το τρίχωμα των ζώων, οφθαλμικών αλλεργιών (αλλεργική επιπεφυκίτιδα) και αναφυλαξία.

Σύμφωνα με τον Δρ Μιτρε, «αντιβιοτικά και αντιόξινα φάρμακα μπορούν να διαταράξουν το φυσιολογικό μικροβίωμα, το περίπλοκο περιβάλλον των μικροβίων που είναι καίριας σημασίας για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όλο και περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα αυξάνουν τον κίνδυνο αλλεργίας».

Τα αντιόξινα μπορούν να μειώσουν την πρωτεϊνική πέψη στο στομάχι, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε τροφικές αλλεργίες. Και όπως προέκυψε από το δείγμα της μελέτης, το 8% των βρεφών είχαν πάρει αντιόξινα τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα