Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Καρδιολογία / Καρδιακά νοσήματα: Πώς σχετίζονται με τον καρκίνο των όρχεων

Καρδιακά νοσήματα: Πώς σχετίζονται με τον καρκίνο των όρχεων

Οι νέοι άνδρες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο των όρχεων αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών προβλήματα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Comprehensive Cancer Network.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Αντικαρκινικού Κέντρου της Ιντιάνα, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Μοχαμεντ Αμπου Ζαϊντ, ανέλυσε στοιχεία για 486 επιβιώσαντες καρκίνου των όρχεων που είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία με πλατίνα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν υψηλότερο του αναμενόμενου κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Συγκεκριμένα, συγκριτικά με άνδρες χωρίς ιστορικό καρκίνο των όρχεων, οι καρκινοπαθείς ήταν πιθανότερο να έχουν υπέρταση (43% έναντι 31%), υψηλότερη LDL («κακή») χοληστεστερόλη (σχεδόν 18% έναντι 9%), συνολικά υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης (26% έναντι 11%), ενώ ήταν πιθανότερο να είναι υπέρβαροι (75% έναντι 69%).

Επιπλέον, οι επιβιώσαντες καρκίνου των όρχεων ήταν πιθανότερο να έχουν χαμηλότερα επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης (24% έναντι 35%) και να έχουν κοιλιακή παχυσαρκία (28% έναντι 40%).

«Διαπιστώσαμε ότι ένας στους δέκα άνδρες που είχαν επιβιώσει καρκίνου των όρχεων κάτω των 30 ετών είχε μεταβολικό σύνδρομο και όταν επρόκειτο για άνδρες άνω των 50 ετών το ενδεχόμενο αυτό αφορούσε πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών», εξηγεί ο Δρ Αμπου Ζαϊντ.

Το μεταβολικό σύνδρομο συνεπάγεται την συνύπαρξη τριών ή περισσοτέρων εκ των ακολούθων καταστάσεων: υπέρταση, κοιλιακή παχυσαρκία, αυξημένα τριγλυκερίδια, μειωμένη HDL χοληστερόλη και διαβήτη.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν κριτήρια για να καθορίσουμε τι ακριβώς προκαλεί το μεταβολικό σύνδρομο στους ογκολογικούς ασθενείς. Και η ανάδειξη τέτοιων κριτηρίων απαιτεί μακροχρόνια παρακολούθηση των ανθρώπων που έχουν ιστορικό καρκίνου. Αλλά θα αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους παράγοντες που είναι πιθανόν να οδηγήσουν την εκδήλωση καρδιακής νόσου τον συγκεκριμένο πληθυσμό ασθενών», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Πηγή: in.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X