Ισραήλ: Σάλος με βίντεο που δείχνει σκοπευτή να πυροβολεί άοπλο Παλαιστίνιο!

Νέα προβλήματα στην κυβέρνηση του Ισραήλ προκάλεσε το βίντεο που δείχνει ελεύθερο σκοπευτή να πυροβολεί άοπλο Παλαιστίνιο στη Λωρίδα της Γάζας. Δύο υπουργοί της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου όμως έσπευσαν σήμερα να υπερασπιστούν τον στρατό.

Το βίντεο αυτό δεν έχει ημερομηνία και μεταδόθηκε για πρώτη φορά χθες Δευτέρα από το τηλεοπτικό δίκτυο «10», το οποίο δεν διευκρίνισε πώς περιήλθε στην κατοχή του. Στη συνέχεια διαδόθηκε ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Στο βίντεο, εικονίζεται στη διόπτρα ένας άοπλος άνδρας που βαδίζει κοντά στα σύνορα τον οποίο ο σκοπευτής πυροβολεί στοχεύοντάς τον στο κεφάλι. Ο στόχος σωριάζεται στο έδαφος, κάτι που προκαλεί τους πανηγυρισμούς των συντρόφων του σκοπευτή, οι οποίοι ακούγονται να λένε: «Τι ωραίο βίντεο, π…ας γιε, τι ωραίο βίντεο». Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Παλαιστίνιος σκοτώθηκε.

Ο ισραηλινός στρατός δεν αρνήθηκε την αυθεντικότητα του βίντεο και λίγο μετά τη μετάδοσή του ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί «έρευνα σε βάθος». Όμως σύμφωνα με τον ίδιο, οι εικόνες δείχνουν ένα περιστατικό «το οποίο προφανώς σημειώθηκε πριν πολλούς μήνες».

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Aharonot, το βίντεο τραβήχθηκε τον Δεκέμβριο. Το κανάλι «10» επεσήμανε ότι ο ελεύθερος σκοπευτής ανακρίνεται, κάτι που όμως δεν επιβεβαίωσε ο στρατός.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Από τη Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών μέχρι χθες, 32 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.800 τραυματίστηκαν από σφαίρες και δακρυγόνα του ισραηλινού στρατού στις διαδηλώσεις κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.

«Το έχουμε παρακάνει με αυτό το βίντεο. Δεν πρόκειται για πυροβολισμούς εναντίον οποιουδήποτε, αλλά εναντίον ενός τρομοκράτη που πλησιάζει τον φράκτη σε μια απαγορευμένη ζώνη και προέρχεται από μια περιοχή που ελέγχεται από τρομοκράτες της Χαμάς», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Είμαι σίγουρος ότι όλα είναι εντάξει», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «ανθρώπινη αντίδραση» από την πλευρά των Ισραηλινών στρατιωτών που ήταν αντιμέτωποι με μια «τεταμένη κατάσταση».

Ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ από την πλευρά του επίσης υπερασπίστηκε τις ενέργειες των στρατιωτών μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο.

«Δεν είναι σοβαρό να κρίνουμε τους στρατιώτες επειδή δεν εκφράστηκαν με κομψό τρόπο την ώρα που υπερασπίζονται τα σύνορά μας», τόνισε. «Στηρίζω όλους τους στρατιώτες», πρόσθεσε ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία.

Η ισραηλινή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem καταδίκασε μέσω Twitter «τις παράνομες διαταγές σε στρατιώτες να πυροβολούν εναντίον ανθρώπων που δεν αποτελούν κίνδυνο για κανέναν». Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους Ισραηλινούς στρατιώτες να μην ανοίγουν πυρ εναντίον άοπλων Παλαιστίνιων.

Ο επικεφαλής της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας Ισμαήλ Χανίγε κάλεσε χθες Δευτέρα σε νέες διαδηλώσεις. Αμέσως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε εκ νέου ότι το Ισραήλ «θα κάνει κακό» στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας που θα προσπαθήσουν να επιτεθούν στη χώρα.

Πηγή: cnn.gr


Σχετικά άρθρα