Πουγκιά μυκονιάτικης κρεμμυδόπιτας

Η μοντέρνα εκδοχή μιας πίτας που δεν έχει λείψει ποτέ από κανένα μυκονιάτικο τραπέζι.

Υλικά

1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλο Χρυσή Ζύμη
300 γρ. τυροβολιά Μυκόνου (φρέσκο ανάλατο τυρί από πρόβειο, γίδινο ή ανάμεικτο γάλα, με κρεμώδη υφή και υπόξινη γεύση) ή ανθότυρο, αναμεμειγμένο με φέτα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 αυγά
2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50 ml ελαιόλαδο + λίγο για τα φύλλα
8 τρυφερά «φύλλα» φρέσκου κρεμμυδιού, για το δέσιμο των πουγκιών

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί, το κρεμμύδι, τα αυγά, τον άνηθο, το λάδι και αλατοπίπερο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε κάθε φύλλο ξεχωριστά και κόβουμε το καθένα σταυρωτά σε 4 κομμάτια. Βάζουμε 2 κομμάτια φύλλου το ένα πάνω στο άλλο σταυρωτά και στο κέντρο βάζουμε από 1-2 κουταλιές γέμιση. Κλείνουμε τα φύλλα σαν πουγκί και τα δένουμε με το κρεμμυδόφυλλο (ή με χοντρό σπάγκο). Σχηματίζουμε 8 πουγκιά συνολικά και τα τακτοποιούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα λαδώνουμε και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα και να γίνουν τραγανά.

Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με μια εύκολη σάλτσα πιπεριάς: χτυπάμε καλά στο μούλτι 3 ψημένες πιπεριές Φλωρίνης (από βάζο), με 30 ml ελαιόλαδο, 100 γρ. ανθότυρο, λίγη ρίγανη και αλατοπίπερο.

Πηγή: gastronomos.gr

Σχετικά άρθρα