Αρχική / Υγεία / Πρόληψη / Δυσάρεστη αναπνοή: Πού οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσεις

Δυσάρεστη αναπνοή: Πού οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσεις

Σίγουρα θα σου έχει τύχει μετά από κάποιο γεύμα ή όταν ξυπνάς το πρωί η ανάσα σου να μην είναι και ό, τι πιο… ευχάριστο υπάρχει. H δυσάρεστη αναπνοή είναι απολύτως λογικό και φυσιολογικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, λόγω των οξέων που συγκεντρώνονται στην στοματική κοιλότητα και ακόμα δεν έχουν απομακρυνθεί.

Εάν, όμως, δεις ότι η δυσάρεστη αναπνοή παραμένει στην περίπτωση σου, τότε μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει και απαιτείται πιο δραστική ενέργεια από ένα απλό βούρτσισμα δοντιών.

Κακή στοματική υγιεινή

Οι αιτίες μπορεί να είναι διάφορες:

  • Μη τακτικό ή και καθόλου βούρτσισμα των δοντιών
  • Χρόνια ξηρότητα του στόματος
  • Κάποια φλεγμονή στο στόμα, τη μύτη ή και τον λαιμό
  • Μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας
  • Κάπνισμα
  • Κάποια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να ακολουθείς

Εάν έχεις ακολουθήσει όλα όσα προβλέπονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος και αυτό παραμένει, τότε καλό θα είναι να επισκεφθείς κάποιον ειδικό.

Μόλυνση των αναπνευστικών οδών

Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί και η μυρωδιά της ανάσας σου με αποτέλεσμα να έχεις δυσάρεστη αναπνοή. Κι αυτό, γιατί σε περίπτωση μόλυνσης συγκεντρώνονται εκεί υγρά τα οποία μένουν και προκαλούν τη δυσάρεστη αναπνοή, λόγω των βακτηρίων που δημιουργούνται.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς τον γιατρό σου για να βρεις αρχικά την αιτία της μόλυνσης και να την αντιμετωπίσεις δραστικά με την κατάλληλη αγωγή.

Σύνδρομο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Στην περίπτωση αυτή τα οξέα του στομάχου επιστρέφουν στον οισοφάγο. Όταν τα οξέα αυτά ανακατεύονται με τροφές και πολύ πιθανώς με βακτήρια τότε προκαλείται δυσάρεστη αναπνοή.

Χαλασμένο δόντι

Αυτή μπορεί να είναι η βασική και συνηθέστερη αιτία της δυσάρεστης αναπνοής. Καλό θα είναι, εφόσον έχεις αποκλείσει τις υπόλοιπες πιθανότητες, να επισκεφθείς τον οδοντίατρό σου.

Παρατεταμένος εμετός

Οποιοσδήποτε κάνει εμετό συνεχόμενα για περισσότερες από 24 ώρες, μετά θα έχει το θέμα της δυσάρεστης αναπνοής. Αυτή οφείλεται στα εξής:

  • Ξηρότητα στόματος
  • Τα όξινα στοιχεία του στομάχου που περνάνε στο στόμα
  • Τα βακτήρια του ιού που έχουν προκαλέσει τον εμετό

Δ. Μ.

Με πληροφορίες από medicalnewstoday.com

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X