Σιδηροδρομικό δυστύχημα στον Καναδά

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν από την τεράστια έκρηξη της αμαξοστοιχίας η οποία μετέφερε πετρέλαιο την νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε μια μικρή πόλη του Κεμπέκ τέθηκαν υπό έλεγχο, ανακοίνωσαν οι αρχές. Πέντε νεκροί και 40 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Μια νέα έκρηξη μέτριας έντασης ακούστηκε, ωστόσο, λίγο μετά τις 22.00 τοπική ώρα (05.00 ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα). Οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τα αίτια που την προκάλεσαν.

Τρεις ώρες νωρίτερα, οι πυροσβέστες είχαν ανακοινώσει ότι δεν υπήρχαν πλέον φλόγες στην περιοχή των δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων που επλήγη από το δυστύχημα. “Οι φωτιές έσβησαν. Κερδίσαμε τη μάχη”, δήλωσε ο αρχηγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ντενί Λοζόν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η μικρή τουριστική πόλη η Λακ-Μεγκαντίκ που βρίσκεται στις όχθες μιας λίμνης, στην καρδιά μιας μεγάλης δασώδους περιοχής, τυλίχτηκε στις φλόγες γύρω στις 01.30′ τοπική ώρα (08.30΄ώρα Ελλάδος το Σάββατο) όταν αμαξοστοιχία που μετέφερε αργό πετρέλαιο εκτροχιάστηκε στο κέντρο της πόλης.

Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ένα “πύρινο τείχος” που εξαπλώθηκε στον κεντρικό δρόμο, στον οποίο υπήρχε κόσμος αυτή τη ζεστή καλοκαιρινή βραδιά. Κυρίως στο μπαρ Musi-Cafe, που καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη των δεξαμενών.

Όσοι κατάφεραν να γλυτώσουν από την πύρινη λαίλαπα περιέγραψαν σκηνές τρόμου, υπολογίζοντας ότι καμιά πενηνταριά άνθρωποι, δηλαδή οι πελάτες του μπαρ, βρίσκονταν στο σημείο αυτό. Ένα κοριτσάκι, μέσα στις φλόγες, φώναζε: “σώστε με, σώστε με”, είπε ο Ζαν-Γκι Ναντό όταν πήγαινε στην εκκλησία την Κυριακή το πρωί.

Συνολικά τριάντα κτιριακά συγκροτήματα έγιναν στάχτη. “Είναι σαν εμπόλεμη ζώνη. Είναι απίστευτο, δύσκολο να το φανταστεί κάποιος”, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ μετά την επίσκεψή του την Κυριακή στο ερειπωμένο κέντρο της πόλης.

Βρέθηκε το μαύρο κουτί

Αμέσως μετά την κατάσβεση της φωτιάς, μικρός αριθμός των 2.000 κατοίκων που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους κατάφερε να επιστρέψει στο σπίτι την Κυριακή και οι ερευνητές ελπίζουν να μπορέσουν να μεταβούν στο σημείο που θεωρούν “σκηνή του εγκλήματος” από τη Δευτέρα. Οι επιθεωρητές της καναδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Μεταφορών (BST) θέλουν να εξακριβώσουν για ποιον λόγο η αμαξοστοιχία ξεκίνησε χωρίς μηχανοδηγό, ενώ ήταν σταθμευμένη σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την πόλη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ήδη οι πράκτορες της BST εξέτασαν την Κυριακή την αμαξοστοιχία. “Ελέγξαμε όλους τους μηχανισμούς και πήραμε ένα αντίγραφο του περιεχομένου του μαύρου κουτιού” που περιέχει στοιχεία για τις ακριβείς παραμέτρους, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Εντ Μπελκαλούλ.

Αγανάκτηση έχει κυριεύσει τους κατοίκους της Λακ-Μεγκαντίκ, καθώς επιβεβαιώνεται αυτό που μέχρι πρότινος εθεωρείτο φήμη: οι πυροσβέστες του γειτονικού δήμου της Ναντ είχαν δεχθεί κλήση το βράδυ της Παρασκευής από την αμερικανική εταιρία σιδηροδρόμων, ιδιοκτήτρια της αμαξοστοιχίας, για να σβήσουν φωτιά που είχε εκδηλωθεί σε μια από τις πέντε μηχανές της αμαξοστοιχίας.

Η φωτιά αυτή “που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά” είχε προκληθεί από “διαρροή λαδιού” η οποία οφείλετο σε “μηχανικό πρόβλημα, του κινητήρα”, δήλωσε στο Radio-Canada ο δήμαρχος της Ναντ Σιλβέν Ζιλμπέρ. Μόλις η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, η εταιρία επέτρεψε στους πυροσβέστες να γυρίσουν στον πυροσβεστικό τους σταθμό, διευκρίνισε ο δήμαρχος. Ούτε δύο ώρες δεν είχαν περάσει όταν το τραίνο ξεκίνησε παρασυρμένο από την βαρύτητα για να εκραγεί εν κινήσει δέκα χιλιόμετρα μετά στην πόλη Λακ-Μεγκαντίκ.

Σχετικά άρθρα