Καρκίνος του νεφρού: Στην παιδική ηλικία οι ρίζες του;

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος του νεφρού ακολουθεί διακριτά εξελικτικά μονοπάτια, γεγονός που θα επιτρέπει στους γιατρούς να αναγνωρίσουν εγκαίρως αν ο καρκίνος είναι επιθετικός.

Επίσης, η επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ρίζες του νεφρικού καρκίνου φτάνουν πίσω στην παιδική μας ηλικία.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cell, τρεις μελέτες που χρηματοδότησε το Cancer Research UK, ρίχνουν φως στις θεμελιώδεις αρχές της εξέλιξης του καρκίνου και μπορούν να συντελέσουν σε μελλοντικές κλινικές μελέτες για πιο εύστοχη πρόγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία.

Οι πρώτες δύο μελέτες έγιναν από την ομάδα TRACERx Rena, που έχει έδρα στο Ινστιτούτο Francis Crick του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, εστιάζοντας σε πάνω από 1.000 δείγματα όγκων από 100 ασθενείς με καρκίνο νεφρού. Στόχος των ειδικών ήταν να αναδομήσουν την αλληλουχία των γενετικών γεγονότων που είχαν οδηγήσει στην εκδήλωση καρκίνου σε κάθε μεμονωμένο ασθενή.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι υπάρχουν τρία διακριτά εξελικτικά μονοπάτια που αντιστοιχούν σε τρεις τύπους καρκίνου του νεφρού. Ο πρώτος ακολουθεί έναν αργό εξελικτικό δρόμο, χωρίς να αποκτά ποτέ την ικανότητα να γίνει επιθετικός. Ο δεύτερος, αντίθετα, σχηματίζει τους πιο επιθετικούς όγκους, που προέρχονται από μια αστραπιαία «έκρηξη» γενετικής βλάβης από τα πρώτα κιόλας στάδια ανάπτυξης του καρκίνου. Αυτό επιτρέπει στον όγκο να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος, συχνά πριν τη διάγνωση του πρωτοπαθούς καρκίνου.

Ο τρίτος τύπος καρκίνου του νεφρού έχει την ικανότητα να εξαπλώνεται μέσω της βαθμιαίας συσσώρευσης γενετικής βλάβης. Εξαπλώνεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συχνά εστιάζει σε ένα μόνο σημείο. Τέτοιοι όγκοι συντίθενται από πολλούς και διαφορετικούς πληθυσμούς καρκινικών κυττάρων, εκ των οποίων κάποιοι είναι επιθετικοί.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους αναλύοντας δείγματα όγκων που είχαν πάρει μετά τον θάνατο των ασθενών.

Όπως εξηγεί η Δρ Σαμρα Τουραζλικ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Francis Crick, «το κλινικό αποτέλεσμα των ασθενών με καρκίνο του νεφρού διαφέρει πολύ και όπως αποδείξαμε αυτές οι διαφορές έχουν τη ρίζα τους στον διακριτό τρόπο που έχουν εξελιχθεί οι καρκίνοι τους.

Γνωρίζοντας ποιο θα είναι το επόμενο «βήμα» του καρκίνου μπορούμε να σχεδιάσουμε εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με λιγότερο επιθετικούς όγκους θα μπορούσαν να αποφύγουν την εγχείριση και αντ’ αυτού να τίθενται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, ενώ αυτοί με σταδιακά αναπτυσσόμενους όγκους θα μπορούσαν να υποβάλλονται σε χειρουργική αφαίρεση του πρωτοπαθούς όγκου ακόμα κι αφότου έχει δώσει μεταστάσεις».

Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης και τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τα κύτταρα του πρωτοπαθους όγκους και τα οποία μπορούν να δώσουν το έναυσμα για δευτεροπαθείς όγκους και τα συνέκριναν με εκείνα που δεν εγκαταλείπουν την αρχική εστία του καρκίνου. Τα κύτταρα που μπορούν να εξαπλωθούν διακρίνονται από τις αλλαγές σε χρωμοσωμικό επίπεδο και όχι από τις γονιδιακές μεταλλάξεις. Ειδικότερα, δύο συγκεκριμένες χρωμοσωμικές αλλαγές που πυροδοτούν την μετάσταση μπορούν να αποτελέσουν έναν χρήσιμο βιοδείκτη για τον εντοπισμό ασθενών που κινδυνεύουν από μεταστατική νόσο.

Στην τρίτη μελέτη, που έγινε από ειδικούς του Ινστιτούτου Wellcome Sanger στο Κέιμπριτζ, αναλύθηκαν όλα τα πρώτα στοιχεία που πυροδοτούν την ανάπτυξη του καρκίνου του νεφρού. Οι ερευνητές παρατήρησαν λοιπόν ότι αυτά μπορούν να εντοπιστούν στην παιδική ή εφηβική ηλικία, έως και 50 χρόνια πριν τη διάγνωση του πρωτοπαθούς όγκου.

Η διαπίστωση αυτή δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους επιστήμονες για πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα άτομα με κληρονομικό ιστορικό.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα