Γεώργιος Μπαλταδώρος: Ο νεκρός πιλότος του Mirage που ο θάνατός του βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Ελλάδα

Ο σμήναρχος Γεώργιος Μπαλταδώρος, γεννημένος το 1984, πατέρας και σύζυγος, είναι ο πιλότος που έχασε τη ζωή του την Πέμπτη, πετώντας με ένα Mirage 2000-5, βορειοανατολικά της Σκύρου.

Η είδηση του θανάτου του βύθισε στο πένθος την πολεμική αεροπορία, όπως και όλη την Ελλάδα.

Την επίσημης ανακοίνωσης της Πολεμικής Αεροπορίας προηγήθηκε ένα… tweet του υπουργού Άμυνας, Πάνου Κάμμενου, στο οποίο ανέφερε: «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ».

Λίγο αργότερα ήρθε και η ανακοίνωση της Αεροπορίας που επιβεβαίωσε το τραγικό γεγονός: «Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου. Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος».

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Μπαλταδώρος

Ο σμήναρχος Γεώργιος Μπαλταδώρος γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1984, στο Μαυροβούνι, ένα μικρό χωριό της Καρδίτσας. Ήταν παντρεμένος και είχε γίνει πατέρας, κατά πληροφορίες, δύο παιδιών.

Ο Γεώργιος Μπαλταδώρος άνηκε στην 331η Μοίρα Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης. Η βάση της 331ης Μοίρας Παντός Καιρού βρίσκεται στην Τανάγρα και οι πιλότοι της είναι γνωστοί ως… οι «φρουροί του Αιγαίου».

Έμβλημά τους ο Θησέας, ο οποίος δείχνει το στόχο σε ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών. Ζεύγος μαχητικών ήταν και ο σημερινός σχηματισμός, ενώ ο πιλότος που επέβαινε στο δεύτερο Mirage ανέφερε την απώλεια του αεροσκάφους που προπορευόταν και στο οποίο κυβερνήτης ήταν ο Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Μπαλταδώρος.

Η είδηση του θανάτου του σμηναγού σκόρπισε βαθιά θλίψη και οδύνη σκόρπισε το μεσημέρι της Πέμπτης στη μικρή κοινωνία του Μορφοβουνίου Καρδίτσας. Απαρηγόρητοι οι γονείς και ο αδελφός του κυβερνήτη δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το παιδί τους δεν βρίσκεται στη ζωή, το άσχημο παιχνίδι της μοίρας που χτύπησε την οικογένεια και τον Γιώργο τους.

Φίλοι και συγγενείς μιλούν για ένα έμπειρο κυβερνήτη, έναν φιλότιμο και γελαστό νέο, που διακρινόταν για την αγάπη του για τα αεροπλάνα και την Πολεμική Αεροπορία.

Στο προφίλ, που ο «ιπτάμενος» διατηρούσε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ξεχωρίζει μία φωτογραφία που είχε ανεβάσει δημόσια πριν από ένα χρόνο μέσα από το πιλοτήριο, όπου σε μία προσπάθεια οπτικού εφέ, φαίνεται να πιάνει… από τη μύτη ένα μαχητικό αεροσκάφος που πετούσε δίπλα του.

Στην ίδια σελίδα, υπάρχει επίσης άλλη μία φωτογραφία από ανέμελες διακοπές του αδικοχαμένου πιλότου.

Το χρονικό της πτώσης του Mirage

Το ρολόι έγραφε 12:15 τη στιγμή που χάθηκε η επαφή με το μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5, 9 μίλια βορειανατολικά της Σκύρου. Πιλότος ήταν ο Γεώργιος Μπαλταδώρος.

Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό του χειριστή. Στην επιχείρηση συμμετείχε ένα ελικόπτερο S-70B του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και πλωτό του Λιμενικού (με τον κωδικό 602) που απέπλευσε από τον Μόλυβο της Λέσβου. Στην περιοχή κατευθύνθηκε και η φρεγάτα Ψαρά.

Κατά πληροφορίες το ελληνικό Mirage είχε απογειωθεί με ένα ή ακόμη όμοιο αεροσκάφος (σε ζευγάρι) για αποστολή αναχαίτισης.

Το όποιο πρόβλημα προέκυψε κατά την επιστροφή του Mirage στην 135 Σμηναρχία Μάχης, με τον χειριστή του ενός Mirage να ενημερώνει ότι έχασε επαφή με τον χειριστή του άλλου.

Λίγες ώρες αργότερα, αυτό που όλοι απεύχονταν, επιβεβαιώθηκε: Το μαχητικό είχε προσκρούσει στη θάλασσα, με τον ιπτάμενο Γεώργιο Μπαλταδώρο να βρίσκει τραγικό θάνατο.

Στην περιοχή βρέθηκαν συντρίμμια, η κάσκα του, η μικρή σωστική λέμβος, το κιτ επιβίωσης, καθώς και στοιχεία που δεν άφηνα καμία αμφιβολία ότι ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι νεκρός.

Η παλιότερη εμφάνιση στην ΕΡΤ και η τραγική ειρωνεία

Ο «ιπτάμενος» Γεώργιος Μπαλταδώρος είχε εμφανιστεί στην στρατιωτική εκπομπή της ΕΡΤ «Αρετή και Τόλμη», σε αφιέρωμα για τους «Φρουρούς του Αιγαίου» στις 3 Δεκεμβρίου του 2017.

Στο σχετικό ρεπορτάζ είχε μιλήσει για τους κινδύνους των αποστολών τους, ενώ είχε αναφερθεί και στο τι κάνουν οι πιλότοι σε περίπτωση συναγερμού.

«Είμαστε σε επιφυλακή. Περιμένουμε πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο για να μας δώσουν οδηγίες. Από τη στιγμή που θα χτυπήσει το τηλέφωνο αυξάνεται η ετοιμότητά μας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι. Σίγουρα υπάρχει κίνδυνος, άσχετα αν τις περισσότερες φορές δεν γίνεται τίποτα. Αλλά δεν ξέρουμε σήμερα ή αύριο τι σκοπό έχουν να κάνουν οι απέναντι», έλεγε ο Γ. Μπαλταδώρος.

https://www.youtube.com/watch?v=l6Cpom2EXnw

Εξηγώντας τον τρόπο που δουλεύουν, είχε πει πως όταν απογειώνονται, πετάνε σε σχηματισμό visual, δηλαδή, βλέπουν ο ένας τον άλλον και από εκεί και πέρα αναμένουν τις οδηγίες: «Στις περισσότερες περιπτώσεις πηγαίνουμε κοντά και βλέπουμε τι οπλισμό έχουν και τι αεροπλάνα είναι και από κει και πέρα συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες».

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο αδικοχαμένος πιλότος, που επέστρεφε από αποστολή στο Αιγαίο, ήταν ο επικεφαλής του σχηματισμού και πετούσε visual με τον έτερο πιλότο του Mirage 2000.

Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

«Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος.  Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του ανέφερε: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Σμηναγού μας Γιώργου Μπαλταδώρου. Έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα και θα σταθούμε δίπλα στους δικούς του. Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για ολόκληρο το λαό μας».

Τη θλίψη του για την απώλεια του Έλληνα πιλότου εξέφρασε και ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.
«Θρήνος για την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του πιλότου μας και στην Πολεμική Αεροπορία. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο βουλευτής της ΝΔ.

Τα συλλυπητήριά του στην μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας, την οικογένεια και τους φίλους του άτυχου πιλότου του αεροσκάφους έστειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, υπογράμμισε πως άλλος ένας πιλότος έπεσε στο Αιγαίο υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας. «Ο θάνατός του ας μας κάνει όλους πιο συνετούς», κατέληξε στο μήνυμά του ο κ. Θεοδωράκης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Ο τραγικός θάνατος του Σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Γιώργου Μπαλταδώρου συγκλονίζει το πανελλήνιο. Εκφράζουμε την οδύνη μας και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στην Πολεμική Αεροπορία. Ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος έχασε την ζωή του υπηρετώντας την πατρίδα».

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους. Οι Έλληνες πιλότοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, η οποία κλιμακώνεται στο πλαίσιο της γενικότερης όξυνσης στην περιοχή, και με την ανοχή του ΝΑΤΟ. Από την πρώτη στιγμή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό συμβάν.

Τη θλίψη της για τον χαμό του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας εκφράζει, με ανακοίνωσή της, και η Ένωση Κεντρώων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος, «η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τη βαθύτατη τη θλίψη της για τη θυσία ακόμα ενός ήρωα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που χάθηκε στον βωμό της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, είμαστε δίπλα της αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Σχετικά άρθρα