Ίρις Άπφελ: «Το σπάνιο πουλί της μόδας» που έγινε… κατά λάθος fashion icon- Η διακοσμήτρια του Λευκού Οίκου, τα 67 χρόνια γάμου και η Barbie

Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή ωστόσο στο εξωτερικό είναι το απόλυτο fashion icon. Αναφερόμαστε φυσικά στην Iris Apfel την 96χρονη fashionista η οποία έχει ξεχωρίσει τόσο για το στιλ της όσο και για τη ξεχωριστή προσωπικότητά της. Άλλωστε όπως και η ίδια υποστηρίζει το στιλ σου πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτό που πραγματικά είσαι και όχι αυτό που θα ήθελες για να είναι επιτυχημένο.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα φόρεμα θα τους μεταμορφώσει. Δεν συνειδητοποιούν ότι το στιλ έχει να κάνει με τον εαυτό τους και το ύφος τους»

Πρόσφατα η αεικίνητη Iris βγήκε και σε…Barbie. Η εταιρεία Mattel εμπνεύστηκε από την προσωπικότητα της Apfel και επέλεξε να δημιουργήσει μία κούκλα αφιερωμένη σε εκείνη. Φυσικά δεν είναι αυτό το κατόρθωμά της, είναι απλά ένα δείγμα της πορείας που έχεις διανύσει όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται μέσα ή μάλλον στο τιμόνι της μόδας και της διακόσμησης. Το βιβλίο της «Iris Apfel: accidental icon» που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο δεν θέλει να δώσει οδηγίες στιλ αντιθέτως. Άλλωστε όπως υποστηρίζει η Iris Apfel «τo στιλ είναι μέσα στο dna μας. Μπορείς να μάθεις για τη μόδα, αλλά με το στιλ γεννιέσαι».

Πάμε όμως να δούμε την ιστορία της αξιολάτρευτης γηραιάς κυρίας της μόδας.

Τα πρώτα ερεθίσματα ήρθαν από την οικογένεια

Η Ίρις Άπφελ γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1921 στην Αστόρια της Νέας Υορκης και είναι το μοναχοπαίδι του Samuel Barrel και της ρωσικής καταγωγής γυναίκας του Sadye! Οι γονείς της κατά κάποιο τρόπο την επηρέασαν αφού ο πατέρας τη είχε κατάστημα που εμπορευόταν γυαλί και καθρέπτες και η μητέρα της μία μπουτίκ. Και οι δύο ήταν εβραϊκής καταγωγής.

Η κλίση της Ίρις φαινόταν από μικρή ηλικία ίσως γι’ αυτό κι εκείνη υποστηρίζει ότι γεννιέσαι ε στιλ και δεν είναι κάτι που μπορείς να το αποκτήσεις στην πορεία. Η ίδια θυμάται τον εαυτό της σε ηλικία 8 χρονών να φωνάζει έντρομη: «Βοήθεια, δεν έχω τίποτα να φορέσω!».
Σπούδασε ιστορία Τέχνης στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και δούλεψε πολλά χρόνια ως διακοσμήτρια. Αυτός είναι ο τρόπος να εκφράσει την καλλιτεχνική φλέβα που πραγματικά δεν μπορεί να κρύψει.

 iris-apfel-2

Τα πρώτα της βήματα πριν γίνει σύμβολο

Στα νιάτα της η Άπφελ εργάστηκε για την εφημερίδα Women’s Wear Daily και για την σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Έλινορ Τζόνσον. Υπήρξε επίσης βοηθός του εικονογράφου Ρόμπερτ Γκούντμαν.

Καθώς έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα τον Φλεβάρη του 1948 παντρεύτηκε τον έρωτα της ζωής της, Καρλ Άπφελ.
Δύο χρόνια μετά τον γάμο τους το 1952 λάνσαραν την φίρμα Old World Weavers στον τομέα της εσωτερικής διακόσμησης. Σαράντα ολόκληρα χρόνια έμειναν στον χώρο αφού αποσύρθηκαν το 1992. Είναι γνωστό ότι η Ίρις Άπφελ βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση. Δεν σταματά ποτέ να εργάζεται και μάλιστα στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι δουλεύει πιο πολύ απ’ ότι τρεις νέοι άνθρωποι μαζί.

iris-apfel-syzygos
Με τον σύζυγό της

Το 1950 ξεκίνησε να αναλαμβάνει ανακαινίσεις και μάλιστα της ανατέθηκε να βάλει τις δικές της πινελιές στον Λευκό Οίκο. Μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι ήταν η αγαπημένη των προέδρων των ΗΠΑ αφού όχι ένας, ούτε δύο αλλά εννέα πρόεδροι ανέθεσαν στην διάσημη διακοσμήτρια να αναλάβει τις εργασίες στην προεδρική κατοικία. Ποιοι ήταν εκείνοι που την εμπιστεύτηκαν; Ο Τρούμαν, ο Αϊζενχάουερ, ο Κένεντι, ο Τζόνσον, ο Νίξον,ο Φορντ, ο Ρέιγκαν και τέλος ο Κλίντον. Η εμπιστοσύνη αυτή ήταν αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς της.

 iris-apfel-12

Η επαγγελματική καταξίωση με συνοδοιπόρο τον άντρα της ζωής της

Η Ίρις Άπφελ λατρεύει τα ταξίδια πράγμα που έκανε ιδιαίτερα συναρπαστική την περιπλάνησή της στον κόσμο μαζί με τον σύζυγό της Καρλ με σκοπό την αναζήτηση υφασμάτων, αξεσουάρ διακόσμηση. Σε κάποιο από αυτά τα ταξίδια ήταν που ξεκίνησε να αγοράζει χειροποίητα κομμάτια που δεν είχαν σχέση με τον Δυτικό κόσμο. Μάλιστα δεν δίσταζε να τα φοράει και στις επίσημες εμφανίσεις της.
Υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιου του Τέξας μέχρι τα 90 της χρόνια. Δική της είναι και η σειρά καλλυντικών Μ.Α.C.
Δικαίως το 2013 η εφημερίδα Guardian την ανακήρυξε την πιο καλοντυμένη γυναίκα όλων των εποχών αφού έχει υπάρξει πηγή έμπνευση για πολλούς editorials, σχεδιαστές μόδας και διάσημους καλλιτέχνες.

 iris-apfel-7

 iris-apfel-9

Μεγάλος θαυμαστής της είναι και ο σκηνοθέτης Albert Maysels ο οποίος το 2005 θέλησε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ που θα την ακολουθούσε στην καθημερινότητά της με σκοπό να απαθανατίσει την εκκεντρικότητά της και να δώσει στο κοινό ένα μικρό δείγμα από τη φιλοσοφία και την προσωπικότητά της “Ιris” , όπως ονόμασε και το ντοκιμαντέρ του.

Η Ίρις Άπφελ έχει γίνει το επίκεντρο του βιβλίου «To Σπάνιο Πουλί της Μόδας: Η ανεπανάληπτη Iris Apfel» το οποίο μιλάει για την πορεία της στον χώρο της μόδας και του στιλ. Επίσης δεν είναι λίγα τα μουσεία που έχουν κάνει εκθέσεις προς τιμήν της. Μάλιστα το Μουσείο Ιστορίας Μόδας και Lifestyle στη Φλόριντα σχεδιάζει ένα κτίριο που θα στεγάσει τα ρούχα, τα αξεσουάρ και τα έπιπλα της Άπφελ.

 

Πώς έγινε fashion icon

Η Aπφελ έγινε fashion icon την δεκαετία του ’80. Αν κάποιος έχει δει πρώτα τις φωτογραφίες της δεν απορεί με αυτή την εξέληξη. Αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει είναι το πάθος της για τα κοσμήματα και τα εκκεντρικά ρούχα. Συνήθιζε να κυκλοφορεί με τεράστια καπέλα συνήθεια την οποία σταμάτησε όταν άρχισε να φοράει τα χαρακτηριστικά τεράστια γυαλιά με τα οποία την έχουμε συνδυάσει. Τα γυαλιά δεν είναι από μόνα το σήμα κατατεθέν της. Τα πολλά και μεγάλα κοσμήματα, τα ιδιαίτερα ρούχα την κάνουν να ξεχωρίζει χωρίς όμως το αποτέλεσμα να μας ξενίζει αντιθέτως.

 iris-apfel-eksofilo

 iris-apfel-10

Αντίθετα με αυτό που μπορεί να πιστέψουν κάποιοι δεν είναι “κολλημένη” με την μόδα παρά το γεγονός ότι είναι συλλέκτρια ρούχων και βρίσκεται πάντα στην πρώτη θέση κάθε πασαρέλας. Όπως και η ίδια έχει δηλώσει στο παρελθόν στο περιοδικό «Vanity Fair»: «Λατρεύω τη μόδα, πιστεύω ότι είναι εκπληκτική, αλλά δεν είναι η ζωή μου. Οταν είμαι στο σπίτι, φοράω μια ρόμπα. Όταν κάνω δουλειές φοράω ένα τζιν. Ποτέ δεν βάζω τα καλά μου εκτός αν πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίσταση.»

iris-apfel-11

Όταν αποχωρίστηκε τον έρωτα της ζωής της

Ο άντρας της ζωής της έφυγε από τη ζωή το 2015 τρείς μέρες πριν γίνει 101 ετών! Ήταν ένα αξιαγάπητο ζευγάρι που έζησε πραγματικά μία ολόκληρη ζωή μαζί αφού έμειναν για 67 ολόκληρα χρόνια παντρεμένοι. Πώς αλήθεια καταφέρνει να παραμένει τόσο ζωντανή ύστερα και από τον αποχωρισμό από τον αγαπημένο της; Μα φυσικά δουλεύοντας ακόμα πιο πολύ προσπαθώντας να απασχοληθεί με κάτι που λατρεύει. Ξεχύνεται στους δρόμους και ψάχνει ένα προς ένα σπάνια κομμάτια σε vintage μαγαζιά και μοιάζει σαν πετάει όπως αρμόζει σε ένα «σπάνιο πουλί της μόδας».

Σχετικά άρθρα