Αποκαλυπτική έρευνα: Φοιτητική ζωή με… άγχος και κατάθλιψη

Μπορεί συνεχώς να ακούμε για την «ξέγνοιαστη» φοιτητική ζωή, ωστόσο μια νέα έρευνα έρχεται να καταρρίψει τον μύθο του «χαλαρού φοιτητή». Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι φοιτητές που κάνουν μεταπτυχιακό (master) ή διδακτορικό (PhD) εμφανίζουν έξι φορές παραπάνω άγχος και κατάθλιψη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, 4 στους 10 αισθάνονται μικρότερη ή μεγαλύτερη ψυχική πίεση, σύμφωνα με τη νέα διεθνή έρευνα.

Αναλυτικότερα, από τις δειγματοληπτικές απαντήσεις 2.279 φοιτητών 234 πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων σε 26 χώρες (90% υποψήφιοι για διδακτορικό και 10% για μεταπτυχιακό) προέκυψε ότι:

  • το 41% αισθάνονται μέτριο έως σοβαρό άγχος και
  • το 39% έχουν συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης, έναντι ποσοστού περίπου 6% στον γενικό πληθυσμό.

Σε πιο δυσμενή θέση βρίσκονται μάλιστα οι γυναίκες, καθώς τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης είναι μεγαλύτερα στις νέες απ’ ό,τι στους νέους: 43% και 41% αντίστοιχα έναντι 34% και 35%.

Επιπλέον, οι περισσότεροι μεταπτυχιακοί φοιτητές (το 55%) δήλωσαν ότι δεν μπορούν να πετύχουν μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην εργασία τους (σπουδές) και στην προσωπική ζωή τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα Τερέζα Έβανς του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «Nature Biotechnology», έκαναν λόγο για ανησυχητικά ευρήματα που αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και την παγκόσμια διάστασή του.

Όπως είπε η Τερέζα Έβανς, τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο πρέπει να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα και να παρέχουν στους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές εκπαίδευση και υποστήριξη που θα τους βοηθήσει να διαχειρισθούν το στρες τους, το οποίο σε ένα βαθμό οφείλεται στη δυσκολία τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σπουδών τους, λόγω περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου.

Σχετικά άρθρα