Στερεότυπα ανάμεσα στα δυο φύλα: πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να απαλλαγούν από αυτά;

Ένα παιδί μπορεί να μάθει νωρίς τόσο στο σπίτι όσο και στον Παιδικό Σταθμό την ισότητα ανάμεσα στα δυο φύλα, ούτως ώστε να αναπτύξει στη ζωή του υγιείς σχέσεις με τους συνανθρώπους του! Παράλληλα, είναι καλό να αναπτύξει… αντιστάσεις στα κοινωνικά στερεότυπα που αναπαράγουν άθελά τους οι γονείς του!…

Τι σημαίνει ισότητα ανάμεσα στα 2 φύλα;

Ισότητα σημαίνει ότι θα φέρεστε με τον ίδιο τρόπο τόσο στο αγοράκι όσο και στο κοριτσάκι, δίχως να τους “επιβάλλετε” ασυνείδητα συμπεριφορές ανάλογα με το φύλο του.

Στερεότυπα

Αν κι έχουν γίνει μεγάλες πρόοδοι στον τομέα της ισότητας των δυο φύλων, δυστυχώς υπάρχουν ακόμα κάποια στερεότυπα που κυριαρχούν στην κοινωνία και που -άθελα, ασυνείδητα και ασυναίσθητα- μπορούν να καλλιεργήσουν οι γονείς με τη συμπεριφορά τους.

Για παράδειγμα, τα κορίτσια “πρέπει” να ναι πιο μαζεμένα ενώ τα αγόρια πιο αυθόρμητα. Αν οι γονείς καλλιεργήσουν αυτό το στερεότυπο, θα το περάσουν και στο παιδί τους. Αν μάθουν σε μια τέτοια συμπεριφορά, θα τη διατηρήσουν και στη συνέχεια της ζωής τους, στις φιλικές και ερωτικές τους σχέσεις.

Γιατί είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά σας την ισότητα;

Τα παιδιά σε νηπιακή ηλικία βρίσκονται σε μια φάση που “χτίζουν” την ταυτότητά τους. Πρέπει να μάθουν να έχουν υγιείς σχέσεις με το αντίθετο φύλο. Να διδαχθούν ότι δεν είναι το φύλο τους που υποδεικνύει αυτό που θέλουν να κάνουν…

Πώς να αποφύγετε τα στερεότυπα

Δυστυχώς όταν κι οι γονείς έχουν μεγαλώσει μέσα σε στερεότυπα, είναι δύσκολο να μην τα περάσουν στα παιδιά τους. Ωστόσο είναι καλό να προσπαθήσετε.

Παρακάτω θα βρείτε tips για να το καταφέρετε:

  • Να ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάζεται σε διάφορες δραστηριότητες, ανεξαρτήτως αν θεωρούνται στερεοτυπικά αντρικές ή γυναικείες (μαγείρεμα, χορός, αυτοκινητάκια)
  • Καλλιεργήστε στα παιδιά σας όλα τα συναισθήματα και ενθαρρύνετέ τα να τα εκφράζουν λεκτικώς.
  •  Αναπτύξτε τους προτερήματα που ανήκουν στερεοτυπικά στο αντίθετο φύλο: ενσυναίσθηση και τρυφερότητα στα αγόρια, αποφασιστικότητα και φυσική δύναμη στα κορίτσια).
  • Να βάζετε αγοράκια και κοριτσάκια να παίζουν μαζί.
  • Αποφύγετε φράσεις που καλλιεργούν στερεότυπα : ” Κάνε πως μαγειρεύεις, όπως η μαμά” ” Οι μεγάλοι άντρες δεν κλαίνε”…
  •  Μετά την ηλικία των 4-5 ετών προσκαλέστε τα παιδιά σας να αμφισβητήσουν στερεότυπα. πχ: Τι σημαίνει ότι αυτό είναι ένα έργο για κορίτσια;
  • Γίνετε κι εσείς παράδειγμα για εκείνα με τη δική σας συμπεριφορά. Μην ξεχνάτε ότι είστε το πρότυπό τους! Δε γίνεται άλλα να λέτε κι άλλα να κάνετε!

Ν.Κ.

Πηγή: naitreetgrandir.fr

Σχετικά άρθρα