Πίτσα με κασέρι, προσούτο και βασιλικό

Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 1 βράδυ + 1 ώρα, Ψήσιμο: περίπου 12΄

Υλικά (για 1 στρογγυλό ταψί, διαμέτρου περίπου 38 – 40 εκ.)

Για τη ζύμη

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

130 γρ. νερό, εμφιαλωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά

1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για την επικάλυψη

250 γρ. κασέρι, όχι πολύ αλμυρό, τριμμένο

200 γρ. σάλτσα ντομάτας (βλ. βασική συνταγή εδώ)

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

4 φέτες προσούτο, «σκισμένο» σε μικρότερες φέτες μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού

Ζύμη: Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό που ορίζει η συνταγή. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό. Ζυμώνουμε για περίπου 15 λεπτά επίμονα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μαλακό και λείο ζυμάρι. Φροντίζουμε να το ανοίγουμε με το χέρι μας, ώστε να τεντώνονται οι ίνες της ζύμης και να εγκλωβίζουν αέρα. Κάνουμε το ζυμάρι μια μεγάλη μπάλα, το βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη, κατά προτίμηση όχι πλαστική, και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα. Το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 8 – 12 ώρες ή μία νύχτα. Μετά το φούσκωμα, η ζύμη έχει γίνει ιδιαίτερα κυψελωτή και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί μεγάλες τρύπες.

Μαζεύουμε όλο το ζυμάρι από το δοχείο, ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά και κάνουμε μια μεγάλη μπάλα. Βρέχουμε μια καθαρή πετσέτα, τη στύβουμε καλά και την τυλίγουμε για να μη στεγνώσει. Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα ακόμη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στη λειτουργία του αέρα.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας, απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1 εκ. Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί ή το στρώνουμε με λαδόχαρτο και από πάνω απλώνουμε το φύλλο ζύμης.

Πίτσα: Απλώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού τη σάλτσα ντομάτας, καλύπτοντας όλη τη βάση, και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Σκορπίζουμε το τυρί και βάζουμε την πίτσα στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου.

Τη βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε το προσούτο και ψήνουμε για άλλα 4 – 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει εντελώς το τυρί και να ροδίσει το ζυμάρι. Βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια του βασιλικού και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Σχετικά άρθρα